Bel fıtığı egzersizi bel ağrılarını yumuşatan ve fıtığın tekrar aktif hale gelmesini önleyen hareketlerdir. Bel ağrısı insanların en çok zorlandığı ağrılardan biridir. Sadece bele değil bacaklara da etki eden bir ağrı olmaktadır. Bel fıtığı egzersizi hareketleri yapılması zor hareketler değildir. Ağrı girdiği zaman ya da ağrı girmemesi için herkesin rahatlıkla yapabileceği hareketlerdir.
Egzersiz için belirli bir program oluşturulması gerekmektedir. Programa uyarak düzenli olarak egzersiz yapmak fıtık problemlerinin son bulmasına yardımcı olacaktır. Hareketler ilk günlerde biraz zorlasa da ilerleyen günlerde kasları ve kemikleri hafifletmektedir. Hareketlerin her biri karın ve bel bölgesinde bulunan kasları çalıştırmaktadır. Bu kasları esneterek ağrılar dindirilmektedir.
Bel Fıtığı Egzersiz Programı
Bel fıtığı için egzersiz planı herkesin ağrı düzeyine ve fıtık düzeyine göre değişiklik göstermektedir. Fıtık başlangıcı olan insanlar için farklı, orta düzeyde olan insanlar için farklı ve ileri seviyede olanlar için farklı egzersiz programı verilmektedir. Egzersiz programını doktorlar vermektedir. İnsanların kendi planlarına göre egzersiz yapmaları farklı hasarlara yol açabilmektedir.
Doktorlar genellikle günde 10 ila 20 dakika süren ve 3 kere tekrarlanması gereken egzersizler vermektedirler. Verilen egzersizin dışına çıkmak bele daha çok zarar verebilmektedir.
Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Egzersiz
Bel fıtığı ameliyatı ardından belin direkt olarak etkilediği uzuvların da rahatlamasını sağlayan egzersizler verilmektedir. Ameliyat sonrası fıtık ağrılarının tekrar başlamaması ve ameliyat etkilerinin hızlı bir şekilde geçmesi için egzersizlerin mutlaka yapılması gerekmektedir. Doktorların genel olarak bel fıtığı ameliyatı sonrası verdikleri egzersiz programı şu şekildedir;
- Ayak bileği egzersizi
- Karın egzersizi
- Düz bacak egzersizi
- Squad
- Kalça arkası germe egzersizi
- Hamstring germe egzersizi
- Kalça önü germe egzersizi
- Priformis germe egzersizi
Bel fıtığının başlangıç aşamasında olan insanlar için ayak bileği, karın ve düz bacak egzersizleri tavsiye edilmektedir. Orta düzeyde olanlar için squad, kalça arkası ve hamstring egzersizi tavsiye edilmektedir. İleri düzeyde olanlar için ise kalça önü ve priformis germe egzersizleri tavsiye edilmektedir. Bel fıtığı egzersizi önerileri şu şekildedir:
Ayak Bileği Egzersizi: Sırtüstü uzanarak ayak bileklerini pedala basar gibi öne ve arkaya hareket ettirerek yapılan egzersizdir. 12 kere tekrar edilmesi gerekmektedir.
Karın Egzersizi: Sırtüstü uzanıp, dizleri bükerek kaburgalar birleştirilmektedir. Karın kaslarını sıkarak 5 saniye boyunca nefes alınıp verilmelidir. Ardından tüm vücudu gevşeterek hareket 10 kere tekrarlanmalıdır.
Düz Bacak Egzersizi: Sırtüstü uzanarak dizler bükülmelidir. Karın kaslarını sıkarak tek bacak havaya kaldırılmalıdır. 5 saniye boyunca havada tutulan bacaklar aşağı indirildikten sonra hareket 10 kere daha tekrarlanmalıdır.
Squad: Dik bir şekilde ayakta dururken duvara yaslandıktan sonra karın kaslarını sıkarak dizler bükülmelidir. 5 saniye bu pozisyonda durduktan sonra tekrar ayağa kalkılmalıdır. Hareket 10 kere tekrar edilmelidir.
Kalça Arkası Germe Egzersizi: Sırtüstü uzandıktan sonra tek dizin kaldırılıp bükülmesiyle yapılan harekettir. 20 saniye bu pozisyonda kaldıktan sonra 5 kere daha tekrarlanmalıdır.
Hamstring Germe Egzersizi: Sırtüstü uzandıktan sonra iki diz aynı anda bükülmelidir. Diz arkası eller yardımıyla tutulmalıdır. Kalça arkasında gerginlik hissedene kadar bacaklar kaldırılmalıdır. 20 saniye sabit şekilde kaldıktan sonra hareket 5 kere tekrar edilmelidir.
Kalça Önü Germe Egzersizi: Sırtüstü uzandıktan sonra bacaklar teker teker karın bölgesine doğru çekilmelidir. Bir bacak çekilirken diğeri ileri doğru itilmelidir. Hareket 5 kere tekrar edilmelidir.
Priformis Germe Egzersizi: İki diz bükülüyken sırtüstü uzanılmalıdır. Dizler bükülü haldeyken bir bacağın üzerine diğeri atılmalıdır. Ardından diğer bacak kavranarak karın bölgesine doğru çekilmelidir. Kalçada gerginlik hissedene kadar pozisyonda kalmak gerekir. Hareket 5 kere tekrar edilmelidir.
Bel Fıtığı Egzersizi Yapılırken Dikkat Edilecekler
Bel fıtığı yaparken dikkat edilecekler öncelikle fıtığın hangi düzeyde olduğunu bilmektir. Herkesin mutlaka doktor kontrolüne gitmesi ve yine doktor kontrolünde egzersizler yapması gerekmektedir. Egzersizlerden en yüksek düzeyde verim alabilmek için yapılacaklar;
- Temiz havada, temiz ortamda egzersiz yapmak
- Hareketleri sert bir zeminde uygulamak
- Yavaş hareketlerle ve dinlenerek uygulamak
- Hareketlerin sayısını yavaş yavaş artırmak
- Kasları zorlayacak hareketlerden uzak durmak
- Bilinçsiz bir şekilde hareketler yapmamak olarak sıralanabilir.
Bel fıtığı egzersizi yapan insanların egzersiz esnasında şiddetli ağrıları oluyorsa mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir. Aynı şekilde egzersiz bittikten sonra da ağrılar uzun süreli olarak nüksediyorsa mutlaka hareketler gözden geçirilmelidir. Doktorlar tarafından egzersiz programı yeniden düzenlenmelidir.
Bel Fıtığına İyi Gelen Yöntemler
Bel fıtığına iyi gelen şeyler egzersizler, bitkisel tedavi ve ameliyatlar olmaktadır. Ameliyat olmadan önce uygulanacak yöntemlerle ağrılar hafifletilebilir ve fıtık ameliyata ihtiyaç duymayacak hale getirilebilir. Bel fıtığına ve ağrılarına iyi gelebilecek yöntemler;
- Sıcak ve soğuk kompres uygulamak
- Buz uygulamak
- Aksöğüt bitkisi
- Sarımsak kürü
- Rezene tohumu
- Haşhaş tohumu
- Papatya çayı olarak sıralanabilmektedir.
Bel fıtığı egzersizi düzenli bir plan dahilinde sabırlı bir şekilde yapıldığı sürece bütün ağrıların dinmesini sağlayacaktır.