Yetişkinlere iş eğitimi, çocuklara tuvalet eğitim nasıl veriliyorsa, bebeklere de uyku eğitimi verilmelidir. Uyku en temel ihtiyacımızdır ve bir bebeğin düzensiz ya da kötü bir uyku çekmesi başta bilişsel olmak üzere ilerideki birçok sorunun zeminini hazırlayabilir. Bebek uyutma durumu hiç de kolay bir mesele sayılmaz. Ebeveynler de bebek uyutma yöntemleri hakkında araştırma yaparlar.
Bebeğiniz muhtemelen çok uyuyacaktır ancak bazı durumlarda uyumak istemeyecek, doğal olarak huzursuz olacak, ağlamaya başlayacaktır. Bu durumda bir bebeği uyutmak anne için kabusa dönüşmeden, gerekli tekniklerin doğru uygulanması ile sorun tereyağından kıl çeker gibi halledilebilir.
Bebekleri Uyutma Taktikleri
Bebeklerin uykuya dalmasını sağlamak ve bebek uyutma konusunda iyi bir ilham vermek için Ferber yöntemi ve Sandalye tekniği son derece işe yaramaktadır. Bebek uyutma taktikleri arayanlar bu iki taktiği denemelidir.
Sandalye Yöntemi
Sandalye yöntemi, bebeğin uykuya dalma süreci esnasında yanına bir sandalye koyup oraya oturmanızı temele alır. Her gün sandalyeyi bebekten biraz daha uzağa doğru taşımak sandalye yönteminin ikinci ve son aşamasıdır. Böylece bebek sizle ilişki kurmaya daha az ihtiyaç duyacak ve bu duruma yavaş yavaş alışacak. Böylece uykuya dalması kolaylaşacak.
Ferber Tekniği
Bu harika yöntem Boston Çocuk Hastanesi Pediatrik Uyku Sorunları Merkezinde görev alan Dr. Richard Ferber’in öne sürdüğü bir metottur. Bu yöntemde bebeği uzanması için yatırdığınız ilk akşam, birkaç dakika boyunca istediği şekilde ağlamasına müsaade ediyorsunuz. Beş dakika ağlama süresinden sonra içeri gelip yatıştırıyorsunuz. Birkaç dakika sakinleştirdikten sonra tekrar aynı şekilde bırakıyorsunuz ve bu sefer 10 dakika kadar bekliyorsunuz. Bir dahaki sefer aynı basamakları takip ederek 15 dakika bekliyorsunuz. Süreyi gitgide uzatıyorsunuz. En sonunda bebek dayanamayıp uyuyacaktır.
Bu yöntem ana düşünce itibariyle, bebeğin uykuya mecbur kalarak alışmasını amaçlamaktadır. Oldukça işe yarayan bir yöntem olarak görülmektedir. Bu işlemin püf noktasından biri erken başlatılmasıdır; yani bebek 3 ila 6 aylıkken Ferber yöntemi uygulanmaya başlanmalıdır. Bebek uyutma yöntemleri arasında bu yöntemi denemenizi tavsiye ederiz.
Beyaz Gürültü (White Noise) ve Bebek Uykusu
Bebekler anne karnındayken sesleri normal yaşantıdan farklı duyarlar. Bu ses bir bebek tarafından tahmini olarak bir uğultu, hafif gürültü şeklinde duyulabilir.
Beyaz gürültü diğer çalışmalara göre sadece bebeklerde değil yetişkinlerde de işe yaramaktadır. Yetişkinlerde zihinsel sağaltımı ve meditatif bir biçimde zihinsel rahatlamayı sağlamaktadır.
Ancak bebeklerden devam edelim. Aşağıda beyaz gürültü sesinin uzun bir versiyonu var. Bunu bebeğiniz için uygun uyku ortamını hazırladıktan sonra arka planda kısık seste açabilirsiniz. Denemekte fayda var.
Bebek Uyutma Tüyoları
- Her bebek bir uyku düzenine gereksinim duyar. Standardize edilmemiş bir uyku, yani düzensiz uyuma hali bebeklerin uykuya alışmasını güç bir duruma sokacaktır.
- Bebeği uyutmak adına yapılan kucaktan düşürmeme, kundakta sallama gibi durumlara pek gerek yoktur ve bunların her zaman işe yaradığına dair bilimsel bir veri mevcut değildir. Bunun yerine uzmanların yönlendirmesi altında yeni teknikler bebeklerin uygunluğunu gözlemleyerek denenebilir ve uygulanabilir.
- Ninni söylemek çok eski de olsa bebek uyutma konusunda halen etkilidir. Neden etkili olmasın ki? Ninni rahatlatıcıdır ve bebeğin hem zihnen hem bedenen gevşemesini sağlar. Gevşemek ise herkesin takdir edeceği üzere, uykuya dalmayı ve mışıl mışıl derin bir uyku çekmeyi kolaylaştıran yegane etmendir.
Bebek Uyutma Tavsiyeleri
Bebeğinizi rahatlatmanız başlıca şarttır. Rahatlatmak için bir sürü faktörü düzeltmekten yararlanabilirsiniz.
Örneğin koku anlamında bebeğinizi rahatlatmak için bir iki damla lavanta yağını, bebeğinizin uyuduğu yatağın kenarına koyabilirsiniz. Odadaki nem ve ısı dengesini ayarlamanız ayrıca gerekli başka bir husustur. Bebeğe özel yağlar ile masaj yapmak, ninni söylemek ve hatta vantilatör ya da saç kurutma aleti gibi ekipmanların sesinden yararlanmak rahatlatıcı olabilir. Yetişkinler uykuya dalmak için sessiz bir ortam ihtiyacı hissedebilirler. Ancak bebekler için sessizlik rahatsız edici bile olabilir. Bebekler genellikle aşırı olmadıkça hafif bir gürültüde rahatlama özelliğine sahiptirler.
Bebeğin yattığı yatağın yumuşak olması elbette önemli. Şunu da belirtelim ki bir bebeğe uyku eğitimi vermek için asla geç değildir. Geç kaldığınızı bile düşünseniz, bebeğinizin uyku alışkanlığını doğru basamakları takip ederek değiştirmeniz mümkün.
Ayrıca bebeğinizi sırtüstü yatırmanız hem erken sağlık sorunlarının önüne geçmeyi destekleyecektir hem de bebeği rahatlatacaktır. Bebek uyutma yöntemleri arayanlar için detaylı yazımızı umarım beğenirsiniz.