İf Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Özellikleri, Programı

İf diyeti yaparken amaç yağ yakımının gerçekleşmesi ve bu sayede daha hızlı bir şekilde kilo verebilmektir. Uygulanan klasik diyet metotlarından farklı olarak daha sağlıklı bir şekilde sürecin hızla uygulanabilmesini sağlamaktadır. Popüler olarak tercih edilen İf diyeti en az 16 saat açlık ve ardından 8 saate bölünebilecek bir yemek düzeni oluşturularak bir kaç gün devam ettirilebilen bir programa sahiptir.

İf diyeti gün içerisinde yenen yiyeceklerden dolayı yorulan, dengesini yitiren ve halsizleşen vücudun eski formuna kavuşabilmesi için hazırlanmış özel bir plandan oluşur. Yazının devamında çalışanlar ve boş vakti olanlar için farklı şekillerde uygulanabilecek İf diyeti menüsü yer almaktadır.

İf Diyeti Nedir?

İf diyeti kelimenin açılımı İntermittent Fasting’tir. Kelimenin Türkçe açılımı; aralıklı oruç anlamına gelir. Aralıklı oruç sistemi üzerine dayandırılmış bir beslenme programı hazırlanarak kişinin gün içerisindeki besin öğeleri programlanmaktadır.

Metabolik faaliyetleri hızlandırarak yağ yakımına daha etkin hale getiren bir diyet türüdür. Genel çerçevede aralıklı oruç anlamında kullanılan bu tabir vücudun sağlığını korurken daha hızlı kilo vermeyi hedeflemektedir. Gündelik yaşama uygun program çeşitleri yapılabildiği için alternatif olarak tercih edilir. İf diyetine başlamak isteyen kişiler yaşamsal aktiviteler ve içindeki yiyeceklerin bölümlemesini sağlıklı bir şekilde yapmalıdırlar.

BENZER YAZILAR  Sağlıklı Yaşamın Adresi Wefood Sizlerle

İf Diyeti Nasıl Yapılır?

İf diyetini yapmak için belirlenmiş programlardan en uygun olanı tercih edilir. Aktif bir yaşam standardına sahip olan kişiler, iş yaşantısı bulunanlar uygulayacakları diyet programını daha özel ve farklı şekilde tercih etmelidirler. Daha çok rutinleşmiş bir yaşamda bulunan ve tekdüze bir süreçte hayatını devam ettiren kişiler ise daha ağırlaştırılmış ileri derecede bir program tercih edebilirler. Bu kişiden kişiye göre değişen bünyesel yapı ile de ilgili bir durumdur.

Başlangıç aşamasında 16 saatlik aç kalınması sonrasında uygulanan 8 saatlik serbest zaman dilimi en uygun olanı olarak kabul edilir. Bu yöntem 16/8 diyeti olarak adlandırılır.

Daha yoğun bir iş yaşantısına sahip olan kişiler haftada iki gün açlık yaparak dengeyi oluşturabilirler. Diğer ve kalan 5 günde rutindeki yemek biçimine, yiyeceklerin kalorilerine ve oranlarına dikkat edilerek yenebilmektedir. Belirlenmiş bu iki gün içerisinde uygulanacak açlık ileri seviyede vücudun metabolik sistemlerini ve denge fonksiyonelliğini arttıracaktır. Bu yöntem 5/2 diyeti olarak adlandırılır.

Biraz daha ilerlendiğinde uygulanabilecek ağırlaştırılmış bir programda ise haftanın bir günü ya da farklı zaman diliminde 2 günü 24 saat boyunca aç olarak geçirilir. Diğer kalan günlerde normal yemek rutinine devam edilir. Bu yöntem ye, dur, yeme diyeti olarak adlandırılır.

Daha çok gece saatlerinde çalışma ve ayakta kalma düzeni belirlemiş olan kişilerin uygulayabilecekleri ileri derecede İf diyeti programında ise haftanın her günü gündüz saatleri aç olarak geçirilir. Gün bittiğinde geceye dönüş yapıldığı andan itibaren dengeli bir şekilde yemek yenme aşamasına geçilmektedir. Bu yönteme gece gündüz diyeti adı verilir.

BENZER YAZILAR  Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

İf Diyeti Özellikleri Nelerdir?

i̇f diyeti özellikleriPin
diyet

İf diyetinin nitelikleri hayatın daha sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir hale gelmesini sağlamaktadır. Yapılan if diyeti ile hayata bakış açısı berraklaşır ve zihinsel, fiziksel fonksiyonları daha rahat ortaya çıkarabilmeyi sağlar.

Zihinsel aktivitelerin ve vücudun fonksiyonelliğinin artmasını sağlayan diyet çağın hastalığı olan obezite riskini azaltılmaktadır.

  • Oluşabilecek şeker hastalıklarının önüne geçmeyi sağlamaktadır.
  • Yüksek tansiyon ve kolesterol şikayeti bulunan kişilerin uygulanan aralıklı oruç tekniği sayesinde hastalıklarında azalmalar yaşandığı ve daha kaliteli bir yaşam standartına ulaştıkları tespit edilmiştir.
  • İşlenmiş hazır gıdalar, karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler, organik olmayan besin maddeleri zamanla vücutta kanser riskini arttırır. Uygulanan if diyeti sağlıklı bir hayata başlangıç sağlarken kanser oluşumuna karşı önlem alabilmeyi de beraberinde getirir.
  • İntermittent fasting diyeti ile kan basıncı belirli bir denge durumuna ulaşır.
  • Sürekli olarak bağışıklık direncini yitiren vücut, metabolik faaliyetlerini gerçekleştirirken daha savunmacı hale gelir.

İf Diyeti Kimlere Önerilmez?

İf diyeti yapmanın sakıncaları yapılan araştırmalarda herhangi bir zararı ortaya konulmamıştır. Vücudun daha rahat bir şekilde metabolik faaliyetlerinin hızlanmasını sağlayacak faydaları daha çok bulunmaktadır.

  • Vücudunda kalıtsal bir rahatsızlığı bulunan
  • Mide ile ilgili ve bağırsakları ile ilgili problemi olan kişilerin uzun süreli ve uzun saatleri kapsayacak şekilde bu diyeti uygulamaları sakıncalı olabilir. Böyle bir durumda bulunuluyorsa doktor kontrolünde süreç devam ettirilmeye çalışılmalıdır.
  • Metabolik olarak çok zayıf olan
  • Belirli bir yemeğe rutini bulunmayan kişilerin
  • Çocuk yaştaki bireylerin
  • Özellikle hamilelerin uzak durması gerekmektedir.
BENZER YAZILAR  Makarna Diyeti Nasıl Yapılır? Programı

İf Diyeti Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İf diyetinde önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunur. Süreç devam ettirilirken bu konulara daha çok dikkat edildiğinde elde edilecek verimde artış sağlanabilecektir. Vücudun kan şekeri seviyesinin korunabilmesi için de bu noktalara dikkat edilmelidir.

İf diyeti yapılırken özellikle su içme davranışı bir eyleme dönüştürülmelidir. Bol bol su içilerek daha sağlıklı ve dinç bir vücut elde edilebilir yoğun bir yaşam standardı bulunuyor ve fiziksel aktivitelere çok fazla önem veriliyorsa bu orucunu yapıldığı günlerde ara verilmesi gerekmektedir.

Uygulanan diyet sırasında içecek içerisinde kafein veya gazlı içecekler olmadığı müddetçe tüketim sağlanabilir. Düzenli olarak yapıldığında ancak istenen sonuç elde edilebilecektir.

Belirli aralıklarla yapıldığında normal yemek düzenine geçildiği anda tüketilen yiyeceklerin yağ ve şeker oranları başta olmak üzere karbonhidrat miktarları daha da az seviyeye düşürülmelidir.

Yorum yapın

1