Fındığın Faydaları

Fındığın faydaları mucizevi bir şekilde içinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlardan ileri gelir. Genellikle kuruyemiş olarak tüketilen fındık çiğ ya da kavrulmuş olarak çok lezzetlidir. Unlu mamuller ve yemeklerde de sıklıkla kullanılan fındığın faydaları dünyanın birçok yerinde yapılan sağlık çalışmalarıyla kanıtlanmıştır.

Kolesterole, yüksek kan basıncına, enfeksiyona ve yüksek şekere iyi gelen fındığın saymakla bitmeyen faydalarını makalemizde ayrıntılarıyla ele aldık.

Fındığın Kısa Tarihçesi

Düzenli beslenmenin en önemli kurallarından biri de yiyecek ve içeceklerin zaman içinde niçin kullanıldıklarını bilerek onları tüketmektir. Fındığın tarih boyunca birçok kesim tarafından benimsendiği ve hastalıkların tedavisinde kullanıldığı da göz önüne alınırsa tüketimi için tereddüde gerek kalmaz. Tarihten günümüze popülaritesini her çağda korumuş olan fındığın geçmişi oldukça eski çağlara dayanmaktadır.

Likörler ve kahveler için aroma artırıcı olarak kullanılmasının yanı sıra yağından da yemeklerin yapımında faydalanılırmış. Ayrıca antioksidan bakımından çok zengin bir yapıya sahip olan fındık vejetaryen ve veganlar tarafından da ilgi odağıdır. Günlük alınması gereken protein miktarının %30’unu karşılayabilen fındık içeriğindeki diğer yararlı bileşenlerle oldukça besleyicidir. Bu yüzden tarihte de gerek çiğ, gerek kavrulmuş, gerek de yağı ile önemli bir yemiş olarak konumunu güçlü bir şekilde korumuştur.

BENZER YAZILAR  Check Up Nedir? Check Up'ta Nelere Bakılır?
fındığın faydalarıPin
Fındığın faydaları

Fındıkta hangi vitaminler var?

Kesinlikle kolesterol ve sodyum içermeyen fındıkta hangi vitaminler ve mineraller var? Günlük yağ ihtiyacının yaklaşık %93’ünü temin edebileceğiniz tek sağlıklı besin kaynağı fındığın içinde bulunanlar şöyledir:

100 gram fındık:

  • Lifli bir yapıya sahip olduğu bilinen fındıkta bulunan lif miktarı: 9.7 g
  • Protein: 15 g’lık bir protein deposudur.
  • Yağ: 60,75 g
  • Karbonhidrat: 16,70 mg
  • Kalsiyum: 114,0 mg
  • Demir: 4,70 mg
  • B6 Vitamini 0,563 mg
  • E Vitamini: 15,03 mg
  • K Vitamini: 14,2 mikrogram (mcg)
  • Bakır: 1,725 mg
  • Magnezyum: 163 mg
  • Manganez: 6,175 mg
  • Fosfor: 290 mg
  • Potasyum: 680 mg
  • Selenyum: 2,4 mcg
  • Çinko: 2,45 mg

Fındık bağırsaklara iyi gelir mi?

Fındık diyet lifi bakımından oldukça zengin bir yemiştir. İçinde bulunan diyet lifinin vücuda alınması durumunda bağırsaklar daha iyi çalışır. Bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunması ile sağlıklı bir boşaltım sistemine sahip olmanızı sağlar. Bu özelliği ile kabızlığın önlenmesinde önemli bir yeri vardır.

Ünlü diyetisyenler tarafından yürütülen araştırmalar ışığında yapılan günlük diyet lifi tüketimi önerisi kadınlar için (31-50 yaş aralığı) 25,2 gram ve erkekler için (31-50 yaş aralığı) 30,8 gramdır. Hem erkekler hem de kadınlar tarafından günlük diyet lifi tüketimi vücut sağlığı için önemlidir.

fındığın faydalarıPin
Fındığın faydaları

Fındık Yiyerek Zayıflama

Fındık yiyerek zayıflama konusu üzerine yapılan klinik araştırmalar birçok insanda bu durumun işe yaradığını göstermiştir. Kilo vermek ya da ideal kilonun korunması ile ilgili herhangi bir diyet yapıyorsanız beslenme düzeninizde mutlaka fındık da olmalıdır.  

BENZER YAZILAR  Oroferon Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

2018 tarihli bir araştırmaya göre en çok tüketilen unlu mamul olan ekmeğin tüketiminin azalması ile obezite riski arasında bir bağlılık olduğu ortaya çıkmıştır. Günlük ekmek tüketimi ne kadar az olursa obeziteye yakalanma riski de o kadar azalmaktadır. Aynı çalışma, fındık tüketimi diğerlerine göre daha fazla olanların ekmek tüketimleri diğerleri ile aynı olmasına rağmen obeziteye yakalanma risklerinin daha az olduğunu da ortaya koymuştur. Günlük önerilen fındık tüketim miktarına uyulduğu takdirde kilo almaya yatkınlık azalır.

Fındığın Cilde Faydaları

Fındık hücrelerin oksidasyona uğrama riskine karşı alınabilecek etkili bir önlemdir. Hücrelerin canlılığını korumalarını sağlayan fındık bu özelliğiyle cildin kendini yenileme süreçlerine yardımcı olur. Dışarıdan gelebilecek ve serbest hâlde bulunan, gözle görülemeyen bakterilere karşı korunmak için düzenli fındık tüketimi gerekir. Böylece hücrelerin hasar görmesine neden olabilecek oksidasyon riskinden de cilt korunmuş olur.

Ayrıca yapısında E vitamini de bulunan fındık bu yönüyle de önemli bir antioksidan olarak karşımıza çıkar. E vitamini bunun dışında kanser hücrelerinin oluşumuna karşı da vücudu korur ve kansere karşı etkili bir silahtır.

Fındık kolesterole iyi gelir mi?

Fındık yemenin kolesterolü düşürdüğü bir gerçektir. Kolesterol özellikle kalp kaynaklı birçok hastalığa neden olabilecek bir bileşendir. Düzenli ve yeterli miktarda fındık tüketmenin kolesterolün dengelenmesine yardımcı olduğu klinik deneylerle kanıtlanmıştır.

2013 yılı içerisinde yapılan bir araştırmaya göre fındığın başat rol oynadığı bir diyet, araştırmaya katılanlar tarafından uygulanmıştır. Bu diyet uygulanmaya başladıktan haftalar sonra yapılan testlerde katılımcıların kolesterollerinin düşme eğilimde olduğu gözlemlenmiştir. Kolesterolün kalp sağlığını hayati oranda etkilemesine engel olmak için fındık tüketilmelidir.

BENZER YAZILAR  Bağlanma Korkusu

Ayrıca uzun bir süre devam eden aynı araştırmanın 3 yıl sonraki verilerinde ise katılımcıların kilolarında bir değişim yaşanmadığının gözlemlenmesi önemlidir. Bu, fındığın ideal kilonun korunmasını sağladığı anlamına gelir ki etkili bir form tutmanın en iyi yollarından biri olarak onu öne çıkarır.

fındığın faydalarıPin
Fındığın faydaları

Fındık ve Diyabet Hastalığı

Her gün bir avuç kadar fındık ya da bir tatlı kaşığı şekersiz fındık ezmesi diyabet hastaları için oldukça sağlıklıdır. İnsülin duyarlılığı söz konusu diyabet olduğunda çok önemlidir. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli ve yeterli miktarlarda tüketilen fındığın insülin duyarlılığını artırmaktadır. Çok tehlikeli bir hastalık olan Tip-2 diyabet, insülin duyarlılığındaki düşüşün sonucunda gerçekleşir. Bu yüzden Tip-2 diyabete yakalanma riskinden korunmak için fındık tüketilmelidir.

Fındığın Kalbe Yararları

Fındık, kalp sağlığının sürdürülebilirliği için önemli bir besindir. Kardiyovasküler sistemde yaşanması olası risklere karşı da iyi bir önlemdir. Damar sağlığının iyileştirilmesi ve damarlar kaynaklı sorunlara yakalanma riskinin düşürülmesi için fındık tüketimine dikkat edilmelidir.

Fındık Enfeksiyonu Önler

Dengeli bir beslenme düzeninde fındığın da bulunması vücutta enfeksiyonların oluşumuna karşı etkilidir. Enfeksiyon kaynaklı hastalıklara yakalanmamak için vücut fındık ile takviye edilebilir.

Fındık sperm sayısını arttırır mı?

Cinsel performansa ve sperm sayısına yaptığı olumlu katkılar ile bilinen fındık bu konudaki birçok araştırmaya konu olmuştur. Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki; içinde fındığın da bulunduğu bir miktar kuruyemiş tüketmek, sperm sayısında ve kalitesinde olumlu etkiler yapar.

Source: stylecraze / draxe / healthline / medicalnewstoday

Yorum yapın

1