Liposuction Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Günümüzde kadınların da erkeklerinde estetik açıdan iyi bir görünüme sahip olmak istemesi estetik prosedürlere duyulan ilgiyi artırmaktadır. Liposuction farklı yaş gruplarındaki hastalar tarafından en sık tercih edilen estetik uygulamalardan biridir. Liposuction vücuttaki düzenli diyete ve egzersize dirençli yağ birikintilerinin giderilmesi amacıyla uygulanan bir vücut şekillendirme prosedürüdür. Liposuction aynı zamanda jinekomasti tedavisinde de uygulanan yöntemlerden biridir. Liposuction alanının öncü ve başarılı ismi Op. Dr. Evren İşçi tarafından başarıyla uygulanan prosedürlerden biridir. Siz de bölgesel zayıflama yöntemlerinden biri olan liposuction uygulamasını yaptırmak ve daha orantılı vücut hatlarına kavuşmak için Op. Dr. Evren İşçi ile iletişime geçebilirsiniz.

Liposuction prosedüründen önce hasta muayene edilir. Hastanın şikayetleri ve ihtiyaçları değerlendirilir. Liposuction ameliyatında ne kadar yağ alınacağı hasta özelinde belirlense de genellikle operasyon sırasında 2.5 ile 4.5 litre arasında yağ alınması söz konusudur. Cerrah liposuction uygulamasına başlamadan önce yağ alınacak ve yeniden şekillendirilecek olan bölgeyi işaretler. Ameliyattan sonra elde edilecek sonuçların daha iyi değerlendirilebilmesi için operasyondan önce fotoğraf çekilebilir.

Liposuction ameliyatı lokal anestezi ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Uygulama bölgesindeki ağrının hafifletilmesi için bölgeye sıvı bir çözelti enjekte edilir. Enjekte edilen sıvının içinde ağrı önleyiciler, bikarbonat, fizyolojik serum ile kan damarlarını daraltarak kanamayı azaltma özelliği taşıyan ilaçlar bulunur. Çözelti bölgenin uyuşturulmasında oldukça etkilidir. Aynı zamanda bölgedeki yağları sertleştirerek yağ alma işleminin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlar.

BENZER YAZILAR  Aşotu Nedir? 13 Mucize Faydası

İnatçı yağ birikintilerinin alınacağı bölgeye 1-2 cm’lik kesiler yapılır. Kanüller bu kesikler aracılığıyla yağlı bölgeye yerleştirilir. Bir vakum makinesine bağlı olan kanüller aracılığıyla, nispeten sıvılaştırılmış haldeki yağlar emilmeye başlanır. Yağın parçalanabilmesi ve mümkün olan en hızlı şekilde bölgeden uzaklaştırılabilmesi için vakum borusu yüzeyde hareket ettirilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra içeride oluşmuş sıvıların dışarı akmasının sağlanması ve ödem oluşmasının engellenmesi için bir süreliğine kesikler açık bırakılır. İşlemin tamamlanmasının ardından kesiklere dikişler atılır. Daha sonra bölge çok sıkıca bandajlanır.

Liposuction son derece etkili bir vücut şekillendirme prosedürü olmakla birlikte kesinlikle bir zayıflama yöntemi değildir. Liposuction ameliyatından sonra hastalar genellikle bir gece hastanede gözetim altında tutulurlar. Daha sonra taburcu edilirler. Operasyondan sonra hastanın vücuduna uygulanan bandajlar, yağın alındığı bölgeye göre değişmek kaydıyla 4 hafta ya da daha fazla kullanılabilir. Operasyondan sonra uygulama bölgesinde morarma ve ödem oluşmaması için doktorun tavsiyelerine uyulması zorunludur.

Hastalar genellikle ameliyattan birkaç gün sonra işlerine ve sosyal yaşantılarına dönebilirler. Ödemin hafiflemesi ve iyileşmenin büyük ölçüde gerçekleşmesi sonrasında hasta egzersiz türü yoğun aktivitelerde bulunmaya başlayabilir. Hızlı ve sağlıklı bir iyileşme sürecinin yaşanabilmesi için yeterince istirahat etmeli, bol su içmeli, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Böylece iyileşme süreci daha kısa sürede ve daha ağrısız şekilde tamamlanabilir.

BENZER YAZILAR  Hellp Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Liposuction ameliyatından sonra hızlı bir iyileşme yaşanması ve herhangi bir enfeksiyon oluşumu riskinin minimize edilmesi için doktor tarafından reçete edilen antibiyotikler ve ağrı kesiciler düzenli kullanılmalıdır. Operasyon sonrası elde edilen sonucun kalıcı olabilmesi için hastaların; sebzeler, lifli gıdalar ve az yağlı proteinlerden zengin, dengeli bir beslenme programı uygulaması gerekir. Liposuction uygulanan bölgedeki yağ hücrelerinin büyük kısmı kalıcı olarak uzaklaştırılmakla birlikte  sağlıklı beslenmenin ve düzenli egzersizin yaşam tarzı haline getirilmemesi durumunda bölgede kalan yağ hücrelerinin hacimlerinin genişlemesiyle yeniden yağlanma oluşması söz konusu olabilir.

Jinekomasti Farklı Yöntemlerle Tedavi Edilebilir

Jinekomasti genellikle testosteron ve östrojen hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Bazı ilaçlar ve hastalıklar da erkeklerde meme dokusunun şişmesine ve büyümesine neden olabilir.

Erkeklerde meme dokusunun büyümesiyle sonuçlanan yaygın bir durum olan jnekomasti, her yaş grubundaki erkekte görülebilmesine karşın genellikle yenidoğan, ergenlik ve ileri erişkinlik döneminde ortaya çıkar.

Jinekomasti meme ucunun altında düğme büyüklüğünde bir büyüme olarak ya da göğüste bir yumru olarak görülebilir. Bölgeye bastırıldığında hissedilmesi mümkündür. Yumru meme dokusunun içinde kolayca hareket edebildiği gibi dokunmak için fazla hassas bir yapıda olabilir. Kitle ya da büyüme bazen tek memede bazen her iki memede görülebilir.

BENZER YAZILAR  Diş Eti Estetiği (Pembe Estetik) Nedir?

Yenidoğan erkeklerin yarısından fazlasında meme büyümesi görülür. Bu durum annenin östrojen seviyesinin bebekteki etkilerinden kaynaklanır. Yenidoğanlardaki meme büyümesi östrojen seviyesinin normale dönmesiyle birlikte genellikle doğumdan birkaç hafta sonra kendiliğinden düzelir.

Ergenlik çağındaki erkeklerde de jinekomasti sıklıkla görülür. Testosterondaki düşüşler ve östrojendeki artışlar dahil olmak üzere hormonlardaki dalgalanmalar, meme dokusunda büyümeye neden olabilir. Hormon seviyelerinin dengelenmesiyle genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında sorun düzelir.

50 yaşının üzerindeki erkeklerde de meme büyümesine sık rastlanır. Yaşlanmayla birlikte erkek vücudundaki testosteron üretimi azalır. Bu yaş grubundaki erkeklerin östrojen üretimini ve meme dokusu büyümesini uyaran daha fazla miktarda vücut yapına sahip olması da olasıdır.

Östrojen ve androjen hormonları arasındaki dengesizlik tipik olarak jinekomastiye neden olabilir. Erkek vücudu genellikle meme büyümesini kontrol eden hormon olan östrojeni az miktarda üretir. Vücudun çok fazla östrojen üretmesi ya da testosteron seviyesinin düşük olması halinde memede büyüme görülebilir.

Yorum yapın

1