Bebeklerde İstemsiz El Kol Hareketleri Ne Zaman Biter?

Bebeklerde istemsiz hareketler el ve kolları oynatmak şeklinde gerçekleşir. Refleks şeklinde gelişen bu hareketler 36 haftaya kadar uzayabilir. Bebek zamanla el ve kol hakimiyetini ele geçirir. Bu sayede hareketlerini bilinçli bir şekilde yapmaya başlar. Bu süreden sonra çocuk tutma ve yakalama gibi bazı hareketleri bilinçli olarak yapar. Bebeklerde istemsiz el kol hareketleri bitmesi durumu gelişme dönemi ile doğrudan bağlantılıdır.

Bebekler Tutma Hareketini Ne Zaman Öğrenir?

bebekler-tutma-hareketini-ne-zaman-ogrenirPin
bebeklerde i̇stemsiz el kol hareketleri ne zaman biter? 3

Bebeklerin tutma hareketini öğrenmesi 8. aya kadar uzanabilir. Yeni doğduktan sonra bir süre bebeklerin eli yalnızca yumru şeklinde bulunur. Ellerin açılması ve hareket kabiliyetini kazanması 2 ile 3 ay arasında gerçekleşir. Bu süreçte bebeğin görme duyusu da gelişeceği için ellerini tanımaya başlar. Böylece ellerin kontrolünü bilinçli bir şekilde yapmaya başlar. İlk aylarda bebeğin bir şeyi tutması refleks olarak gelişir. 4. ay sonrası bebekler yakınında yer alan cisimlere uzanıp tutmaya çalışır. Bu sayede bebeğin kas hücreleri de gelişmiş olur.

BENZER YAZILAR  Expigment Nasıl Kullanılır?

5 ile 6 ay arasında bebeğin parmakları güç kazanmaya başlar. Çevresinde olan biteni daha iyi anlayan bebek hareket kabiliyetini de ciddi miktarda arttırmış olur. Bu dönemdeki bebekleri için çevrelerini tanımaları adına renkli oyuncaklar almak önemlidir. 7 ile 8 ay arasında bebek eline aldığı cismi rahat bir şekilde hareket ettirecek bir güce ulaşır. Eşyaları karıştırıp zekâ gerektiren oyuncaklarla rahat bir şekilde oynayabilir. Geometrik şekilleri yerine rahat bir şekilde sokar. Bu süreçte bebeğin istemsiz el kol hareketleri tamamen bitmelidir.

Bebeklerin Hangi Hareketlerine Dikkat Edilmesi Gerekir?

Bebeklerde dikkat edilecek hareketler bulunduğu aya göre değişir. 7 aylık bir bebeğin rahat bir şekilde temel hareketleri yerine getirebilmesi gerekir. Eğer bebek bazı hareketleri yerine getiremiyorsa ya da yaşının gerisinde kaldıysa bir doktora göstermek faydalı olur. İstemsiz el kol hareketleri dahil olmak üzere bebek şu davranışları sergiliyorsa bir uzmandan destek almak gerekir:

  • Bebeğin çevresiyle etkileşime geçmemesi
  • Seslere tepki vermemesi
  • Aynı el ve kol hareketlerini tekrarlaması
  • Kanat çırpma şeklinde kolunu sürekli olarak hareket ettirmesi
  • Kasılmış şekilde sabit durması
BENZER YAZILAR  Doç. Dr. Tolgahan Kuru ile Spor Yaralanmalarında Menisküs Onarımı

Ayrıca Bakınız: Bebeklerde D Vitamini Ne Kadar Süre Kullanılmalı?

Yorum yapın

1