Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Ketojenik diyet düşük karbonhidrat alımı ile uygulanan bir diyettir. Diyet, protein ve yağlardan kalori alımını destekler. Karbonhidratlardan kalori alımını minimum seviyeye indirir.


Ketosiz nedir?

Vücudumuzda yeterli karbonhidrat olmadığında yaptığımız egzersizler, gündelik işler için kullandığımız enerjiyi protein ve yağ parçalayarak karşılarız buna ketosiz denir. Ketosiz birçok diyetin ana planı haline gelmiştir.

Düşük karbonhidrat alımından kaynaklı olarak vücudumuzun kan şekeri 3-4 gün içerisinde düşer. Düşen kan şekerine karşılık vücudumuz enerji kullanımı için vücudumuzda ki proteini ve yağları parçalamaya başlar. Parçalanan protein ve yağlar vücudumuzda kilo kaybına yol açar. Bu olaya ketosiz denir.


Ketojenik diyet ile kilo verilir mi?

Keto diyeti, kilo verme odaklı bir diyettir. Bunu yaparken sağlığınızla ilgili detayları ve kişinin yaşamını düşünmez. Bu detayları insanların kendilerinin gözden geçirmesi gerekir. Keto diyeti ile kilo vermek çok tabi ki mümkündür. Uygulayacağınız bu diyet ile çok net sonuçlar alınabilir.

BENZER YAZILAR  Limon Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyetin fayda sağladığı hastalıklar

Ketojenik diyet sizi istemediğiniz kilolardan kurtardığı gibi sivilcelerden de kurtardığını biliyoruz. Bunlarla sınırla kalmayan bu diyetin faydalı olduğu diğer hastalıklar:

  1. Epilepsi
  2. Alzheimer
  3. Parkinson
  4. Uyku Bozuklukları
  5. PKOS Hastalığı

Bilim adamları bu konuda temkinli olsalar da bu diyetin listemizde yer alan hastalıklara fayda sağladığını kabul etmişlerdir. Vücudumuz enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yağ ve protein hücrelerini parçalar.

Vücudumuzun bunu yaparken oluşturduğu ketonların beynimizde yer alan hücrelere bir koruma kalkanı uyguladığını ifade etmişlerdir. Ketonlar, beyin hücrelerimizi hasardan korumaya yardımcı olurlar.


Ketojenik diyet ile sivilcelerinden kurtul

Diyet sadece kilo vermeye yaramıyor, bu diyetin riskleri olduğu gibi uygulayarak zayıflamak isteyenlere birden fazla sürprizi vardır, diyebiliriz. Bu diyeti uygulayan, sivilce mağduru kişilerin diyet süresinde sivilcelerinin giderek azaldığı söylenmektedir, bu durum düşük karbonhidrat alımından kaynaklanır.


Ketojenik diyet ile PKOS hastalığı ilişkisi

Kadınlarda menopoz dönemi öncesinde görülebilen PKOS hastalığı yumurtalıkların olması gerekenden çok daha büyük bir hale gelmesidir. Yumurtaların etrafında sıvı dolu kesecikler oluşur.

BENZER YAZILAR  Doğurganlık Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Hamile Kalmak İsteyenler İçin

Yüksek seviyede karbonhidrat alımı, yüksek insülin seviyesi buna sebep olabilir. Ketojenik diyet, PKOS hastalığı mücadelesinde tedaviye yardımcı olacaktır.

PKOS hastalığı ile ilgili detayları öğrenmek isterseniz ”PKOS Nedir? PKOS Hastalığı ve Obezite İlişkisi, Kısırlık!” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.


Ketojenik diyet yasakları nelerdir?

Ketojenik diyet listesi oldukça uzun ve birçok besini kapsayan bir listedir. Burada yer alan besinlerin hiç kullanılmaması söz konusu değildir. Ketojenik diyet nedir? Başlığında açıkladığımız gibi düşük karbonhidrat alımı ketojenik diyetin felsefesidir.

Bu listede yer alan besinler yüksek karbonhidrat içerir ve gramaj olarak minimum seviyede alınması tavsiye edilir.

Tahıl, Bakliyat

ketojenik diyet yasaklarıPin
ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir? 5
  1. Makarna
  2. Pilav
  3. Yulaf Ezmesi
  4. Buğday Ekmeği
  5. Mısır Ekmeği
  6. Çavdar Ekmeği
  7. Maya
  8. Arpa
  9. Kinoa
  10. Pizza
  11. Kuru Fasulye
  12. Nohut
  13. Barbunya
  14. Börülce
  15. Mercimek

Meyve, Sebze

ketojenik diyet listesiPin
ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir? 6
  1. Mandalina
  2. Portakal
  3. Ananas
  4. Muz
  5. Elma
  6. Armut
  7. Üzüm
  8. Mango
  9. Nektarin
  10. Şeftali
  11. Hurma
  12. Kuru Üzüm
  13. Enginar
  14. Patates
  15. Bezelye
  16. Mısır

İçecekler

oruç diyeti kahvePin
ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir? 7
  1. Bira
  2. Enerji İçecekleri(Şekerli Olanları)
  3. Asitli İçecekler
  4. Sıcak Çikolata
  5. Meyve Suları(Şekerli Olanları)

Ketojenik diyet, uygulanırken kas kütlesini korumak için yeterli protein alımını sağlamak gerekir. Balık ve tavuk eti karbonhidratı düşük protein kaynaklarıdır. Diyetlere tavuk ve balığı kesinlikle eklemeliyiz. Bu etlerin yağlı olanlarını tercih etmeniz gerekir, işlenmiş olanlarından sakınmayı unutmayın.

BENZER YAZILAR  Bursa En İyi Diyetisyen Tavsiye

Ketojenik diyette neler yenebilir?

Bu listemizde yer alanlar, ketojenik diyet için en ideal ve tüketilmesi gereken besinlerin listesidir.

  1. Deniz Ürünleri
  2. Brokoli
  3. Lahana
  4. Ispanak
  5. Brüksel Lahanası
  6. Yağlı Peynirler
  7. Avokado
  8. Kırmızı ve Beyaz Et
  9. Yumurta
  10. Kokonat
  11. Zeytinyağı
  12. Yağlı Yoğurtlar
  13. Fındık
  14. Böğürtlen
  15. Ahududu
  16. Çilek
  17. Tereyağı
  18. Erişte
  19. Bitter Çikolata
  20. Kakao Tozu

Ketojenik diyet ile 150 kilo verdi!

Amerika Birleşik Devletler’inde Kay H. adında bir kadın ketojenik ve oruç diyeti uygulayarak tam tamına 150 kilo vermiştir. Kay, hiçbir spor ve egzersiz uygulamadan bu iki diyet ile mükemmel bir başarı sağlamıştır. Kilo verme problemleri olan kişilerin kesinlikle bu diyeti uygulamalarını tavsiye ediyoruz. Kay’in sosyal hesabını alta ekliyoruz(WHM).

https://www.instagram.com/p/B6LkCKVgKiq/?utm_source=ig_web_copy_link

“Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?” üzerine 6 yorum

  1. Çok dikkatli uygulanması gerekilen bir diyet. Çok etkili ve güzel sonuçlar alınabiliyor. Ancak çok kontrollü yapılmalı.

    Yanıtla
  2. Çok güzel bir içerik hazırlamışsınız. Emeğiniz için teşekkürler. Bir sorum olacak. Bütün adımlara uyduğumuzu düşünürsek hangi günden itibaren ketozis oluruz?

    Yanıtla
Yorum yapın

7