D vitamini eksikliğinde kemikler pek çok hastalık baş gösterir. En sık görülen hastalıklar kalp hastalıkları, şeker hastalığı, romatizma, yüksek tansiyon, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kemik erimesi şeklindedir. D vitamini eksikliği ayrıca pek çok kanser riskini oluşturur. Bu kanser hastalıklarından en sık görülenler kemik, tiroid, deri, kalın bağırsak ve meme kanseridir. Bu hastalıklara ek olarak sağlığın yerinde olmadığını gösteren kasların güçten düşmesi, kramp ve vücut ağrıları D vitamini eksikliği ile görülür.
D Vitamini Eksikliği Hangi Belirtilerle Anlaşılır?
D vitamini eksikliğinin belirtileri tüm insanlarda aynı şekilde olmaz. Bazı insanlar D vitamini eksikliği yaşadığına dair herhangi bir belirti göstermez. Bazı insanlarda ise gün boyu halsizlik ve çeşitli vücut ağrıları gibi hafif belirtiler ortaya çıkar. D vitamini eksikliği yüksek bir boyuta ulaştığı zaman kemiklerde yoğun bir ağrı hissedilir. Bu durum yürüme güçlüğü gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. D vitamini eksikliğinin önemli belirtilerinden biri de bağışıklık sisteminde yaşanır. Baş ağrısı, saç dökülmesi, uykusuzluk ve depresyon bunu takip eder.
Yetişkin insanlarda D vitamini eksikliği uzun süre boyunca tedavi edilmezse kemik yapılarında bozulma ve kasların güçten düşmesi gibi sorunlar yaşanır. Çocuklarda görülen D vitamini eksikliği ise raşitizm adlı hastalığın ortaya çıkması ile sonuçlanabilir. Kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması olarak bilinen bu hastalık pek çok kalıcı kemik bozukluğunun yaşanmasına neden olur. Aynı hastalık yetişkinlerde de görülür; fakat hastalığın bu haline osteomalazi denir. D vitamini eksikliği kaynaklı hastalığın bu formunda kemikler kırılır.
D Vitamini Eksikliği Neden Meydana Gelir?
D vitamini eksikliğinin nedeni kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı nedenler daha yaygın olarak görülür. En sık görülen D vitamini eksikliği nedenleri:
- Güneş ışığından yeteri derecede faydalanmamak,
- D vitaminini takviye olarak almamak,
- Gebelik ve obezite gibi D vitamini ihtiyacının arttığı durumlarda bulunmak,
- Koyu bir ten rengine sahip olmak,
- İlerleyen bir yaşa sahip olmak,
- Ekvatordan uzak bir noktada yaşamak,
- Gündüz vaktini kapalı alanlar içinde geçirmek,
- Kapalı kıyafetler ya da güneş kremi gibi cildi koruyan kıyafetler giymek şeklindedir.
Ayrıca Bakınız: Çene Kemik Erimesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?