Kronik yorgunluk sendromu nedir, nasıl anlaşılmaktadır? Kronik yorgunluk sendromu belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Merak edilen ayrıntılara yazımızdan bakabilirsiniz.
Kronik yorgunluk sendromu henüz tam olarak tanımlanamasa da uzun süredir devam eden bitkinlik hissi olarak bilinmektedir. Bu sendroma sahip olduğu düşünülen insanlar kendilerini hiç dinlenmiş hissetmemekte ve kendilerinde herhangi bir şeye başlayacak enerji bulamamaktan yakınmaktadırlar. Kronik yorgunluk yaşayan kişilerin iş ve günlük hayatındaki etmenlerden kaynaklı bu sendroma yakalandığı gözlemlenmektedir.
Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?
Kronik yorgunluk sendromu (KYS) kişinin kendini sürekli yorgun ve halsiz hissetmesi olarak ortaya çıkan psikolojik bir hastalıktır. Kişi normal hayatında yaptığı hiçbir aktiviteyi yapamaz hale gelmektedir. Kişi bu sendrom sonucunda arkadaş çevresinden ve ailesinden uzaklaşır, iş ve günlük hayatındaki üretkenliği azalır, kendini hep kötü hisseder. Geçmeyen halsizlik hissi kişinin hayatını da kötü yönde etkileyebilir. Kişiden kişiye farklılık gören sendrom bazı kişilerin tek başına hayatını idam ettirememesine sebep olurken, bazı kişiler için de şiddetli olmayan halsizlik hissiyle devam etmektedir.
Kronik yorgunluk yaşayan kişiler genellikle saatlerce ofisinde kalıp çalışan, stresli bir ortama maruz kalan kurum yöneticileri ya da fiziksel olarak çok yorulan, uzun mesailer yapan işçiler olmaktadır. Kişiler sadece psikolojik anlamda değil fiziksel anlamda da bu sendromdan etkilenmektedir. Kişiler vücutlarında ara ara ağrılar hissetmekte ve unutkanlık, konsantre olamama gibi dikkat ve hafızayla ilgili problemler yaşamaktadırlar.
Kronik Yorgunluk Sendromuna Ne Sebep Olur?
Son zamanlarda artış gösteren kronik yorgunluk sendromu 30-50 yaş arasındaki insanları daha fazla etkilemektedir. Erkeklere bakış kadınlarda görülme olasılığı da yüksektir. Kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişiler genellikle stresli bir iş hayatına maruz kalmaktadır. İş dışındaki hayatı çok sınırlı olan, psikolojik ve fiziksel olarak dinlenemeyen kişilerde çok sık görülmektedir.
Kişiler kendine hiç zaman ayıramadığını fark ettikçe mutsuz olmaya başlar ve bu durum kişinin stresini artırarak hayat kalitesini düşürür. Kişiler uzun süre stresli yaşadıklarında, dinlenmek için kendilerine zaman ayırsalar bile enerjilerini toplayamamaktadırlar.
Uyku kalitesinin de bu sendromu etkilediği düşünülmektedir. Bu sendroma sahip kişiler yeterli uyku uyusalar da kendilerini yorgun hissetmektedirler. Gece uyumayan ya da ışığı açık bırakarak uyuyan kişilerde uyku hormonunun düzgün bir şekilde salgılanamamasından kaynaklı halsizlik hissi oluşabilmektedir. Uzun süre bu durumun devam etmesi bu sendroma zemin hazırlar.
Kronik yorgunluğu artıran bazı sebepler şunlardır:
- Romatizma
- Diyabet
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları
- Mineral ve vitamin eksikleri
- Kansızlık
- Viral hastalıklar
Bu durumları yaşayan ve geçmeyen bir yorgunluk hissine sahip kişilerin destek alması gerekir.
Kronik Yorgunluk Sendromunun Belirtileri Nedir?
Kişiler günlük hayatlarında stresli bir süreç yaşayabilmekte ya da yorgun bir hafta geçirebilmektedir. Bu dönemlerde de kronik yorgunluk sendromuna benzer belirtiler ortaya çıkar. Fakat aradaki farkı iyi anlamak gerekir. Kronik yorgunluk; uzun süredir devam eden halsizlik hissi, kişi istirahat etse de halsizlik hissinin devam etmesi ve bununla birlikte vücutta ağrılar, mide bulantısı şeklinde belirti gösterir. Viral enfeksiyona ya da grip kişilerin sahip olduğu belirtilere benzer belirtiler görülmektedir. Bu konuda uzman olan bir doktora görünerek bu sendroma sahip olup olunmadığından emin olunmalıdır. Çok sık görülen kronik yorgunluk sendromu belirtileri şunlardır:
- Halsizlik hissi
- Baş ağrısı
- Hep uykulu hissetme
- Kaslarda ve eklemlerde ağrı
- Mide bulantısı
- Karında ağrı
- Boğazda ağrı
- Enerjisizlik
- Sürekli kaygılı ve stresli olma hissi
- Unutkanlık
- Boyun ve koltuk altında oluşan lenf düğümleri
- Konsantrasyon eksikliği yaşama
- Devam eden mutsuzluk
- Depresyon
- Bağırsak problemleri
- Uykudan verim alamama
- Bağışıklık sisteminde zayıflama
- Baş dönmesi
Kronik Yorgunluk Teşhisi Nasıl Konulur?
Kronik yorgunluk sendromunun belirtileri gösteren kişiler ilgili sağlık kurumlarına başvurmalıdır. Bu kurumlarda kişi muayene edilerek teşhis konulmaktadır. Kronik yorgunluk yaşayan kişi doktoruna belirtilerin ne zaman başladığını ne şiddette devam ettiğini söylemelidir. Kronik yorgunluk psikolojik bir hastalık olduğu için belirtiler kişideki başka bir hastalığın habercisi de olabilir. Bunun için kişi genel bir muayeneden de geçirilmekte ve kişiden kan tahlilleri de alınmaktadır.
Bütün bu muayeneler sonucunda kişide farklı bir hastalık bulunamazsa kronik yorgunluk sendromu için tedavi planı yapılır. Tedavi süreci planlanırken kişideki belirtilerin ne durumda olduğuna, hayatını ne derece etkilediğine dikkat edilir.