Ağız Tadı Bozukluğu Nasıl Geçer?

Günlük hayatta tükettiğimiz bazı yiyeceklerden veya içeceklerden kaynaklı olarak ağzımızda hoş olmayan tatlar kalabilir. Beslenme ihtiyacımızı karşılamak adına gün içerisinde birçok kez kullandığımız ağzımızda oluşabilecek bir tat bozukluğu iştahımızı kesebilir veya midemizin bulanmasına da sebebiyet verebilir. Bu durumda da ağız tadı bozukluğu nasıl geçer arayışı içerisine girilir.

Ağız Tadı Bozukluğu Sebepleri

Gün içerisinde vücudumuzun gerekli enerjiyi, vitamini, minerali, proteini alması için beslenmemize son derece dikkat etmek durumundayız. Bunun için de beslenme düzeninin tam olarak oturmuş olması gerekmektedir. Birçok sağlık çalışanının da tavsiye ettiği gibi günde 3 öğün beslenmek vücudumuzun ihtiyacı olan temel gereksinimleri karşılamaktadır. Tüketilen besinlerin çeşidine göre de vücudun enerji oranı doğru orantılı olarak artar veya azalır.

İnsanların en temel ihtiyaçlarından olan beslenme durumu birçok farklı maddenin tüketilmesini sağlar. Bazı besinler ağızda hoş olmayan tatlar bırakmasıyla birlikte bireyin iştahının kesilmesine ve kendisini iyi hissetmemesine sebep olur. Bireyin ağzının tadının bozulmasının birden fazla sebebi olabilir. Bu sebeplere göz atacak olursak;

  • Ağız hastalıkları
  • İltihaplar
  • Diş problemleri (çürük, kırık)
  • Tüketilen besinler ve lezzet oranı
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Bazı ilaçlar
BENZER YAZILAR  Vişne Sabunu Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar? Kullanımı

gibi sebepler örnek olarak gösterilebilir.

Bireyin bu gibi durumlarda yapması gereken en önemli şey ağız tadı bozukluğu nasıl geçer arayışı ile bireysel olarak çözüm aramamasıdır. Birçok ağız tadı bozulmasının sebebinin sağlıkla ilgili bir sorunla ilişkisi olabilir ve aranan çözüm yolları bu rahatsızlığın daha da ileri safhalara taşınmasına sebebiyet verebilir.

ağız tadı bozukluğu nasıl geçerPin
ağız tadı bozukluğu nasıl geçer

Ağız Tadı Bozukluğu Nasıl Geçer Doğal Yöntemlerle?

Bireyin ağız sağlığına ve beslenme düzenine özen göstermesi ağız tadının bozulmasını engelleyici en önemli unsurlardır. Herhangi bir sebeple ağız tadı bozukluğunun önüne geçilemediyse eğer izlenmesi gereken çeşitli yollar mevcuttur. İzlenecek bu yollar sayesinde ağızda meydana gelen acı, ekşi, metalik tattan kurtulmak mümkündür.  Ağız tadı bozukluğu nasıl geçer sorusuna verilebilecek cevaplar aşağıdaki gibidir;

  • Günde en az 2 kez diş fırçalamak
  • Günde 1 kez diş ipi ile bakım yapmak
  • Keyfi olarak kullanılan bir ilaç var ise kullanımını azaltmak
  • Gün içerisinde 2 ila 2,5 litre su tüketmek
  • Naneli diş macunu kullanmak
  • Şekersiz sakız çiğnemek
  • Tüketilen yiyeceklerin kalitesine dikkat etmek
  • Karbonat ile su birleşimini kullanmak
  • Az miktarda da olsa sirke tüketmek (tükürük bezi salgılanmasını sağlar)
  • Portakal suyu, limon, mandalina gibi narenciye meyve sularının tüketilmesi
  • Nane bitkisinin çiğnenmesi
  • Karanfil kullanılması
BENZER YAZILAR  Pankreoflat Ne İşe Yarar?

gibi birçok yöntem ile ağız tadı bozukluğu ne zaman geçer sorusuna da cevap verebilmeniz mümkündür. Yapılan bu aktivitelere rağmen yine de azalma veya etkisinden kurtulmak mümkün olmadıysa bir diş doktoruna veya periodondiste başvurmak etkili bir çözüm bulunmasına yardımcı olacaktır.

Ağızda Neden Metalik Bir Tat Olur?

Ağız tadı bozukluğu nasıl geçer sorusunu soranların ağzındaki o garip ve değişik tat metalik tat olarak adlandırılabilir. Ağızda oluşan metalik tat tıp dilinde disguzi (paraguzi) olarak adlandırılmaktadır. Bu metalik tadın ana sebepleri psikolojik, nörolojik ve ilaçların sık kullanımı olarak nitelendirilebilir.

Kullanılan birçok ilacın en önemli ve etkin yan etkilerinden birisi de ağızda yarattığı kuruluktur. Bu kuruluk hissi de ağızda metalik bir tat kalmasına sebep olmaktadır. İlaçların neden olduğu bu metalik tadın giderilmesi için bol bol su tüketilmesi çözüm olacaktır. Ağız kuruluğundan kurtulmanın bir diğer yolu da şekersiz sakız çiğnemek olacaktır.

Ağızda yer alan bir diş probleminden kaynaklı da metalik bir tada maruz kalınabilmektedir. Rahatsızlığı yaşayan bireyin bu durumda periodontist adı verilen diş eti uzmanlarından yardım ve destek alması isabetli bir karar olacaktır. Periodondist ağızdaki bu sıkıntının giderilmesi için bazı ilaç tedavileri uygulayabilir veya diş ve ağız bakımının değiştirilmesi konusunda uyarılarda bulunabilir.

BENZER YAZILAR  Hacamatın Faydaları Nelerdir?

Ağızda oluşan metalik tattan kurtulabilmek için günde en az iki kez diş fırçalamak, bol bol su tüketmek, günde bir kez diş ipi kullanmak ve sigaradan uzak durmak yapılabilecekler arasındadır.

ağız tadı bozukluğu nasıl geçerPin
ağız tadı bozukluğu nasıl geçer

Ağızda Kötü Tat Oluşması Hamilelik Belirtisi Mi?

Hamileliğin özellikle belirli dönemlerinde hamile kadının ağzında çeşitli tat bozuklukları oluşabilir. Ağız tadı bozukluğu nasıl geçer sorusunu soran kişilerin bu durumun normal bir durum olabileceğini bilmesi gerekir. Sık sık görülen bu durum ciddi sorunların habercisi değildir, panik yapılacak bir durum söz konusu değildir. Sürekli anormal tat almaya başlayan hamile kadının ağzında bazen acı, bazen ekşi ve bazen de metalik bir tat meydana gelir.

Ağızda oluşan bu tatların tek sebebi hamilelik olabilir. Hamile kadınların sıklıkla karşı karşıya kaldıkları bu durum bebek veya anne sağlığını tehdit eden bir durum değildir. Gebelik döneminde kadın vücudunda östrojen hormonunun hızla artışı annenin ağzında tat bozukluğuna ve koku alma duyusunun azalmasına neden olduğu söylenmektedir. Doğum öncesinde kullanılan vitaminlerin de ağız tadının bozulmasında etkili bir rol adlığını belirtmek mümkündür.

Kaynak: Medicalnewstoday

Yorum yapın

1