Zatürre Nedir?  Belirtileri Nelerdir? Bulaşıcı mı ve Neden Olur?

Zatürre Nedir?  Belirtileri Nelerdir? Bulaşıcı mı ve Neden Olur?
0

Zatürre nedir?sorusuna cevap vermekle yazımıza başlayalım. Akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma durumu, zatürre olarak adlandırılır. Zatürre son derece ciddi seviyelere ulaşabilir. Bu tamamen akciğerlerdeki biriken iltihap ile alakalıdır. Basit bir düzeyden son derece ölümcül düzeye kadar hastalık kendini gösterebilir.

Pnömoni zatürre hastalığının diğer bir ismidir. Hastalıkta, akciğerlerde bulunan alveoller sıvı ile dolar. Sıvı ile dolması sonucunda da kişiler nefes almakta zorluk yaşar. Bu durum da insanların günlük hayatlarını son derece olumsuz bir şekilde etkiler. Zatürre, insan hayatındaki olumsuz etkiden dolayı insanların oldukça korktuğu bir hastalıktır. İnsanlar oldukça ciddi sonuçlar doğurabilecek zatürreden kendini kurtarmaya çalışır. Hastalığın neden oluştuğunu ya da nasıl önlem olunacağını araştırarak; kendini bu hastalıktan korumak için uğraşır. Zatürre nedir sorusuna cevap verdiğimize göre bu hastalığın başlangıcı hakkında bilgi verelim.

İçindekiler Tablosu

Zatürre Başlangıcı

Zatürre başlangıcı öncelikle akciğerin iltihaplanması ile başlar. İltihaplanma ile ortaya çıkan bakteriler karşısında vücut savunma mekanizması üretir. Üretilen savunma mekanizması sonucunda ise balgam ortaya çıkar. Zatürre başlangıcında kişide koyu balgam görülür. Bu durum tamamen zatürreye neden olan iltihabın vücutta atılması içindir.

Balgam ile birlikte zatürre başlangıcı öksürük ile devam eder. Kişi vücudun oluşturduğu balgamı atmak için öksürmek zorunda kalır. Öksürük sonucunda da kişilerde bir ağrı hissedilir. Şiddetli göğüs ağrıları eşliğinde öksürme de zatürrenin başlangıcında ortaya çıkar.

Zatürre başlangıcında aşırı terleme ile de sık karşılaşılır. Terleme de yine vücudun oluşan iltihap karşısında aldığı bir önlemdir. Bu tür belirtilen ile başlayan zatürre hastalığı, önlem alınmadığı durumlarda oldukça tehlikeli sonuçlara kadar ilerleyebilir.

Zatürre Bulaşıcı Mı?

Zatürre bulaşıcı mı? Sorusu bu hastalıkla ilgili insanların ilgisine çeken türden bir sorudur. Zatürre hastalığı özellikle kış aylarında kendini gösterir. Kış aylarında kendini göstermesi ile birlikte de bulaşıcı olup olunmadığı sorulur. Zatürreye neden olan mikroplar evet bulaşıcıdır. Yakın temas sonucunda bu hastalık etraftaki diğer kişilere bulaşır. Ayrıca konuşma, öksürme ya da hapşırma sonucunda da etrafa yayılan mikroplar başka kişileri de etkiler. Bu nedenle de özellikle kış aylarında kalabalık içerisinde vakit geçirme noktasında dikkatli olmak gerekir. Fazla kalabalık ortamlar içerisinde bulunmama, zatürre hastalığı için koruyucu bir unsur oluşturur.

BENZER YAZILAR  Xpecia Tablet Nedir Ne İşe Yarar?

Zatürrenin bulaşıcı etkisi kimi insanlar için daha fazla artış gösterir. Çünkü kişinin sağlıklı olması onu bu hastalıktan korurken; sağlıksız bir hayat içerisindeki kişiler daha fazla risk unsuru içerisinde yer alır. Özellikle alkol, uyuşturucu ya da sigara kullanıcılarında zatürreye yakalanma olanağı çok daha yüksektir.

Zatürre Neden Olur?

Zatürre neden olur? Sorusu kendi içerisinde birçok cevap barındırır. Akciğerlerde oksijen devamını sağlayan hava kesecikleri bulunur. Bu hava keseciklerde özellikle kış aylarında kendini gösteren mikroplar nedeni ile iltihap oluşabilir. İltihaplı bir sıvı, akciğerde bulunan hava keseciklerini doldurur. Zatürre oluşumu da bu şekilde başlamış olur. Akciğerler, sıvı ile dolan iltihap nedeni ile oksijen alış verişlerinde problem yaşar. Akciğerin bu görevi yeterince yerine getirememesi; kişilerin kanlarında bulunması gereken oksijen miktarını azaltır.

Zatürre bulaşıcı bir hastalık olduğunda; etrafta pek çok bu hastalığa neden olan virüs bulunur. Ancak kişilerin bağışıklık sistemleri, virüslerin engellenmesi noktasında oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve alkol, sigara gibi maddelerden uzak durmak kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bu sayede de zatürre hastalığına yakalanma riski azalır.

Zatürreye Ne İyi Gelir?

Zatürre genellikle grip olan kişilerin öksürmesi ya da hapşırması gibi nedenlerle etrafa yayılan virüsler ile oluşur. Bu nedenle de griplerin yaygın olarak görüldüğü kış aylarında maske kullanmak zatürreye iyi gelen bir durumdur. Kişilere asıl tavsiye edilen kalabalıklardan uzak durmasıdır. Ancak bu durum her zaman işe yarar bir durum oluşturmaz. Çünkü insanlar iş gereği ya da eğlence amaçlı kalabalık olan yerler içerisinde bulunur. Bu nedenle de maske kullanmak daha fazla işe yarar bir durum oluşturur. Zatürreye ne iyi gelir sorusuna cevap arayanlar bu hususların yanı sıra aşağıdaki durumlarıda göz önünde bulundurmalıdır.

BENZER YAZILAR  Sağlıklı Zayıflamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Gripten korunmak için yapılacak şeyler, zatürre için de son derece iyi koruma sağlar. Bunların başında greyfurt, portakal ya da limon gibi yüksek C vitamine sahip besinlerin tüketilmesi gelir. C vitamini yüksek meyve ve sebzeler, kişilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Bu sayede insanlar mikroplar karşısında oldukça korunma sağlar.

Zatürrenin neden olduğu duruma göre; zatürreye ne iyi gelir sorusu da değişir. Çünkü kimi zatürre hastalıkların nedenleri bakteriler ile alakalıdır. Ancak kimi zaman da mikroplar ya da mantarlardan kaynaklanan zatürre hastalığı da görülür. Eğer hastalığın esas kaynağı bakteri kökenli ise; kişilerin mutlaka ilaç tedavisi alması gerekir. Antibiyotik kullanmak, bakteri kaynaklı zatürre hastalığının tedavisinde işe yarayan en önemli unsurdur.

Zatürre Nedenleri

Zatürre hastalığının nedenleri pek çok farklı şekilde olabilir. Kimi durumda bakteriler, kimi durumda da mikroplar zatürre hastalığını tetikleyerek ortaya çıkarır. Öncelikle zatürreye neden olan bakteri direkt kanınıza bulaşabilir. Kanda bulunan bakteri nefes alıp verme ile insana bulaşır. Etrafınızda bu bakteriyi taşıyan birisi bulunuyor ise; bakterileri etrafa yayabilir. Siz de nefes alıp verdikçe bakteriler kana bulaşır. Kan ile birlikte tüm organlara yayılan bu bakteriler; diğer organların da bundan etkilenmesine neden olur.

Akciğerde bulunan sıvı depolanması da zatürreye neden olur. Bu durumun neden olduğu hastalığa mutlaka doktorların da müdahale etmesi gerekmektedir. Doktor müdahalesi sayesinde akciğerde biriken sular alınır. Bu sayede de akciğerin tekrar eski işlevine dönmesi sağlanır. Çünkü akciğerde biriken sıvı kişilerin rahat bir şekilde nefes alıp vermesine engel oluşturur. Bu durum sonucunda da kişiler temel fonksiyon olan nefes alıp vermeyi rahat bir şekilde gerçekleştiremez. Doktor müdahalesi ile zatürre etkisi durumundan kurtulma sağlanır.

BENZER YAZILAR  Lavanta Çayının Faydaları ve Nasıl Kullanılır?

Zatürrenin Belirtileri

Zatürre öncelikle balgam ve şiddetli öksürük ile kendini gösterir. Öksürük ile birlikte oluşan ağrı durumları da zatürrenin belirtileri arasında yerini alır. Çünkü vücudun iltihaptan kurtulması gerekmektedir. Kişilerin bağışıklık sistemi de önlem alır. Balgam yolu ile ve öksürük yolu ile zatürreye neden olan bakterileri vücuttan dışarı atmak ister. Burada grip ile karıştırılma durumu söz konusu olabilir. Çünkü grip belirtileri arasında da balgam ve öksürük önemli yer tutar. Ancak zatürre başlangıcındaki balgamın rengi ve kıvamı gribe göre farklıdır. Genellikle yeşil ve kahverengiye dönük bir renkte balgam oluşur. Ayrıca balgam kıvamı da normal şartlara göre oldukça yoğun bir şekilde görülür.

Zatürre belirtileriarasında kişilerin idrar miktarında da bir azalma durumuda bulunur. Özellikle idrar yaparken; kişilerde az bir miktar idrar gelmesi yaşanır. Ancak az idrar yapıldığı için bu süre sıklaşır. Az ve sık idrar yapma zatürrenin belirtileri arasında yerini alır.

Yetişkinlerde zatürre, ateş ile birlikte oluşur. Bu nedenle de kişilerde yüksek ateş oluşması ya da ani gelen titreme isteği zatürrenin en belirgin özellikleri arasında yerini alır. Bu durum da vücut direncini düşürür. Özellikle bu noktada ateş oldukça önemlidir. Kişilerde bitkinliğe neden olur.

Zatürre Kaç Günde Geçer?

Zatürre hastalığına yakalanan kişilerin yönelttiği ilk soru, zatürre kaç günde geçer sorusudur. Öncelikle hastalık kendisini enfeksiyon yayıldığı ilk anda göstermez. Ortalama 5 gün içerisinde kişi belirtileri hissetmeye başlar. Belirtilerden sonra tedavi süreci de devreye girer. Kişiler tedavi edildikten sonra, vücudun tam anlamı ile zatürreye neden olan bakterilerden kurtulması 2 -3 hafta arası sürer.

Merhaba Ben Kübra.. Eczane hizmetleri bölümü mezunuyum. Edindiğim akademik bilgiler ve sektör tecrübemin ışığında sizlere en yeni ve en doğru bilgileri ulaştırmaya çalışıyorum.

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir