Ferritin Nedir?

Ferritin nedir bakıldığı zaman çeşitli besinlerle vücuda alınan demir minerali, metabolizma işleyişinde önemli bir yere sahiptir ve kanda en fazla oranda bulunan hücreler kırmızı kan hücreleri olmaktadır, Ferritin ise demiri vücutta depolayan ve salınımını kontrol eden bir protein olmaktadır ve demir deposu da denir.

Vücutta yeteri kadar demir olup olmadığını anlamak için de Ferritin testi yapılmaktadır. Optimum Ferritin değeri cinsiyet, yaş gibi faktörlere bağlı şekilde değişiklik göstermektedir. Kadınlardaki oranın bariz bir şekilde düşük olma sebebi de her ay düzenli olarak görülen âdet kanamaları olarak özetlenebilir.

Ferritin Düşüklüğü Nedir?

Ferritin düşüklüğü, optimum değerin altında seyrettiğinde vücuttaki demir oranının azlığını göstermektedir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık veya anemi şeklinde isimlendirilmektedir. Demirin yetersiz görülmesi alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi meydana çıkar. Ferritin düşüklüğü neden olur konusunda,

  • Ferritin düşüklüğüne neden olan faktörler arasında çay ve kahve tüketiminde aşırılık, düzensiz beslenmek, ağır geçirilen adet dönemleri gibi durumlar olabilir.
  • Ferritin düşüklüğü yorumları arasında gebelik, sık sık doğum yapma durumu, işlenmiş et ürünlerinin sıklıkla tüketilme durumu da olabilir.
  • C vitamini eksikliği, kronik hastalıklar, farklı yaralanmalardan dolayı meydana gelen kan kaybı durumu, mide ve bağırsak problemleri olabilir.
  • Demir eksikliğine bağlı olarak yeterli miktarda oksijen alamayan organ ve dokuların işleyişinde bozulma meydana gelebilmektedir bu durumda rahatsızlıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlar.
BENZER YAZILAR  Dumping Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

İlginizi Çekebilir: C Vitamini Sivilce Yapar Mı Yoksa Sivilceyi İyileştirir mi?

ferritin nedir?Pin
Ferritin Nedir?

Ferritin Yüksekliği Neden Olur?

Ferritin yüksekliği neden olur konusunda değerin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açan bir sorun olmaktadır. Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar, aşırı alkol tüketimine bağlı olarak hemokramatoz, karaciğer rahatsızlıkları, hipertiroidi, lösemi, diyabet ve hepatit C olmaktadır. Bunun yanı sıra çarpıntı, cinsel isteksizlik, bitkinlik, karın ve göğüs bölgesinde ağrı şikâyeti, eklem ağrıları, kilo kaybı gibi sorunlar olabilir.

Ferritin düşük olması durumunda yükseltilmesi gerekmektedir. Ferritin nasıl yükseltilir konusunda mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, fındık, pekmez, üzüm ile dut tüketiminin arttırılması da Ferritin değerinin yükseltilmesini sağlar.

https://fitveform.com/c-vitamini-fazlaligi-belirtileri-ve-zararlari-fazla-alinirsa-ne-olur/

Ferritin Yüksekliği Tedavisi

Ferritin yüksekliği tedavisi için, bu tarz bir tanı konulduysa eğer altta yatan nedenlerin araştırılması gerekmektedir. Herhangi bir hastalık bulunmuyorsa ilaç tedavisi ile beraber Ferritin tedavisi kontrol altına alınması gerekmektedir.

Takviye olarak da yeşil çay, kahve, kalsiyum yönünde zengin içeriklerin tüketilmesi, uzun süreli egzersizler, magnezyum, tablet gibi minerallerin alınması önerilmektedir. Çünkü bu durum demir emilimini azaltan faktörler arasında yer almaktadır. Kan bağışı da kısmi olarak vücutta bulunan fazla demirin azaltılmasını sağlamaktadır.

ferritin-dusukluguPin
Ferritin Nedir?

Ferritin Kaç Olursa Tehlikelidir?

Ferritin kaç olursa tehlikelidir kan ferritini için normal olarak kabul edilen değerler yaşa ve cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Ferritinin normal değeri kadınlarda 20 ile 200 nanogram olmaktadır. Erkeklerde ise 20 ile 500 nanogram arasındadır. Bu değerler yüksek olduğu zaman tehlikeli olarak kabul edilebilmektedir. Ferritin yüksekliği birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Bu sebeple Ferritin değerine dikkat edilmesi gerekiyor.

BENZER YAZILAR  Aspir Yağı Faydaları

Ferritin Yüksekliği Belirtileri

Ferritin genel olarak bir protein kompleksi olmaktadır ve Ferritin yüksekliği belirtileri başında karın ağrısı, eklem ağrısı, güçsüzlük, zayıflık, kalp çarpıntısı, göğüs ağrıları cilt renginde kararma durumu, cinsel performans düşüklüğü, uykuda benzer uyuşukluk hali, kalp damar sorunları ile vücutta tüy kaybı olabilmektedir. Ferritin miktarının normalden yüksek olması aynı zamanda kişilerin libidosunu ciddi anlamda düşürebilmektedir ve cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir.

Yorum yapın

1