Hamilelik Diyeti Nasıl Yapılmalıdır? Programı

Gebelikte diyet bir kadının hamile kaldığı süre boyunca tükettiği besinleri ve bu besinlerin bebek üzerindeki etkisini kapsamaktadır. Hamilelik diyeti yapmanın genel amacı anne sağlığını korumak, bebek sağlığını korumak, bebeğin büyümesi ve gelişmesini kontrol altında tutmak şeklinde açıklanabilmektedir.

Hamilelik diyetini önemli kılan asıl olay, günümüzde meydana gelen hastalıkların görülme ihtimalini minimuma indirmektir. Erken doğum riski, kabızlık, gebelik şekeri, mide yanması, DM, hipertansiyon, hiperkalsemi, hiperkalemi, hipokalsemi, anemi ve preeklemsi tarzındaki pek çok rahatsızlığın riski hamilelik diyeti sayesinde en aza inmektedir.

Hamilelik Diyeti Nedir?

Gebelikte yapılan diyet hem annenin hem de bebeğin sağlığını içeren besinler tüketmeyi kapsamaktadır. Hamilelik diyetine giren gebeler, bu diyette alacakları besinleri belirler iken bir doktora ya da diyetisyene danışmalıdır. Diyetisyen tarafından belirlenen diyet listesi; gebelerin yaşlarına, hamileliğin kaçıncı ayı olduğuna, gebenin herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. 

BENZER YAZILAR  İstanbul Fizyoterapist Randevusu Nasıl Alınır? - Doğru Fizik Tedavi

Hamilelikte Nasıl Beslenilmelidir?

Gebelikte yapılan beslenme anne ve bebeğin sağlığı açısından önemli bir yer teşkil etmektedir. Bebeğin hem bedensel hem de zihinsel olarak gelişiminin sağlıklı olması, yapılan bu diyette yer alan besinlere bağlıdır. Gebelik sırasında bebek sağlığı üzerinde söz sahibi olan pek çok farklı etmen bulunmaktadır:

  • Annenin daha önce gebelik yapıp yapmadığı ya da kaç gebelik yaptığı,
  • Annenin yaş aralığı ve eğer anne 16- 35 yaş arasında ise kronik bir hastalığa sahip olup olmadığı
  • Annenin bir ilaç kullanıp kullanmadığı
  • Annenin günlük hayatında nasıl bir beslenme düzeni izlediği.

Anne gebeliği sırasında dengeli beslenmeli ve doktor tarafından verilen diyet listelerine uymalıdır. Annenin yediği besinler eşit miktarda olmalı ve çeşitliliğe sahip olmalıdır. Anne, sahip olduğu ağırlığı korumaya yönelik bir politika izlemeli ve kararında yemek yemelidir. Annenin tüm bunları doğru bir şekilde uygulayabilmesi adına gerekli olan eğitimleri alması ve konunun önemini kavraması önemlidir.

Hamilelikte Beslenme Önerileri Nelerdir?

hamilelik diyetiPin
hamilelik diyeti

Gebelikte beslenme için öneriler söz konusu olduğunda gebelerin aklına farklı pek çok menü gelmektedir. Aşağıda hamilelik diyeti sırasında uygulayabileceğiniz birkaç öneri yer almaktadır:

  • Eğer bir gebe sebze ya da makarnayı haşlıyor ise bu suyu dökmemelidir. Bunun nedeni B ve C gibi suda eriyen vitaminlerin su içerisinde birikmesidir. Suyu dökülen besinler B ve C vitaminlerini kaybetmektedir.
  • Hamile diyetlerinde yemeklere az miktarda tuz atılmalı ve iyotu olan tuzlar tercih edilmelidir.
  • Açık olan sütler yerinde UHT sütler tercih edilmelidir.
  • Hamilelikte gebelerin sigara ve alkolden uzak durması önemlidir.
  • Her gün 2 adet ceviz tüketmek oldukça faydalıdır.
  • Gerekli olan yağlar badem ve fındıktan karşılanabilmektedir. Bu nedenle her gün 10 adet çiğ badem yenmelidir.
BENZER YAZILAR  Argan Yağı Faydaları

Hamilelik Diyetinin Bebek İçin Zararı Var Mıdır?

Gebelikte diyet yapmanın bebek üzerinde etkisi tartışma konusudur. Hamilelik sırasında yenen her besinin bebek üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmaktadır.

Bu nedenle annelerin ne yediklerine iyi dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlıklı ve doğal olan besinlerden belirli bir miktarda yenmesi hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumlu etkileyecektir. Bu besinler ne kadar çeşitli olur ise o kadar farklı vitamin ve mineral vücuda girecektir.

Hamilelik Diyetinde Nelerden Uzak Durulmalıdır?

Gebelik diyetinde yenmemesi gereken besinler arasında aşağıdaki maddeler yer almaktadır:

  • Sakatat tüketimi sırasında anneye çok fazla toksin gitmektedir. Bu nedenle bebeğe zarar gelebilmektedir.
  • Salam ve sosis tarzındaki şarküteri ürünler kanserojen madde içerebildikleri için bebeğe zarar verebilmektedir.
  • Hamilelik döneminde zayıflamak için herhangi bir bitki çayı içilmemelidir. Özellikle yeşil çay ve form çaylarını tüketmekten uzak durulmalıdır.
  • Az pişmiş etlerden ya da çiğ yumurta sarısından uzak durulmalıdır. Bu ögeler fazla bakteri içerebilmektedir.
  • Açık alınan ve UHT olmayan sütler içilmemelidir.
  • Aloavera, sinameki, maydanoz ve rezene gibi bitkiler içerisinde yer alan bazı besin ögeleri yüzünden fazla tüketimde düşüğe yol açabilmektedir.
BENZER YAZILAR  Voltaren Jel Nedir? Ne İşe Yarar?

Hamilelikte Sağlıklı Kilo Alımı Nasıl Ayarlanmalıdır?

Gebelikte sağlıklı olarak kilo almak isteyen kadınların ilk üç ayda 1 kilo ile 4 kilo arasında alması gerekmektedir. İkinci trimestrda bu kilo 4 ile 6 arasında değişmektedir. Son üç ayda annenin diyetten alması gereken kilo 5 ile 7 kg arasında belirlenmiştir. Bu kiloların kazanılabilmesi için yapılan hamilelik diyeti büyük bir öneme sahiptir.

Yorum yapın

1