Anlaşmalı boşanma davaları, tarafların boşanma ve ferileri ile birlikte, kendi tercihlerine göre mal rejiminin tasfiyesi hususları üzerinde anlaşmaya vararak gerçekleştirebilecekleri boşanma sürecine verilen isimdir.
Çekişmeli boşanma davalarına göre, anlaşmalı boşanma davaları nispeten finansal olarak daha düşük maliyetli ve kısa süren yargı işleridir. Anlaşmalı boşanmak isteyen çiftler anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan tüm şartlar üzerinde anlaşmaya varmış olmalıdır. Bunun yanında tarafların anlaşmalı boşanabilmeleri için evlilik birliklerinin 1 yıl ve daha uzun süre devam etmiş olması şartı aranmaktadır.
Anlaşmalı boşanmak isteyen tarafların illa ki en iyi boşanma avukatı ile anlaşması zorunlu değildir. Ancak yine de bir anlaşmalı boşanma avukatı ile iletişime geçilmesini ve anlaşmalı boşanma sürecinin de bir avukat ile sürdürülmesini tavsiye etmekteyiz. Çünkü anlaşmalı boşanma protokolünde boşanma, ferileri ve mal rejiminin tasfiyesine ilişkin tüm hususlar açık ve icra edilebilir bir şekilde yazılmalı ve hiçbir hataya yer verilmemelidir. En ufak bir hata halinde çok büyük hak kayıpları söz konusu olabilir. Örneğin sıklıkla yapılan bir hata, mal paylaşımına ilişkin olarak anlaşmalı boşanma protokolünde “tarafların birbirinden mal paylaşımına ilişkin herhangi bir talebi mevcut değildir” vb. şeklinde ifadeler bulunmasıdır. Bu durum oldukça ucu açıktır ve sonrasında çok büyük hak kayıplarına sebebiyet verebilir. Yargıtay’ın geçmiş tarihli emsal kararlarına bakıldığında anlaşmalı boşanma protokolünde mal paylaşımının açık ve net bir şekilde nasıl gerçekleştirileceğinin belirtilmemiş olması halinde tarafların sonradan mal rejiminin tasfiyesi davası açmak suretiyle mal rejiminin tasfiyesini talep edebilmeleri mümkün olacaktır. Bu da hem tarafların önceki iradesine aykırı sonuçlar doğurabilecek, hem de ek yargılama masrafları ve avukatlık ücretine sebebiyet verecektir.
Anlaşmalı boşanma protokolünü kendisi hazırlamak isteyen kişiler, aşağıdaki tüm hususların protokolde yer almasına özen göstermelidirler:
- Boşanmaya dair taraf iradeleri,
- Müşterek çocukların velayeti ve müşterek çocuğun diğer ebeveyni ile kişisel görüş günleri ile saatleri,
- İştirak nafakası,
- Yoksulluk nafakası,
- Maddi tazminat,
- Manevi tazminat,
- Ziynet eşyaları(düğün takıları)
Mal rejiminin tasfiyesi yani evlilik birliği içerisinde edinilen malların paylaşımı