Ağırlık Kemeri Bel Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Ağırlık kemeri beli korumak için kullanılan bir koruma mekanizmasıdır. Genellikle spor salonlarında görülen ve sporcuların bellerini korumaya aldıkları temel bir malzemedir. Ağırlık kemeri bel sağlığı açısından sıklıkla kullanılır.

Vücudun bel bölgesindeki çukur bölüm spor yaparken veya ağır iş esnasında esneme ve sakatlanma riski taşır. Bu riski ortadan kaldırmak için beli kavrayan ve dolduran ağırlık kemeri hem sakatlanma riskini azaltmakta hem de kaldırılmak istenen ağırlığın miktarını artırmaya yardımcı olacaktır.

Ağırlık Kemeri Ne Zaman Takılır?

Ağırlık kemeri spor yapılırken bele ağırlık verilen squat ve deadift gibi egzersizlerin uygulamasında takılır. Sadece sporda kullanılmayan ağırlık kemeri ağır işlerde çalışan inşaat işçilerine de önerilir.

Özellikle ağırlık taşımada veya beli zorlayan işler yapılırken kullanıldığında rahatlık ve güven hissedilir. Aksi takdirde belin incinmesi, esnemesi ve fıtık gibi disklerde kayma sorunları ortaya çıkar. İş veya spor yapıldığı esnada takılan ağırlık kemeri bu uygulamalar bitene kadar çıkarılmamalıdır. Ağırlık kemeri bel kaymaları ve fıtıklarının oluşmasını büyük ölçüde engeller.

BENZER YAZILAR  Şeffaf Plak Kullanmanın Psikolojik Avantajları

Ağırlık Kemeri Faydaları

agirlik-kemeri-faydalariPin
ağırlık kemeri bel sağlığına etkileri nelerdir? 3

Ağırlık kemeri bel ve karın kasları açısından büyük faydalar taşır. Günümüzde en çok karşılaşılan rahatsızlıkların başında lumbal disk hernisi (bel fıtığı) gelir. Bel fıtığının en büyük sebebi ise belin sağlama alınmaması ve ağırlığın yüksek oranda bele yüklenmesidir. Bunun yanında ağırlık kemerinin birçok faydası vardır. Bunlar:

  • Omurgayı düzenler ve diskler üzerindeki stresi azaltır.
  • Daha iyi bir vücut biyomekaniği oluşturur.
  • Belin daha iyi performans sağlamasına fayda sağlar.

Ağırlık Kemeri Önerisi

Ağırlık kemeri kullanımı için birçok önemli nokta bulunmaktadır. Kendi kaslarınızın hareket kısıtlılığını engelleyebileceği için kaldıracağınız yük çok fazla değilse kemer kullanılmaz. Plank, crunch ve gövde rotasyonu gibi merkezleri kuvvetlendirmek için de ağırlık kemeri kullanılmaz.

Spor esnasında sırtüstü yatar pozisyon veya dikey olarak oturma pozisyonunda da kemer kullanılmaz. Ağırlık kemeri sadece ayakta yapılacak ve beli zorlayacak egzersizlerde kullanılır. Yüksek tansiyonu olan bireylerde ağırlık kemeri karın içindeki basıncı artıracağından kullanılmaz. Ağırlık kemeri bel sağlığı için fizyoterapistlerin en çok önerdiği medikal bir malzemedir.

BENZER YAZILAR  Erkekler İçin Keratin Bakımı Nedir, Nasıl Yapılır?

Ayrıca Bakınız: Magnezyum Ne İşe Yarar?

Yorum yapın

1