Dolaşım bozukluğu hastalığına sahip olan hastaların, en çok araştırdıkları ilaçlardan birisi de, Clexane nedir? olmaktadır. Clexane düşük molekül ağırlıklı heparinler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna dâhil olan bir ilaç olup, eczanelerde enjektör içinde ve kullanıma hazır olarak satılmaktadır.
Clexane, vücutta yer alan toplardamarlar içerisinde istenmeyen kan pıhtılarının oluşmasını önlemek için ve bu damarlar içerisinde olan kan pıhtılarını tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Sadece doktor kontrolünde kullanılan bir ilaç olan Clexane, kan pıhtılarının yol açtığı hastalıkların tedavisinde en etkili olan ilaçlardan birisidir.
Clexane Kullanım Alanları Nelerdir?
Vücutta yer alan toplardamarlar içerisinde oluşan, istenmeyen ve sağlığa zararlı olan kan pıhtılarının yok edilmesini sağlayan ve aynı zamanda kan pıhtılarının oluşmasını önleyen Clexane, bu amaçla pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlardandır. Buna bağlı olarak Clexane kullanım alanları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Romatizmal hastalıklar, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği ve enfeksiyonlar gibi benzer akut ve yatağa bağlı kalınan hastalıklarda, toplardamarlarda kan pıhtılarının oluşmasını engellemek amacıyla
- Ortopedik cerrahi ya da genel cerrahi sonrasında damarlarda kan pıhtılarının oluşmasını engellemek için
- Toplardamarlarda oluşan kan pıhtılarının tedavisi için
- Kalp krizine yol açabilen ve kalp damarlarında oluşan kan pıhtılarının yok edilmesi için
- Diyaliz sırasında, kanın cihaz içerisinden geçerken oluşabilecek olan kan pıhtılarını önlemek için Clexane kullanılmaktadır.

Clexane Etken Maddeleri Nelerdir?
Damarlarda oluşan kan pıhtılarını en iyi şekilde yok eden ilaçlardan birisi olan Clexane etken maddeleri enoksaparin sodyum ve enjeksiyonluk su olmaktadır. Deri altına enjekte edilmek yoluyla Clexane iğne olan bir ilaçtır.
[geo-post id=”6102″ label=”Önerilen Yazı”]
Clexane Kullanım Şekli Nasıldır?
Toplardamarlarda bulunan kan pıhtılarını tedavi eden Clexane hastalıkların seyrine göre ve sadece doktor kontrolünde kullanılan ilaçlardandır. Doktor reçetesine göre kullanılmayan ilaç, hastalarda istenmeyen ve ciddi olabilecek olan sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Buna bağlı olarak Clexane kullanım şekli, sadece deri altında iğne olarak kullanılmaktadır.
Clexane ile olan tedaviler en fazla 7 ile 10 gün arasında sürmektedir. Clexane günlük doz olarak ise hastalarda en fazla 20 mg ile 40 mg arasında kullanılmaktadır. Clexane kullanım dozları ise hastaların sahip oldukları hastalıkların seyrine ve niteliğine göre sadece doktorlar tarafından belirlenebilmektedir.
Bu açıdan ortopedi ameliyatı olmuş hastalarda, Clexane kullanımı en fazla 3 hafta olmaktadır. Ameliyat öncesinde ise ameliyattan 2 saat önce 20 mg ya da 12 saat önce 40 mg olarak hastalara doktorlar tarafından verilmektedir. Bir hastalık nedeniyle yatağa bağlı olan hastalarda Clexane kullanım dozu ise bir günde 40 mg olmaktadır.
Böbrek ya da karaciğer yetmezliği olan hastaların, bu ilacı mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekmektedir. Çocuklar ise Clexane kullanamamaktadır. Hamile olan kadınların ve emziren annelerin doktor kontrolünde Clexane kullanması lazımdır.

İlginizi Çekebilir – Retina Dekolmanı Nedenleri Nelerdir?
Clexane Yan Etkileri Nelerdir?
Clexane ile olan tedavilerde, hastaların bünyelerine de bağlı olarak bir takım yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu yan etkilerin hastalarda görülmesi durumunda ise bu durumdan hemen doktorun haberdar edilmesi ve en yakın olan hastanenin acil bölümüne gitmek gerekmektedir. Buna bağlı olarak Clexane yan etkileri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Deride pembe renkli lekeler oluşması
- Vücutta çok kolay bir şekilde çürüklerin oluşması
- Clexane enjeksiyonu yapılan bölgede hassasiyet, ağrı ya da şişme olması
- Ani başlayan şiddetli baş ağrısı
- Alerjik reaksiyonlar
- İdrar ya da dışkı tutamama
- Bacakların karıncalanması
- Vücutta his kayıplarının oluşması
- Nefes darlığı
- Mide bulantısı
- Göğüs ağrısı
- Bilinç kayıplarının oluşması
- Zor hareket etme
- Kanda potasyumun çok çıkması
- Midede gerginlik hissi oluşması
- Saç dökülmeleri yaşanması

Clexane Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Clexane ile olan tedavilerde bazı hastaların bu ilacı dikkatli kullanması gerekmektedir. Bu nedenle Clexane ile tedavilere başlanmadan önce hastaların sağlık durumları ile olan gelişmeleri ve kullandıkları diğer ilaçları doktorlarına bildirmesi gerekmektedir. Clexane kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlar olmaktadır;
- Daha önce felç geçirmiş olan hastalar
- Yüksek tansiyon hastaları
- Kalp kapakçığı taşıyan hastalar
- Şeker hastaları
- Beyin ya da göz ameliyatı geçirmiş olan hastalar
- 50 kg altında olan zayıf hastalar
- 80 yaşın üzerinde olan hastalar
- Böbreklerinde ileri derecede sorun olan hastalar
- Mide rahatsızlıkları olan hastalar
- Onikiparmak bağırsağında sorun olan hastalar