Zayıflamada Etkili Yoga Hareketleri

zayıflamada etkili yoga hareketleri

Herkes, zayıflamada etkili yoga hareketleri sayesinde kilo verebilir. Sayısız faydaları olan yoga kilo vermede de önemli etkilere sahip. Burada önemli olan doğru yoga hareketlerinin kullanılmasıdır. Bilindiği gibi pek çok yoga duruşu ve pozisyonu mevcut. Yeni başlayanlar daha hafif yoga duruşlarını tercih edebilirler. Düzenli olarak yoga yapılmaya devam edildiğinde daha ileri seviye duruşların yapılması mümkün olacaktır.

Ancak; esnek olmayanlar hafif hareketlerle yogaya başlamalıdır. Yoga evde yapılabilir. İsteyenler bir eğitmen eşliğinde de başlangıç yapabilirler. Zayıflama diyetleri egzersizler desteklenmelidir. Bunun için yoganın seçilmesinin nedeni yoganın bedensel rahatlama sağlamasının yanı sıra ruhsal anlamda insana kattıklarıdır. İşte zayıflamak, kilo vermek isteyenler için özel yoga duruş ve pozisyonları.

Savaşçı Duruşu

Savaşçı duruşu, özellikle karın ve kalça zayıflamasında etkilidir. Bu bölgelerinden şikayetçi olanlara önerilir.

Bu duruş için;

  • İlk olarak ayaklar birleştirilir. Kollar iki yanda olacak biçimde ayakta durulur.
  • Nefes alınarak kollar kaldırılır ve başın yanına getirilir.
  • Daha sonra nefes verilir ve vücut ileriye doğru esnetilir.
  • Nefes alınır ve nefes verilirken sağ bacak geriye doğru atılır. Sağ bacak uzamış sol bacak bükülmüş durumda olmalıdır.
  • Nefes alınır kollar kaldırılır. Nefes verilerek başlangıç pozisyonuna geri dönülür.

Her ayak için olmak üzere bu poz günde beş kez tekrarlanmalıdır.

Pigeon Pozisyon ve Tekne Pozisyonu

Zayıflamayı destekleyen önemli pozisyonlardan bir tanesi de pigeon pozisyonudur. Bu pozisyon için öncelikle eller ve dizlerle yere yaslanılır. Bu sırada ileriye doğru bakılır. Sağ diz bükülür ve iki elin arasına getirilir. Topuk sol uyluğun altında olacak şekilde pozisyon alınır. Sol bacak geriye doğru uzatılır. Uzatılan bacağın ayak parmakları yere basar. Eğer bu hareket için yeterince esneklik sağlanamıyorsa sağ kalça altına yoga bloğu konulabilir.

Eğer yoga bloğu yoksa bir battaniye de iş görür. Nefes verilirken ileri bakılır. Daha sonra bacaklar pozisyon değiştirerek aynı hareket yapılır. Tekne pozisyonunda; yere oturulup ayaklar uzatılır. Sırt bir yere yaslanarak bacaklar yukarı kaldırılır. Denge sağlanmaya çalışılır. Denge sağlandığında eller dizlerin kenarlarına doğru kaldırılır. Otuz saniye kadar beklenir. Daha sonra başlangıç pozisyonuna geri dönülür. Bu pozisyon da kilo vermede etkilidir.

Genişletilmiş Üçgen Pozisyonu

Ayaklar tamamen açılır. Ayaklar arasında altı ile sekiz santim arası açıklık olmalıdır. Kollar yere paralel olacak şekilde yukarı kaldırılır. Avuç içleri aşağıya bakar. Sağ ayak sağ tarafa doğru 90 derece döndürülür. Sol ayak ise 45 derece çevrilir. Üst vücut, sağa bakacak şekilde pozisyon alınır. Sol el tamamen ve dümdüz olacak şekilde yukarı kaldırılır. Yüz yukarıya kaldırılarak sol ele bakılır. Sağ el ile yere ulaşmaya çalışılır. Bu esnada göğüs öne doğru bakmalıdır. Omuzlar, kalça ve eller sıraya girer. Bu pozisyon otuz saniye boyunca tutulur. Daha sonra başlangıç pozisyonuna gelinir. Tekrar aynı pozisyon alınarak tekrar edilir.

Plank Pozisyonu

Plank pozisyonu, zayıflamak isteyenlerin yağ yakımı için en sık yaptıkları pozisyonlardan biridir. Bu yönüyle oldukça popüler bir duruştur. Son derece basit bir yoga duruşu olmasıyla da tercih edilir. Yüzü koyun bir duruş alınır. Eller yere konularak vücut kaldırılır. Bu sırada ayaklar uzatılmış ve omuz genişliğinde açılmıştır. Parmak uçlarıyla yere bastırılarak vücudun kalkması için destek verilir. Bu pozisyonda boyun, omurga ve aynı zamanda kalça dümdüz tutulmaya çalışılır. Karın içeriye doğru çekilir. Sabit kalınması için kalça sıkılır. Otuz saniye kadar bu pozisyonda kalınır. Bu pozisyon ilk başlarda zor gibi görünse de bir iki denemeden sonra rahatlıkla yapılacak bir pozisyondur.

Childs Pozisyon

Bu pozisyon dinlenme pozisyonu olarak bilinir. Ancak; bu pozisyon dinlenme pozisyonundan çok daha fazlasını içerir. Dizlere bükülerek yere oturulur. Dizler birbirinden biraz ayrılır. Ayaklar birbirine tam olarak değecek şekilde birleştirilir. Öne doğru yavaşça eğildikten sonra eller ayaklardan ileri doğru götürülür. Göbek bölümü tamamen dizlere temas eder. Alın yere yakındır ve eller tamamen öne uzanmış şekildedir. Dinlenme sağlandıktan sonra diğer yoga pozisyonuna geçilir.

Saban Duruşu

Bu duruş şekli; hipofiz bezine, tiroitlere ve böbrek üstü bezlerine kan akışını artıran bir pozisyondur. Metabolizmayı düzenleyerek hormonların salınımına yardımcı olur. Bacaklar yukarı doğru esnek şekilde sırt üstü yatılır. Kollar vücuda ve avuç içleri aşağı bakacak biçimde tutulur. Eller yerden kuvvet alarak kalça kaldırılır. Bacaklar, kafanın üstünden geriye doğru götürülerek yere dokunmaya çalışılır. Daha sonra eller köprü pozuyla birleştirilir.

Köprü Duruşu

  • Köprü duruşu, tiroit bezine masaj yapmaya yardım eden bir duruştur. Bu duruşta metabolizmayı kontrol eden hormonların salınımı gerçekleşir.
  • Yatılır ve bacaklar kıvrılır. Ayaklar kalça genişliğiyle birbirinden ayrı durur.
  • Kalça kaldırılarak yere paralel olacak şekilde havada tutulur.
  • Kollar alta yerleştirilir ve parmaklar birleştirilmeye çalışılır. Bir dakika beklenir ve kalça aşağıya indirilir. Bu hareket iki kez daha tekrarlanır.

Yoga ile Zayıflama Arasındaki İlişki

Öncelikle belirtilmesi gerekir ki; zayıflamak için sadece yoga elbette yeterli değildir. Yoga kişinin diyetini ve zayıflama programını destekleyecek bir faaliyettir. Yogadaki özel pozisyon ve duruşlar yağ yakımı hızlanır ve kilo vermeye yardımcı olur. Yoganın zayıflamayı desteklemesi için düzenli bir şekilde yapılması da önemlidir.

Haftada en az beş ya da altı gün yoga yapılmalıdır. Her defasında yirmi yirmi beş dakika kadar yoga yapılması yeterli olacaktır. Yoganın zayıflama üzerindeki olumlu etkilerinden biri de sağladığı ruhsal rahatlamadır. Diyet programları uygulanırken kişilerde stres görülür. Yoga gerek nefes egzersizleri gerekse duruşlarıyla kişinin gevşemesini ve ruhsal anlamda rahatlamasını sağlar. Bu da stres faktörünü ortadan kaldırır.