Osteoartrit (OA) veya halk arasında bilinen adıyla kireçlenme en yaygın olarak görülen eklem hastalığıdır. İnsanlarda görülen en eski kronik hastalıklardan biri olan kireçlenmenin bitkisel tedavisi ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır.
Kireçlenme gibi kronik hastalıklar söz konusu olduğunda, birçok kişi farmakolojik ilaçların ağır yan etkilerinden dolayı doğal veya bitkisel tedavi seçeneklerine yönelmeye başladılar. Bu nedenle kireçlenmeye iyi gelen bitkiler ve bitkisel ilaçlar birçok hasta için umut vadeder.
Özellikle de aspirin gibi steroidal olmayan anti-enflamatuvar ilaçların mide ve bağırsaklar üzerindeki ağır yan etkileri düşünüldüğünde insanların bu yönelimi son derece normal karşılanmalıdır. Ayrıca bu ilaçlar ödeme neden olarak yüksek tansiyon veya kalp yetmezliği olan hastalarda ekstra problemlere yol açabilir.
Kireçlenmeye Bitkisel Çözüm
Kireçlenme bitkisel çözüm konusunda birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar hala devem etmektedir. Fakat biz bugüne kadar yapılmış araştırmaların sonuçlarını değerlendirerek etkinliği üzerinde fikir sahibi olduğumuz bitkilerden ve bitkisel takviyelerden bahsedeceğiz.
ASU Ekstresi
ASU, avokado ve soya fasulyesi yağlarından elde edilen bir gıda takviyesidir. Klinik araştırmalar ASU karışımının kireçlenme tedavisinde belli düzeyde etkili olabileceğini göstermektedir.
Bir çalışmada NSAID (steroidal olmayan anti-enflamatuvar ilaç) kullanan kireçlenme hastalarına ASU verildi; çalışmada hastaların NSAID kullanma ihtiyaçları azaldı. Ayrıca, steroidal olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar bırakıldıktan sonra ASU almaya devam eden hastalar, daha uzun süre ilaçlara başlamadan belirtilerini kontrol edebildiler.
Başka bir çalışmada osteoartrit hatsalarında ASU, ağrı ve fonksiyon bozukluğunda ciddi anlamda iyileşmeler sağladı. Her iki çalışmada da, kalçada kireçlenmesi olan hastalar diz kireçlenmesi olan hastalara göre ASU’dan daha çok fayda gördü. Kireçlenmeye ne iyi gelir diyenler için Asu ekstresi tavsiye edilebilir.
2014 yılında yapılan bir incelemede, ASU karışımının kireçlenmeden kaynaklığı ağrıyı dindirmede ve eklem hareketini iyileştirmede orta düzeyde etkili olduğu ancak eklem aralığının korunmasında etkili olmadığı ortaya konmuştur.
Zerdeçal
Kireçlenmeye iyi gelen bitkiler arasında zerdeçal oldukça etkilidir. Zerdeçal olarak bilinen Curcuma longa, zencefil ailesinden çiçekli bir bitkidir ve Güneydoğu Asya ve Hindistan’ın güney bölgelerine özdür. Hint yemeklerinde sıklıkla kullanılan bu bitki, Ayurveda (geleneksel Hint tıbbı) tıbbında şifalı özellikleri nedeniyle binlerce yıldır kullanılmaktadır. Zerdeçalın turuncu-sarı rengi, ana aktif bileşeni olan kurkuminden kaynaklanır ve birçok şifası da kurkumin ile ilgilidir.
Zerdeçal kökü, kurkuminoidler ve uçucu yağlar dahil 235’den fazla aktif bileşen içerir. Bu bileşenler, iltihabın azaltılması, kıkırdak hasarı ve kemik yıkımı dahil olmak üzere çeşitli etkileriyle kireçlenme hastalarına yardımcı olabilir. Klinik deneyler, zerdeçal özlerinin, hayvanlarda artrit kaynaklı ağrıyı azalttığını ve hareket kapasitesini artırdığını göstermiştir. Bununla beraber başka birçok doğal bileşikte olduğu gibi, zerdeçal / kurkuminin yararlarına ilişkin araştırma bulguları tutarlı değildir. Bazı araştırma bulguları, bu bileşiklerin kireçlenme tedavisinde yeterli etkinliği göstermediğini ortaya koyar. Ancak birçok veterinerin ve müşterinin klinik izlenimine göre, çeşitli zerdeçal özleri içeren ürünler artritli hayvanlara fayda sağlamaktadır.
Kurkuminin yararları ile ilgili olarak bildirilen tutarsızlıkların bazıları emilimle ilgili olabilir. Kurkumin, doğal formunda alındığında iyi emilemez. Geleneksel Hint yemeklerinde ve Ayurveda tıbbında zerdeçal sıklıkla emilimini artıran bir yağ ile birleştirilir. Zerdeçal kireçlenmeye iyi gelen bitkiler nelerdir? Sorusuna verilebilecek en mantıklı cevaplardandır.
Isırgan Otu Yaprağı
Isırgan otu yaprağının anti-enflamatuvar özellikleri olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle bu bitki iltihaplı hastalıklarda sıklıkla başvurulan bir tedavidir. Isırgan otu geleneksel olarak artrit türlerinde kullanılmış şifali bitkilerden biridir. Güçlü bir anti-enflamatuvar olarak ısırganın hastalıklar üzerindeki etkilerini araştıran birçok çalışma bulunur. Bu çalışmaların biri de başparmak veya işaret parmağında kireçlenme olan 27 hasta üzerinde yapılmıştır. Araştırmada ısırgan otu yaprağı artrit olan bölgeye topikal olarak uygulanmıştır. Ağrılı bölgeye 1 hafta boyunca her gün ısırgan otu yaprağı uygulandı. Isırgan otu tedavisi ile hem ağrıda hem de parmağı oynatma kapasitesinde iyileşme görülmüştür. Bu yüzden beldeki kireçlenmeye iyi gelen bitkiler arasında yer alan bu bitki, aynı zamanda diğer yerlerdeki kireçlenmelerde de etkilidir.
Isırgan otu, diyabet ilaçları, kan incelticiler ve kalp ilaçları ile etkileşime girebileceği için dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Ayrıca eğer kireçlenme tedavisi görüyor iseniz doktorunuza danışmadan ısırgan otu kullanmanız tavsiye edilmez.
Zencefil
Zencefil, iltihap giderici ve ağrı kesici özelliklere sahip olabilecek maddeler içerir. Bu açından osteoartrit hastalarına faydalı olabileceği düşünülür. Ancak bu konudaki araştırmalar tutarsızdır. Bazı araştırmalar zencefil ekstresinin, kireçlenme rahatsızlığında, plasebodan daha etkili bir ağrı kesici olmadığını gösterir. Bazıları ise etkinliğini destekler.
Kalça veya diz kireçlenmesi olan 67 hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, zencefil özü ibuprofen ile kıyaslanmıştır. Hastalara günde üç kez 170 mg zencefil ekstresi, 400 mg ibuprofen tablet veya plasebo verildi. Ayrıca asetaminofen, çalışma sırasında ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Araştırma sonunda ağrı ve eklem hareket kapasitesi değerlendirilmiş ve zencefilin plasebodan daha etkili olmadığı görülmüştür. Çalışma zencefilin kireçlenme hastalarında etkili olmadığını göstermektedir. Kalça kireçlenmesine iyi gelen bitkiler arıyorsanız, zencefil tavsiye edilebilir.