Moebius Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Moebius sendromu genetik ve nadir görülen nörolojik hastalıklardan biridir. Bu sendroma sahip bireyler gülemezler, kaşlarını çatamazlar ve kaldıramazlar. Hastalık yüz felcine sebep oluğu için kişi hiçbir şekilde mimik yapamaz. Yüz felcinin yanı sıra göz kontağı kurmama, yumru ayak ve yutkunma da zorluk gibi sorunlara da sebebiyet verir. Elde ve ayakta bazı fiziksel sorunlara sebep olduğu için hastalarda sakatlık durumu da oluşabilir. Ayrıca yüz felcinden ötürü hastalar konuşma problemi de yaşarlar. Oluşan fiziksel farklılıklar ve konuşma problemlerinden dolayı Moebius sendromuna sahip bireyler sosyal yaşantıda da sorun yaşarlar. Net bir tedavisi olmayan bu sendromda sadece hastanın yaşadığı belirtiler bir nebze hafifletilebiliyor. Tanı koymak için ise herhangi bir test yapılmıyor. Doğumdan itibaren görüldüğü için yenidoğan muayenesi yapılırken teşhis koyulabilir.

Moebius Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Moebius sendromu kişinin yüz ve göz kaslarını etkileyen nörolojik bir rahatsızlıktır. Ayrıca hastaların yüz ifadesinde bazı eksiklikler görülür. Moebius sendromu hastaları kaşlarını çatamıyor, gülümseyemiyor ve kaşlarını kaldıramıyor. Yani kişinin mimik yapmasını tamamen engelleyen bir hastalık. Yüz kaslarındaki problemler ise hastanın konuşma problemi yaşamasına sebep olur. Hastalık göz kaslarını da etkilediği için kişi göz kontağı kurmakta zorlanır. Aynı zamanda kitap okuma ya da bir hareket eden bir objeye bakarken kafalarını sağa sola oynatmak zorunda kalırlar. Mobeius sendromunun nedenleri tam olarak bilinmese de ise genetik ve çevresel faktörler olduğu söyleniyor.

BENZER YAZILAR  Aşil Tendonu Ağrısı Nasıl Geçer?

Moebius Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

moebius sendromunun belirtileri nelerdirPin
moebius sendromu nedir? nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi 3

Moebius sendromu nadir görülen nörolojik hastalıklardan biridir. Yüzde felç ya da yüz kaslarında zayıflık görülen bu rahatsızlığa sahip hastalar mimik yapamıyor. Diğer insanlardan fiziksel olarak farklı oldukları için sosyal yaşamlarında da oldukça sıkıntı yaşıyorlar. Moebius sendromu belirtileri ise şu şekildedir:

  • Yüz felci
  • Hizasız ve eksik dişler
  • Küçük ağız, küçük çene
  • Kısa ve farklı şekle sahip tırnaklar
  • Yüz kaslarında zayıflık
  • Yarık dudak
  • Yutkunmada zorluk
  • Yumru ayak
  • Göz kontağı kuramama

Bunlar Moebius sendromunun belirtilerini oluşturmaktadır. Bu belirtiler hasta doğduğundan itibaren görülür.

Moebius Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Genetik ve oldukça nadir görülen bir hastalık olan Moebius sendromu kişinin sağlığının yanı sıra sosyal hayatını da oldukça etkiler.  Yüz felcinden dolayı kişinin mimik yapmasını engelleyen hastalık konuşma problemini de yol açarak hastaların sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Moebius sendromunun testi ise bulunmamaktadır. Bu sendromu tam olarak belirleyen herhangi bir test bulunmazken hastanın belirtilerine bakarak tanı koyulur. Moebius sendromu doğumdan itibaren görüldüğü için teşhis etmesi zor bir hastalık değildir. Ayrıca hastalıkta ayak ve el kemiklerinde bazı sorunlar da görülür. Bu yüzden yürüme ve emeklemede zorlanma, gecikme olabilir. Moebius sendromuna sahip hastalar geç de olsa yürüme becerisi kazanırlar.

BENZER YAZILAR  Cildiye Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Moebius Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Moebius sendromu yüz kaslarının yanı sıra eller de ayaklarda bazı sorunlara neden olduğu için sakatlığa neden olabilir. Fiziksel sorunlara yol açan ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen bu hastalığa sahip bireylerin birçoğu normal zekaya sahiptir. Moebius sendromunun tedavisi ise kesin olarak bulunmamaktadır. Bazı semptomtatik tedaviler uygulanabilir. Bu da daha çok hastanın yaşadığı belirltileri bir nebze iyileştirmek için uygulanan cerrahi yöntemlerdir. Hastalığa net olarak hangi gendeki bozukluğun sebep olduğu bilinmiyor. Kişinin hamileyken belirli ilaçları alması ve kokain gibi uyuşturucuları kullanması Moebius sendromunun oluşma riskini artırdığı belirlenmiştir. Moebius spektrumu, konjenital yüz diplejisi, Moebius sekandı, konjenital oftalmopleji ise bu sendroma verilen diğer isimlerdir.

Ayrıca Bakınız: Klinefelter Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Yorum yapın

1