Gül Hastalığı Nedir Belirti ve Tedavileri Nelerdir?

Gül hastalığı tıbbi adıyla Roza ciltte kızarıklık ve iltihaplı sivilcelerle ilerleyen bir cilt hastalığıdır. Halk arasında Gülleme olarak bilinir. Genellikle gıda alerjileri, hormonal dengesizlik ya da güneşe bağlı olarak çıktığı kabul edilmektedir. Gül hastalığı, reflü ve mide ülseri ile eş zamanlı ortaya çıkabilir. Kızarıklar başlangıçta çıkıp daha sonra kaybolma gösterebilir. Hastalık genelde açık ten ve renkli gözlü kişilerde daha sık rastlanır. Özellikle bahar aylarında etkili olan bu hastalık ciltte kırmızımsı, pembemsi lekelerle kendini belli ediyor. Merak etmeyin gül hastalığı tedavisi hakkındaki tüm cevaplar burada.

Gül Hastalığı Neden Olur?

Gül hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bazı ırklarda (Kafkas) fazla görülmesi genetik olabileceği araştırılmış fakat herhangi bir gen bulunamamıştır. Mantarlar, stres, güneş ışığı, aşırı sıcak, makyaj malzemeleri ve baharatlı yiyecekler gibi nedenlere bağlı olarak Gül hastalığının gelişebileceği gözlenmiştir.

gül hastalığıPin
gül hastalığı nedir belirti ve tedavileri nelerdir? 3

Gül Hastalığı Belirtileri

Hastalık kızarıklık ve yanma ataklarıyla başlıyor. Kızarıklık genelde burun üzerinde, yanaklar ve alın kısmında görülüyor. Gül hastalığının ilerlemesi tüm vücutta görülmesine sebep olur. Kızarıklık kalıcı hale gelmeye başlıyor ve üzerinde kılcal damarlarda artış ortaya çıkabilmektedir. Ciltte iltihaplı yada iltihapsız sivilcelerde görülmektedir.

BENZER YAZILAR  Makatta Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Hastalığın semptomları ve seyri kişiden kişiye değişebilir. Gül hastalığı, hastaların 1/3’ünde göz tutulumu olarak da kendisini gösterebiliyor. Genelde 20-40 yaş arası kadınlarda görülüyor. Erkeklerde daha ileri yaşlarda görülüyor fakat kadınlarda oranla hastalık daha ağır ilerliyor. Erkekler de ileri vakalarda burun büyümesi gibi çeşitli etkiler olabiliyor.

Gül Hastalığı Tedavisi

Tüm hastalıklar da olduğu gibi Gül hastalığında da erken tanı çok önemlidir. Hastalık eğer erken teşhis edilirse tedavide o kadar etkili olur. Hastalar cildi tahriş edebilecek alkol, tonik gibi ürünlerden uzak durmalıdır. Metronidzol içeren krem ve jeller kullanılabilir. Şiddetli vakalarda sistemik tedaviler uygulanıyor. Daha ağır vakalarda A vitamini türevi ilaçlar kullanılmaktadır. İyileşme 2-6 ay sürebiliyor.

Hasta güneşten mutlaka korunmalıdır. Sauna, hamam gibi çok sıcak ortamlar hastalığı şiddetlendirebilir. Sıcak ve baharatlı yiyecekler de dikkatli kullanılmalıdır. Bunun yanında teknolojiyle beraber gelişen modern tıpta hastaya çeşitli tedavi yöntemleri sunuyor. Mezoterapi, Fraksiyonel lazer gibi yöntemlerle hastalığın seyrine azaltmak ya da bıraktığı etkileri silmeye yardımcı oluyor.

Source: mayoclinic / medlineplus / medicinenet

BENZER YAZILAR  Aşırı Yağ Tüketimi Zararları Nelerdir?
Yorum yapın

1