Donovanoz (Granüloma Inguinale) Hastalığı Nedir?

Donovanoz hastalığı, diğer bir deyişle “Granüloma Inguinale”, genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalık türüdür. Donovanoz hastalığı, “Klebsiella Granulomatis” türü bir bakterinin sebep olduğu enfeksiyon türüdür. Genellikle hijyen ortamından yoksun kalma ve sağlıksız beslenmenin ağırlıkta olduğu bölgelerde görülen bir hastalıktır.

Donovanoz (Granüloma Inguinale) Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Donovanoz hastalığı belirtileri ve semptomları, bu hastalığa sahip olan kişi ile temas ettikten sonraki 1 hafta – 12 hafta aralığında görülür. Yumrulu ve iltihaplı bir hastalık türü olan donovanoz hastalığının belirtileri şu şekildedir:

  • Kasık bölgesinde ve genital bölgede küçük, kırmızı ve ağrısız yumruların görülmesi
  • Anal bölgede doku değişimlerinin görülmesi
  • Genital bölge ve bu bölgenin çevresinde renk değişikliğinin görülmesi
  • Yüksek ateş
  • Titreme
  • Genital bölgede genital ülser şeklinde yara halinde doku değişimlerinin görülmesi
BENZER YAZILAR  Vişne Sapı Çayı Faydaları

Donovanoz hastalığına sebep olan bakteri ile temas edildikten sonra 10 gün – 40 gün arasında ağrısız, kırmızı ve küçük yumrular belirir. Daha sonra bu yumrular patlar. Söz konusu patlama sonrasında küçük ve ağrısız olan yumrular, açık ve ağrılı yara halini alır. Tedavi edilmemesi halinde enfeksiyon kapan bölgedeki dokunun tamamen yok olması söz konusu olabilir.

Donovanoz (Granüloma Inguinale) Hastalığının Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Donovanoz hastalığı teşhisi, hastanın cinsel geçmişinin taranması ile söz konusu olur. Alanında uzman doktorların, ilgili yaraları görmesi dahi hastalığın teşhis edilmesini sağlar. Fakat donovanoz hastalığı varlığından emin olunması adına ülser alanından doku örneği veya kan almak suretiyle de teşhis konmaktadır.

Donovanoz (Granüloma Inguinale) Hastalığının Risk Faktörleri Nelerdir?

donovanoz-granuloma-inguinale-hastaliginin-risk-faktorleri-nelerdirPin
donovanoz (granüloma inguinale) hastalığı nedir? 3

Donovanoz hastalığının risk faktörü, aktif ve çok partnerli cinsel hayatın var olmasıdır. Çünkü bu hastalık, genellikle anal, vajinal veya oral seks yolu ile bulaşır. Nadiren cinsel yolla olmayan temaslarla bulaşması mümkün olsa da genellikle cinsel temaslarla bulaşan bir hastalık tipidir. Diğer bir risk faktörü ise yaştır. 20 – 40 yaş aralığında olan ve aktif cinsel hayata sahip olan bireylerin, diğer yaş gruplarına oranla bu hastalığa yakalanması daha muhtemeldir. Aynı zamanda sık sık partner değiştirme, hijyenden yoksun ortamlarda cinsel birlikteliklerin yaşanması ve bariyer korunmasız seks yapılması en büyük risk faktörleri arasında yer alır.

BENZER YAZILAR  Bebeklerde İstemsiz El Kol Hareketleri Ne Zaman Biter?

Donovanoz (Granüloma Inguinale) Hastalığının Tedavisi Nedir?

Donovanoz hastalığının tedavisi, genellikle antibiyotik kullanımı ile mümkün olur. Çoğunlukla tedaviye başlamanın ardından 1 hafta içinde enfeksiyon yok olur. Fakat donovanoz hastalığının tekrarlamaması adına tedaviye belli bir süre daha devam edilir. Tedavinin tamamlanması sonrasında ise hastanın önlem almayı ihmal etmemesi gereklidir. Donovanoz hastalığına sebep olan bakteriden korunmak için alınması gereken önlemler:

  • Donovanoz teşhisi konmuş kişi veya kişiler ile cinsel ilişki yaşamamak
  • Cinsel birliktelik yaşanan ortamın hijyenik olması
  • Kondom gibi bariyer korunma yolları ile korunmak
  • Sık sık partner değiştirmemek
  • Tedavi sürecini aksatmamak

Donovanoz (Granüloma Inguinale) Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Donovanoz hastalığı için randevu alınması gereken bölüm, hastanın kadın veya erkek olmasına göre değişiklik gösterebilir. Kadınların, bu hastalık için randevu alması gereken bölüm “Kadın Hastalıkları ve Doğum”dur. Erkeklerin başvurması gereken bölüm ise “Üroloji”dir. Aynı zamanda “Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji” bölümünden de randevu alınabilir.

Ayrıca Bakınız: Topuk Çatlakları İçin Etkili Bakım Önerileri

Yorum yapın

1