EEG Nedir?

EEG nedir? Halk arasında “beyin elektrosu” olarak bilinen Elektroansefalografi tekniği, 1929’da Alman Ruh Hekimi Hans Berger tarafından geliştirildi. Elektroensefalograf aletiyle elde edilen kayıt ise elektroansefalogram (EEG) olarak adlandırılır.

EEG, beynin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılır. İşlem esnasında, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyet, kâğıt üzerine beyin dalgaları halinde yazdırılır. Beynin faaliyetleri sadece uyku ve uyanıklıkla sınırlı değildir. Birçok faaliyeti bulunur. EEG ile bunlardan sadece biyoelektrik faaliyeti kaydedilir.

EEG Hangi Durumda Çekilir?

Sebebi bilinmeyen şiddetli baş ağrılarının nedeninin araştırılmasının yanında beyin fonksiyonlarının çeşitli açılardan incelenmesi gerektiğinde de EEG’ye gereksinim olur. Fakat beynin normal elektrik faaliyetlerinin bozulmasından kaynaklanan bir hastalık olan epilepsi tanısının konulmasında, tedavisinde ve takibinde çok önemli bir role sahiptir.

eeg nedirPin
EEG Nedir

EEG ayrıca, bilinç ve algı bozuklukları, unutkanlık, dikkat bozukluğu, uyku bozuklukları ile santral sinir sistemi iltihabının teşhis ve tedavisinde, ilk akla gelen en önemli tetkik olarak yerini alır.

BENZER YAZILAR  İstanbul İmplant Diş Modelleri Yaşam Kalitesini Artırıyor

EEG Çekimi Nasıl Yapılır?

Önce, uzanır pozisyonda olan hastanın saçlı derisine metal elektrotlar yapıştırılır. Beyindeki elektriksel faaliyet, bu elektrotlar sayesinde EEG cihazına iletilerek, kaydedilir. Toplam 20-35 dakika arasında süren işlemde, hastaya, ilaç, ağrı kesici ve elektrik kesinlikle verilmez. Hastanın nörolojik olarak teşhis konulması gereken bir rahatsızlığı varsa, uyku EEG’si çekilir.

Eğer beyinde bulunan elektriksel faaliyetler anormal durumda ise uyku EEG’si en çok başvurulan yöntemlerden biridir. Hasta bir gün uykusuz bırakılmasının ardından ertesi gün ilaç verilmeksizin doğal olarak uykuya geçmesi sağlanır. Uyku sırasında da beynin elektriksel faaliyetleri, EEG yöntemiyle kayıt altına alınır.

eeg nedirPin
eeg nedir

EEG Çekimine Nasıl Gelinmelidir?

Hastanın EEG çekimine gelirken yapması gereken çok özel bir hazırlık veya dikkat etmesi gereken özel bir durum yoktur. Sadece çekimin yapılacağı gün, sabah erkenden hastanın saçlarını yıkayarak, saç derisini temiz ve parazitsiz hale getirmesi yeterlidir. Alması gereken ilaçları varsa doktorunu mutlaka bilgilendirmelidir. Vücuda oturan dar ve sıkı kıyafetler yerine uykuya geçişi kolaylaştıran pijama veya eşofman gibi pamuklu giysiler tercih edilmelidir.

BENZER YAZILAR  Moebius Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Source: medlineplus / hopkinsmedicine

Yorum yapın

1