Kayısı çekirdeği yağı kozmetik alanında son yıllarda özellikle cilt bakım ürünleri alanında tercih edilen bitkisel yağdır. Kayısı çekirdeği yağı aromaterapide de kullanılıyor ve adı giderek daha popüler hale geliyor. Kayısının kuru tohumlarından elde edilen kayısı çekirdeği yağı ne işe yarar?

Kayısı çekirdeği yağı, cildi besleyen ve antioksidan özelliklere sahip vitamin ve mineraller içerir. Oleik asit (Omega-9) ve linoleik asit (Omega-6) yağ asitleri bakımından zengindir ve cildin beslenmesi için vücudun bunları dışarıdan alması gerekir. Ayrıca badem yağı A, D, E ve K vitaminlerini içerir. Kayısı çekirdeği yağının insan sağlığını korumada çok çeşitli faydaları vardır. Cilt üzerindeki etkisinin yanı sıra zengin içeriği vücudun direncini artırabilir ve enfeksiyon önleyici özellikler gösterebilir. Eklemlerde iltihaplanma, sertlik ve ağrıyı önler. Kayısı çekirdeği yağı antioksidanlar açısından zengindir. Bu işlevi ile cilt kanserine neden olabilecek hücre mutasyonlarını önleyebilir. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur. İç direnci artırarak hastalığın daha hızlı atlatılmasına yardımcı olur.

Yanlış kullanım, saf badem yağı cildinize zarar verebilir. Ayrıca kirpikleri, kaşları ve saçları kalınlaştırır ve yüzde kıllanma sorunlarına neden olur. Bu yağ az miktarda siyanür içerir ve aşırı kullanımı zehirlenmelere neden olabilir.

Kayısı çekirdeği yağının faydaları ise şunlardır:

-Eklem iltihabı, sertlik ve ağrıyı önleyin.

– Antioksidanlar açısından zengin olduğu için cilt kanserine neden olabilecek hücre mutasyonlarını önleyebilir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

– Enflamasyonu azaltabilir.

-Kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur.

-Cildi yumuşatır.

-Cilt tonunu iyileştirmeye ve cildi yumuşak ve parlak tutmaya yardımcı olur.

– Cilt kırışıklıklarının, ince çizgilerin ve lekelerin görünümünü azaltır.

-Akne oluşumunu engeller.

Benzer Gönderiler  Nane Yağının Faydaları

-Ciltteki yanma, kaşıntı ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur ve egzama veya dermatit gibi diğer cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olur.

-Öksürük, astım, bronşit ve solunumla ilgili diğer hastalıkların tedavisinde etkilidir.

-Kabızlık semptomlarını hafifletir.

-Saçlara parlaklık katar, dolgunluk hissi verir.

-Saç kırılmalarının oluşumunu engeller.

– Saç derisini nemlendirir.

-Saçların daha hızlı uzamasını sağlayın.

-Göz altı morluklarına iyi gelir.

Kayısı Çekirdeği Yayı Elde Edilmesi

Ülkemizde kayısı çekirdeği yağı kullanımı son zamanlarda arttı. Bu tohumun yağı, soğuk presleme teknolojisi kullanılarak çıkarılır. Bu yöntemin temeli, tohumları alıp yüksek basınçla ezerek yağı çıkarmaktır. Yöntem teknik imkanlar kullanılarak gerçekleştirilir. Kayısı çekirdeği yağı, ısıl işlem veya kimyasal ürünler olmadan çıkarılır, böylece besin değerini tam olarak koruyabilir. Kayısı çekirdeği yağı satın almak istiyorsanız güvenilir bir kaynaktan temin etmeniz sağlığınız için önemlidir.

Kayısı Çekirdeği Yağı Zararları

Kayısı çekirdeği yağı sağlık için oldukça faydalıdır. Ancak fayda sağlamak için kullanırken çok dikkatli olmak önemlidir. Saf badem yağı kullanılmamalıdır. Saf halde kullanıldığında cilde ciddi zararlar verebilir. Ayrıca kayısı çekirdeği yağı saç köklerini de iyileştirir. Dikkatsiz kullanım aşırı saç büyümesine ve büyümesine neden olabilir. Ayrıca kayısı çekirdeği yağı az miktarda siyanür içerir.

Fazla tüketilirse zehirlenme sorunlarına neden olabilir. Aşırı tüketim ölüme bile neden olabilir. Her üründe olduğu gibi kayısı çekirdeği yağını tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmalı ve bu şekilde kullanmaya başlamalısınız. Aksi taktirde kişiden kişiye etkileri daha fazla olabilir.  Ayrıca kronik hastalığı olanlar, hamileler ve emziren kişiler kullanmamalıdır.

Kayısı çekirdeği yağının tüylü kökleri besleme özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı kaş ve kirpik dökülmesi problemlerinin tedavisinde kullanılır. Yüz bölgesine uygulandığında hemen tüylenme yapmaz. Ancak fazla kullanıldığında ve sadece kayısı çekirdeği yağı uygulandığında yüzdeki kılları besler. Bu nedenle kayısı çekirdeği yağının az miktarda su ile inceltilerek maske şeklinde kullanılması tavsiye edilir.

Benzer Gönderiler  Vişne Sapı Çayı Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Kayısı çekirdeği yağı hafif bir dokuya sahiptir. Ancak direkt kullanıldığında gözeneklerin kapanmasına neden olur. Akne oluşumuna neden olabilecek yağ kullanılmadan önce seyreltilmelidir. Kayısı çekirdeği yağı göz çevresine sürüldüğünde göz altındaki yağ bezleri gibi çeşitli sorunlara neden olabilir. Kayısı çekirdeği yağı da sıklıkla saç bakımı için kullanılır. Kayısı çekirdeği yağı saf haliyle kullanıldığında saçların yağlanmasına neden olur. Bu nedenle bu yağ damlasının az bir miktarı saç bakım ürünlerinde kullanılabilir veya kayısı yağı içeren bir saç bakım ürünü ilk tercih olabilir.

YILDIZ VERMEYİ UNUTMAYIN
[Total: 2 Average: 3]

ameliyatsız hemoroid tedavisi

HAKKIMDA

Kübra Doğan

Yerli ve yabancı kaynaklar doğrultusunda, bilimsel araştırmaların ışığında içerik oluşturan fitveform.com editörü.

Yazarın Tüm Yazıları