Kars Kaşarı Nedir?

Bu peynir aynı zamanda eski Kars kaşarı olarak da bilinir ve sert peynir çeşidinde yeri vardır. Taze kaşar peynirinden farkı, Kars kaşar peynirinin lezzetini birçok fermantasyon ve bekletme sürecinden almasıdır. Yaşlandıkça lezzeti artan bu peynir, Kars kaşarı üreticilerinin büyük emeklerinin ardından sofralara ulaşıyor. Kars kaşar peynirinin besin değeri diğer tüm peynirlere göre daha yüksektir. Hiçbir işleme katkı maddesi içermeyen doğal bir peynir çeşididir.

Kars göbek kaşar peyniri diğer Kars kaşar peynirlerinden farklıdır. Kars kaşarı peyniri üretimi sırasında şefler peyniri uzun süre yoğurur ve kalıba dökerler. Bu yoğurma aşamasında bir parça peynir elde edilir ve bu parça peynir bir kalıba dökülerek Kars kaşar peynirinden ayrılır. Bu ayrıştırılmış “Kars Göbek kaşarı” farklı peynir çeşitleri şeklinde satılmaktadır. Birbirinden güzel peynir çeşitlerimizi ve yöresel ürünlerimizi incelemek için sayfamıza buyurmaz mısınız? 🙂

kars-kasari-1Pin
kars kaşarı nedir? 4

Kars Kaşarı Nasıl Yapılır?

Pastörize edilmemiş taze süte yoğurt eklenerek, haşlanmış pıhtı için gerekli asitlik kolayca elde edilebilir. Ancak ilave edilecek yoğurt, peynir sütüne daha etkili bir şekilde karıştırılabilmesi için biraz süt ile karıştırılır. Ardından 20 dakika mayalanmaya bırakın. Daha sonra iki şişe mayayı bol su ile karıştırıp 12 litre süte ekleyin. Tekrar katılaşma sürecini bekleyin. Bu zamanda, yeterli kan pıhtılaşmasına sahip olmak çok önemlidir. Bu durumda pıhtı tabakası dokunduğunuzda elinize yapışıyorsa hazır değil demektir, iyi katılaşması gerekiyor demektir. Pıhtı viskozitesini kaybedecek düzeye geldiğinde pıhtı kesme işlemi başlar ancak pıhtılaşma evresini geciktirmemelisiniz. Pıhtı tabakasında sarı ve yeşil sulanma görüyorsanız pıhtılaşma gecikmeye başlamış demektir. Oluşan pıhtıyı kırmak için nohut büyüklüğünde bir bıçak kullanabilirsiniz.

BENZER YAZILAR  Saç Ekimi Nedir, Kimler İçin Uygundur?

Pıhtı ile kalan suyun dörtte birini veya yarısını çıkarın. Kalan suyu kırk dereceye kadar ısıtabilirsiniz. 1-2 saat kadar ısıttıktan sonra tülbent veya filtre yardımıyla suyunu süzebilirsiniz. Daha sonra üzerine kalın bir malzeme tabakası koyun ve şekil verin.

Oluşan peyniri dilimleyin ve sıcak suda kaynatın. Bu işlem sırasında kontrol edin, kaşar peyniri kıvamına kadar uzarsa peyniriniz var demektir. Sudan çıkarıp güzelce yoğurun. Yoğurduktan sonra kalıba koyun ve bekleyin. Yaklaşık 24 saat içinde yenebilir.

Kars Kaşarının Faydaları

Kars kaşarı peyniri kan basıncını düşürür ve bir protein ve kalsiyum deposudur.

  • Kemik erimesini önler.
  • Antienfektif özelliğinden dolayı kanser hastaları tarafından tüketilmektedir. Kanseri önlemede etkin rol oynar.
  • Ülser hastalığını önlemek için koruyucu bir ajan olarak kullanılabilir.
  • Beyni enerji yönünden besler.
  • Sindirim sistemi ve mide hastalıklarında oldukça etkilidir.
  • Diş çürüklerini önler ve dişleri besler.
  • Kas ve eklem hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Alzheimer hastalığının oluşumunu önleyebilir ve beyni besleyebilir.
  • Bebek ve çocukların tüketimi hiçbir katkı maddesi içermediği ve kalsiyum, protein gibi gelişime yardımcı maddeler içerdiği için fiziksel gelişim için etkilidir.
  • Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği çekenler için tatmin edici bir içerik kaynağıdır.
BENZER YAZILAR  Arı Sokmasına Ne Yapılır? – Arı Sokması Belirtileri ve İlk Yardım
kars-kasari-nedirPin
kars kaşarı nedir? 5

Kars Kaşarı Nasıl Muhafaza Edilir?

Kars kaşar peyniri derin dondurucuda veya derin dondurucuda saklanmamalıdır. Bu durumda tüm özelliklerini kaybeder. Şu anda Kars kaşar peynirinin nasıl korunacağı çok önemlidir. Mümkünse, lütfen hafif nemli bir ortamda saklayın. Saklayacağınız ortam serin olmalı ve ortalama sıcaklık 5-10 derece civarında olabilir. Saklandığı ortamın karanlık olması da önemlidir. En iyi ortam kiler veya deponuz olabilir. Ancak buzdolabında saklamaya karar verirseniz, en iyi kısım taze tutma kısmı olacaktır.

Ayrıca Kars kaşarını açık havada bırakmamaya dikkat edin. Nefes alabilir, ancak tamamen maruz kalmamalıdır, maruz kalırsa çabuk kurur ve çatlar. Kırılmış ve kurutulmuş kaşar peyniri lezzetini ve görsel etkisini kaybetmeye başlar. Bunun için buzdolabı poşeti ile sıkıca kapatabilirsiniz. Nemden korumak için kağıt havlulara sarmak en iyisidir. Kars kaşarı peynirinin kendine has aromasını bozmamak için suyla temasından kaçınmaya çalışın, özelliğini kaybetmemek için mümkün olduğunca doğrayın, dilimlemeyin. Ayrıca kaşar peynirinin küflü olmasına aldanmayın. Bu Kars kaşarı peynirinin vazgeçilmez bir özelliğidir. Küflü tabakası kaşar peynirinin içyapısının korunmasını sağlar. 🙂

BENZER YAZILAR  Kalın Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Peynirin yanı sıra çeşitli kaliteli ve lezzetli tereyağı ürünlerimizi de Ahmet Acar web sitemizden inceleyebilir ve kolaylık ile sipariş edebilirsiniz.

Yorum yapın

1