Ördek sendromu başarısızlıklarını ve kötü yanlarını göstermek istemeyen insanlar için kullanılan bir vakadır. Sosyal medya üzerinde daha fazla beğeni, takipçi ve ilgi görmek insanın günlük hayatta sahip olduğu bu gibi kaygılardan uzak tutar. Bu duruma ördek sendromu denmesinin nedeni gerçek hayat üzerindeki örneklerden ilham alınmasıdır. Yüzen ördeklerin üst kısmına bakıldığında gayet sakin bir görüntü izlenimi verir, lakin alt tarafta durmadan çalışan iki ayak bulunur. Üst kısım ideal benliğin bir yansıması iken ayak kısmı gerçeğin ortaya çıkmış halidir. Sosyal medyadaki insanlar bu şekildedir.
Ördek Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Ördek sendromunun nedenleri altında beğeni ve beğenilme arzusu yatar. Twitter, Facebook ve Instagram gibi popüler sosyal medya uygulamalarında insanlar düşüncelerini, fotoğraflarını, anlık durumlarını paylaşabilme özelliğine sahiptir. “Hashtag” etiketi kullanılarak belirli bir konu hakkında paylaşımda bulunup milyonlarca insana anında ulaşabilirler. Bu yönde yapılan paylaşımlarda beğeni arzu edilir. Böylece paylaşım yapan kişi bu durumun bir bağımlısı, kölesi durumuna düşer. Yapılan paylaşımın beğenisini kontrol etme, yorumlara cevap verme gibi istekler psikolojik iniş çıkışlar yaşatır.
Sosyal medya üzerinden kişiye özel mahrem görüntülerin paylaşılması tamamen beğeni kaygısı yaşandığından olabilir. İnsanlar bu paylaşımlarında gerçek hayattaki hallerinden farklı bir hale bürünürler. Olanı değil olmak istedikleri kişiliği yansıtırlar. Böylece gerçek dünyadan kopup sanal dünya üzerinde bir kişilik inşa ederler. Bu tarz paylaşımlar pek çok psikolojik nedenden kaynaklı olabileceği gibi şizofreni gibi ciddi sebeplere de dayanabilir.
Ördek Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Ördek sendromunun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Ördek sendromunun belirtileri yaygın olarak görülse de vakadan haberi olmayan kişilerin anlaması pek mümkün değildir. Bu nedenle kişi kendinin ya da çevresindeki insanları bu sendroma yakalandığını anlamaz. Ördek sendromunun en çok görülen belirtileri şu şekildedir:
- Kişinin devamlı olarak depresif bir ruh haline sahip olması,
- Kişinin sosyal medyada gördüğü insanları kıskanıp onlar hakkında kötü düşünceler kurması,
- Sosyal medya üzerinde görülen insanların yaşam tarzına özenilmesi,
- Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda yaşanıyormuş gibi gösterilen hayatın gerçekte olmaması,
- Kişinin gerçek hayatıyla ilgili şüpheye sürüklenmesi,
- Gündelik hayatta yüksek kaygı ve mutsuzluk halinin gözlemlenmesi,
- Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımların mükemmel hayat portresi çizmesi,
- Kişinin duygularını dışarıya karşı yansıtamaması gibi durumlar ördek sendromunun en çok karşılaşılan belirtileridir.
Ördek Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Ördek sendromunun testi bu vakanın kaynağı olan psikolojik rahatsızlıklara yönelik yapılır. Depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ördek sendromunu tetikler. Bu nedenle yapılacak olan testte bu hastalıkların olup olmadığı ile ilgili bir dizi test yapılır. Aynı zamanda hastanın tıbbi geçmişine bakılıp buna göre bir adım atılır. Depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklara sahip olan kişilerin kullandıkları ilaçlar yan etki olarak bu sendromun ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca röntgen ve tarama testleri de uygulanır.
Ördek Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ördek sendromunun tedavisi psikolojik destek şeklinde uygulanır. Ördek sendromunun altında yatan psikolojik nedenler irdelenerek kişinin sahip olduğu bu sıkıntıdan kurtarılması amaçlanır. Vaka tedavi edildiği süreçte kişinin özgüvenini kazanmasına yönelik çalışmalar yapılır. Kişi öz iradesi ile yaşadığı hayatı kabullenip sahip olduğu mutluluk ve hüznü içselleştirir. Bu sayede kendini kabullenip daha sağlıklı ve mutlu bir hayata adım atabilir.
Sosyal medya kullanımını azaltmak ya da tamamen bırakmak ördek sendromunun önüne geçmek için yapılan çalışmalardan biridir. Bu durum ilk etapta zordur çünkü kişi hali hazırda sosyal medyaya bağımlı olarak yaşamaktadır. Destek aldıkça sosyal medya kullanımının azaltılması sendromun etkilerini giderek ortadan kaldıracaktır.
Ayrıca Bakınız: Noonan Sendromu Nedir? Nedenler, Belirtileri, Tedavisi, Testi