Burun Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır

Burun içerisinde 3-4 adet burun eti bulunur ve burnun farklı yerlerinde konumlanırlar. Nefes alırken vücuda giren soğuk havanın ısıtılması, filtrelenmesi gibi görevleri bulunan etler kimi zaman olması gerektiğinden daha fazla büyüyebilirler. Hamilelik, alerjik reaksiyonlar ya da çevresel faktörlerle nedenle büyüyen burun eti; akıntı, alın bölgesi ve yüzde doluluk hissi, koku alamama gibi belirtilerle kendisini gösterir. Bu noktada bir uzmana görünmenizde fayda vardır.

Burun Eti Ameliyatı Nedir?

Genellikle burun tıkanıklığıyla kendisini gösteren burun eti büyümesi, kişinin kaliteli bir şekilde nefes almasını engelleyebilir. Bu durum ise yaşam kalitesini düşürmekle birlikte ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Eğer büyüyen et hastayı rahatsız ediyorsa burun eti ameliyatına ihtiyaç duyulabilir. Burun eti ameliyatı, burun içerisinde yer alan büyümüş etlerin bir kısmının kesilerek çıkarılmasıdır. Burun eti solunum esnasında önemli bir göreve sahip olduğundan genellikle tamamen alınması tercih edilmez. Operasyonda uygulanan yöntem ise etin bulunduğu bölüme göre değişiklik gösterebilir. Cerrahi işlem esnasında lokal ya da genel anestezi kullanılabilir.

BENZER YAZILAR  Maximus Sprey Ne İşe Yarar? Kullanımı

Burun Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun eti ameliyatlarında kullanılan farklı yöntemler mevcuttur. Tercih edilecek yöntem hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. İşlemler genellikle yarım saatten kısa sürmekle birlikte eğer beraberinde estetik bir müdahalede bulunulacaksa bu süre uzayabilir. Burun eti ameliyatlarında genellikle radyo frekans yöntemi kullanılır. Özel cihazlar kullanılan bu operasyonda büyüyen dokuya radyo frekans uygulanır. Verilen ısıyla birlikte dokuda küçülme görülür. Genellikle 4-6 hafta içerisinde sonuçları alınan bu yöntem çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir .

Endoskopik yöntemde ise konka adı verilen burun etinin tamamı ya da bir kısmı çıkarılır. Çoğu zaman genel anestezi verilen gerçekleştirilen operasyonda mikrodebrider uygulamalarından faydalanılabilir. Küçük bir cihazla burun içerisine giriş yapıldığında burun içerisindeki mukoza zedelenmemiş olur. Böylece bir travma oluşmadan ameliyat gerçekleştirilebilir.

Burun Eti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanılan teknolojik ekipmanlar ve yöntemler sayesinde burun eti ameliyatı sonrası hastalar için genellikle zorlu geçmez. Bir gece hastanede kaldıktan sonra doktorunuzun uygun görmesi durumunda taburcu edilirsiniz. Burunda bulunan tamponlar ise 3-4 günde çıkarılır ve hastalar yavaş yavaş normal hayatlarına dönerler.

BENZER YAZILAR  Çene Kasılması Neden Olur, Neyin Belirtisidir? Tedavisi

Bazı ipuçlarına dikkat etmek burun ve göz çevresindeki morarmaları minimuma indirerek hızlı bir şekilde iyileşmenize yardımcı olabilir:

  • Sıcak ortamlarda burun daha fazla şişebilir. Bu nedenle ortamı mümkün oldukça serin tutmaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca özellikle ilk 48 saat içerisinde soğuk kompres yapmanızda fayda vardır.
  • Özellikle ilk 3-4 gün, mümkün olduğunca hareket etmemeye özen göstermelisiniz. Özellikle eğilmek, burun basıncını arttıracağından kanamalara neden olabilir.
  • Yatarken başınızı 45 derece olacak şekilde şekillendirebilir ve hafif yukarıda tutabilirsiniz.
  • İlk birkaç gün mümkün olduğunca aşırı mimik hareketleri yapmamaya dikkat edebilirsiniz.
  • Burundaki bandaj alınana kadar mümkün olduğunca nemli ortamlardan uzak durmanızda fayda vardır. Duşa girmemeli, bandajınızın ıslanmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Doktorunuzun önerdiği spreyleri kullanmanız cerrahi işlem uygulanan bölgenin enfeksiyon kapmasını önleyebilir.
  • Sigara ve alkol, vücudun iyileşme hızını yavaşlatır. Bu nedenle ameliyattan sonraki ilk 2 haftalık süreçte sigara ve alkol tüketmemenizde fayda vardır.
  • Doktorunuzun uygun görmesi halinde ilk 3 haftadan sonra egzersize başlayabilirsiniz. Ancak burnunuza darbe almamaya özen göstermelisiniz.
  • Burun eti ameliyatı sonrasında gözlük takmak rahatsız edici olabilir. Eğer gözlük kullanıyorsanız bir süreliğine lens kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda güneş ışınlarını doğrudan almamaya özen göstermenizde fayda vardır. Güneşe çıkarken yüksek faktörlü güneş kremleri kullanabilirsiniz.
BENZER YAZILAR  Famoser Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Burun eti operasyonlarıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için sedatbas.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın

1