Geleneksel Çin Tıbbı Nedir? Geleneksel Çin Tıbbı Tedavi Yöntemleri

Geleneksel Çin Tıbbı nedir kısaca cevaplayacak olursak, hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için 2000 yıldan uzun süredir kullanılan holistik yani bütünsel bir tıbbi sistemdir. Bu pratikte, modern tıpta tanıya dayalı standart tedavilerin aksine, tedavi kişideki dengesizliklerin teşhisine bağlı olarak hazırlanır. Geleneksel çin tıbbı nedir? Sorusuna daha derin bir cevap verecek olursak;

Geleneksel Çin Tıbbı nedir?

Geleneksel Çin Tıbbı, akupunktur, masaj, bitkisel ilaçlar ve diğer akupunktur formlarını içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan geleneksel terapilerden oluşan kapsamlı bir tıbbi bakım sistemidir. Çinli göçmenler 1820’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde geleneksel Çin tıbbını uygulamaya başladılar ve böylece bu uygulamalar Amerika’da tanınmaya başladı. Geleneksel Çin Tıbbına ait pratikler Asya’da 2000 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır ancak birçok Amerikalı ilk olarak 1970’lerde ve sonrasında bu pratiklerden haberdar olmuştur.

Birçok kişi Geleneksel Çin Tıbbı uygulamaları konusunu sağlık hizmetlerine entegre etmiştir ve ayrıca geleneksel batı tıbbi tedavilerini kullanmaktadırlar. Geleneksel Çin Tıbbı Çin’de binlerce yıldır doktorlar tarafından uygulanmaktadır ve birçok batı ülkesinde gittikçe popülerlik kazanmaktadır.

Geleneksel Çin Tıbbı son derece istikrarlı ve kapsamlı bir sistemdir ve başarılı yeni yöntemler içerir. Doğal ilaçların kullanılmasının yanı sıra modern tıbbi teknik ve teknolojilerin uygulanmasını içerdiğinden de gelişmeye kapalı bir tıp uygulaması değildir. Geleneksel Çin tıbbı tedavi yöntemleri konusundan önce bu konu ile ilgili bazı kavramları ele almamız gerekir.

BENZER YAZILAR  Furacin Krem Nedir, Ne İşe Yarar?

Geleneksel Çin Tıbbı İle İlgili Kavramlar

Geleneksel Çin Tıbbı, hastalıklar için en iyi tedaviyi bulmak ve önleyici tedavi sağlamak amacıyla fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal sağlığı birleştiren tıbbi bir branştır. Bu pratikte, kişinin genel refahı korunurken beden, zihin ve ruh arasında uyum ve dengeyi sağlamak için çeşitli teknikler kullanılır.

Geleneksel Çin tıbbında önemli iki kavram, doğanın iki gücü olan yin ve yang kavramlarıdır. Bu yaklaşımda, beden de dahil olmak üzere her şey, yin ve yang olarak adlandırılan iki karşıt güçten oluşur.

Geleneksel Çin Tıbbı uygulamalarının hepsi aynı inançlar ve felsefeler etrafında dönmektedir. Akupunktur ve akupresür gibi tıp formlarının uygulanmasına temel oluşturan bu bütünsel ve eksiksiz sağlık sistemi, aynı zamanda diyet, egzersiz ve maneviyatı düzenleyen uygulamaları da bünyesinde barındırır.

 Geleneksel Çin Tıbbı, akupunktur ve diğer tıp formlarının yanı sıra otlar ve baharatları da kullanarak kişiyi iyileştirmek amacıyla bir dizi yönteme başvurur. Bu tedavi yöntemleri ve bitkisel formüller yüzyıllar boyunca birçok okul ve birçok şifa ustası tarafından uygulanarak doğrulanmış ve bugünkü haline getirilmiştir. Nihayetinde bu sistem Taocu felsefe ve Taoizm ilkelerine ve hastalıkları tedavi etmek için doğal ilaçların kullanımına dayanır.

Geleneksel Çin Tıbbı son 5000 yılda geliştirilmiştir ve vücudun işlevinin qi adı verilen enerjinin hayati bir gücü tarafından kontrol edildiği inancına dayanan karmaşık, iyileştirici bir tıbbi sistemdir. Geleneksel Çin Tıbbının merkezini oluşturan Qi kabaca “yaşam enerjisi” olarak adlandırılan bir enerjidir.

BENZER YAZILAR  Ceviz Suyu Faydaları Nelerdir? 12 Bilimsel Sonuç

Vücudun belirli bölgelerine akan enerji eksikliği veya fazlalığı, hastalığa neden olarak dengesizliğe yol açabilir. İşte Geleneksel Çin Tıbbındaki tedavilerin amacı bu enerji akışını dengeleyerek vücudu genel bir refah haline kavuşturmaktır.

Geleneksel Çin Tıbbı Tedavi Yöntemleri

Geleneksel Çin tıbbı tedavi yöntemleri birçok konuda incelenebilir. Bu yöntemler genellikle şunlardır:

Akupunktur: Akupunktur deriye yüzeysel bir şekilde iğnelerin batırılması ile gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu uygulamada dokuda ve kaslarda belirli akupunktur noktalarına müdahale edilir ve bu noktalar bu şekilde manipüle edilir. 2000’den fazla akupunktur noktası vardır ve bu noktalar 12 ana meridyene bağlanır. İşte bu meridyenler vücudun yüzeyi ve iç organları arasında enerji akışı sağlar. Yukarıda bahsi geçen “Qi,” bu enerjidir. Geleneksel Çin tıbbı tedavi dendiğinde ilk akla gelen seçeneklerden birisi de bu yöntemdir.

Akupresür: Akupunktura benzer bir uygulama olan akupresürde, akupunktur noktalarına ve meridyenlere parmak ile basınç uygulanır. Burada da amaç enerji akışının gerçekleştiği meridyenlerdeki tıkanmaları açmaktır.

Kupa Terapisi: Kupa terapisi bir tür masajdır. Önce bardaklar yanıcı bir madde ile ısıtılırlar. Daha sonra bu yanıcı madde kabın içine konur ve kaptaki tüm oksijeni çeker. Daha sonra oksijeni çekilmiş bardak cilde yerleştirilir. Bardakta soğuyan hava basıncı düşürür ve bu da vakuma neden olarak bardağın cilde yapışmasını sağlar. Geleneksel Çin tıbbı ile sağlıklı yaşam kavramını sağlayan unsurlardan birisi de kupa terapisidir.

Yakı: Yakıda kurutulmuş Artimesia vulgaris‘ten elde edilen moxa kullanılır. Bu uygulamada, Moxa cilde yakın bir şekilde yakılır. Yakının amacı kanı ısıtmak, canlandırmak, Qi enerji akışını sağlamak ve Yin Yang’ı güçlendirmektir.

BENZER YAZILAR  Ateş Düşürücü İlaçlar

Diyet ve beslenme: Gıdaların ısınma ve soğutma özelliklerine sahip olduğu düşünülür. Bu beslenme sisteminde 5 tattan yararlanır. Bu sisteme göre baharatlar ısıtır; ekşi şeyler soğutur; acı şeyler soğutur; tatlı şeyler güçlendirir ve tuzlu şeyler soğutur.

Bitkisel ilaçlar: Otlar karıştırılır ve bitki çaylarından yararlanılır.

Tuina: Masaj ve akupresürün bir kombinasyonudur.

Tai chi ve qi gong gibi egzersizler

Geleneksel Çin Tıbbı Uygulamaları Güvenli Midir?

Geleneksel Çin Tıbbında kullanılan bazı bitkisel ürünlerde kayıt dışı bitki veya hayvan materyalleri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu bitkilerde kan inceltici warfarin ve steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar, arsenik, kurşun ve kadmiyum gibi ağır metaller; astım veya ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilecek pestisitler veya sülfit adı verilen bileşikler veya organ hasarına neden olabilecek bazı otlar bulunmuştur.

Ayrıca akupunktur uygulamaları esnasında steril olmayan iğnelerin kullanılması durumunda enfeksiyon riski ortaya çıkar. Buna ek olarak bu pratik işinin ehli bir kişi tarafından düzgün bir şekilde uygulanmadığı takdirde organlara ve merkezi sinir sistemine zarar verebilir.

Tai chi ve qi gong adı verilen teknikler güvenli uygulamalar gibi görünmektedir. Tai chi’nin ciddi yaralanmalara yol açması beklenmez ancak hafif ağrılara neden olabilir. Hamile olan kadınlar tai chi, qi gong veya başka bir egzersize başlamadan önce doktorlarıyla görüşmelidir. Geleneksel Çin tıbbı nedir ve tedavi yöntemleri nelerdir? Konusunu en ince ayrıntısına kadar sizlere bu şekilde aktarabiliriz.

Yorum yapın

1