Fazla Serotonin Belirtileri ve Tedavisi

Serotonin fazlalığında bireyin hayatında yüksek sinir, denge kaybı ve olaylara karşı aşırı hassasiyet gelişir. Fazla serotonin, düşük serotonin gibi yaşam kalitesini düşürdüğü için kontrol edilmesi gereken bir sorundur. Vücudun ihtiyacından fazla salgılandığında hayati olacak derecede sorun yaratır.

Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için hem eksikliği hem de fazlalığı kontrol altında tutulmalıdır. Eksik salgılandığında depresyon gibi sorunları doğururken fazlalığında ise yarattığı sorunlar ile bireyi hayattan koparacak semptomlar geliştirmektedir.

Serotonin Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Seretonin sendromunun başlıca belirtileri sinir sistemini etkileyen belirtiler ile beraber fizyolojik belirtiler olarak da ortaya çıkar. Eksikliğinde yaşayan psikolojik durumların aksine fazlalığında kusma, bulanık görme ve kalp ritminin yükselerek bozulması gibi büyük sorunlar doğurmaktadır. Serotonin sendromu belirtileri şunlardır:

  • Gergin ve tedirgin ruh hali
  • Tansiyonda ani düşüş ve yükseliş
  • Göz bebeklerinde büyüme
  • Kaslarda koordinasyon kaybına bağlı dengede bozulma
  • Vücut ısısında ani düşüş ve yükseliş
  • Bulantı ve ishal
  • Aşırı terleme ve kas seyirmesi bu sorunun ilk safhasında görülen belirtilerdir.
BENZER YAZILAR  Reye Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi

Vakanın daha da ilerlemesi ile bu belirtiler yerini daha ağır sorunlara bırakmaktadır. Ağır vakalarda belirtiler şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Bilinç kaybı
  • Nöbet geçirme
  • Kalp ritminde bozulma, fazla serotonin salgılanmasına bağlı oluşan en ağır semptomlardır.

Serotonin Tedavisi Nedir?

serotonin-tedavisi-nedirPin
fazla serotonin belirtileri ve tedavisi 3

Serotonin tedavisi için hasta hekim görüşmesi ve gözlem önem taşır. Sendromun evresine göre doktorun uygun göreceği ilaçlar ile beraber psikolojik tedavi de yapılabilir. Sinir sistemi sorunu olduğu için psikolojik destek ve yaşanan atakları ortadan kaldırmak için çeşitli rahatlatıcı ilaçlar da verilebilir.

Vücudun su oranının da bu sendrom üzerindeki etkisi göz önüne alındığında serum destekleri ile de tedavi yapılır.

Serotonin Testi Nasıl Yapılır?

Serotinin sendromunu teşhis etmek için herhangi bir test yoktur. Test ile teşhis edilebilecek bir sendrom olmadığı için hastanın şikayetleri üzerine teşhis konulur. Bu sendromun psikolojik olduğu göz önüne alındığında teşhis için gözlem yapıldığı bilinmelidir.

Serotonin Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Serotonin sendromu tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde hastayı hayattan koparabilecek ağır sonuçlar doğurabilir. Beyin ile sinir sistemi arasında olan bu sorun ciddi depresyon ve intihar gibi vakalara sebep olabilir. Fazla serotonin salgılanmasına bağlı serotonin sendromu belirtileri tespit edildiğinde acil tedavi uygulanmalıdır.

BENZER YAZILAR  Tarsal Tünel Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Ayrıca Bakınız: Serotonin Hormonu Bulunan Besinler ve Faydaları

Yorum yapın

1