İstenmeyen gebelikleri önlemek için kedi kısırlaştırma ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Kedi kısırlaştırma ile bazı hastalıkların riskini de azaltmak mümkündür. Bu ameliyat ile kedilerde olan üreme hormonunun üretimi azalır.
Kedi Kısırlaştırma Nedir?
Kedi kısırlaştırma ameliyatı sayesinde bazı sağlık sorunları engelleme, daha uzun ömre sahip olma, kontrolsüz üremeyi engellemek için bu ameliyat gerçekleştirilir. Dişi dişi kedi kısırlaştırma ameliyatında yumurtalıklar ve rahim çıkartılır. Bu ameliyat zararlı bir işlem değildir. Hatta bu ameliyatın bilinen yararları da bulunmaktadır.
Dişi kediler beş aylığa kadar yavru sayılmaktadır. Beş aydan sonra kediler ergenliğe girmeye başlarlar. Bir dişi kedi kısırlaştırılacağı zaman seçilebilecek en doğru dönem kızgınlığa girmeden önce ve doğum yapmadan önceki dönemlerdir. Bir kedinin çiftleşmesi istenmiyorsa kısırlaştırma ameliyatı en doğru karardır.
Kedilerin sağlığı bu operasyon ile korunmaktadır. Kısırlaştırma operasyonundan önce veteriner hekimi kedinizin kızgınlık olup olmadığını inceler. Kızgınlık döneminde olmayan kedi kısırlaştırma ameliyatı için uygundur.
Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı uzun ve daha zordur. Dişi kedilerin rahimi ve yumurtalıkları tamamen alınmaktadır. Sadece rahimin alınması doğurganlığı engeller fakat yumurtaların kalması kedinin tekrar kızgınlığa girmesine neden olabilmektedir.
Bir dişi kedi kısırlaştırma kanser, polistik yumurtalar, pirometra gibi hastalıkların risklerini azaltmaktadır.
Kedi Kısırlaştırmanın Faydaları
- Plansız hamileliklerin önüne geçilmektedir.
- Kediler kızgınlık belirtisi göstermezler.
- Çiftleşme isteğine bağlı olarak geline bazı problemler ortadan kalkar.
- Kediler daha uzun ömürlü ve sağlıklı olur.
- Testis kanseri riski azalır.
- Prostat sorunu ortadan kalkar.
- Rahim, yumurtalık, meme tümörü gibi ciddi hastalıkların riskleri azalmış olur.
Kedi Kısırlaştırma Ameliyatına Karar Verme
Bu ameliyata karar vermek birçok kedi sahibi için oldukça zordur. İnsanlarda özellikle kedilerin bir kez yavru yapma inancı yaygındır. Bundan dolayı kişiler sahip oldukları kedileri kısırlaştırmak için baya düşünmektedir. Kedi kısırlaştırma ameliyatının yararlarını, zararlarını ve detaylarını bilmek kişilerin karar verme süresinde oldukça etkilidir. Kişiler en çok kedi kısırlaştırma ameliyatı zararlı mı şeklinde soru sormaktadır. Anestezi altında yapılan bu işlemler bazı durumlarda risk taşıyabilmektedir. Bu ameliyattan önce yapılacak olan kontrol ile kedinizin bir sorunu olup olmadığını öğrenmek mümkündür.
Dişi kedi kısırlaştırma işleminde istenmeyen hamileliklerin önüne geçme, üreme sisteminde oluşabilecek sağlık sorunlarına engel olma, kızgınlıktan dolayı dışarı kaçma gibi isteklerin önüne geçilmektedir. Bu ameliyatını dezavantajı kedinin bir daha yavru sahibi olmamasıdır. Kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra kediler kilo alma eğilimindedir. Veteriner ile doğru beslenme planı ile bunu kontrol altına alabilirsiniz.
Kediler Ne zaman Kısırlaştırılmalı?
Veteriner kedinizin ne zaman kısırlaştırılabileceği hakkında sizlere uygun zamanı söyleyecektir. Genellikle 6 aylıktan sonra kediler kısırlaştırılabilmektedir. Muyane ve bilgi için Üsküdar veteriner kliniği Dr. Pati’yi arayarak bilgi alabilirsiniz.
Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi
Kısırlaştırma operasyonundan önce kedinin akşamları bir şey yememesi gerekmektedir. Bir kedinin ne kadar süre mama yemeyeceğine veteriner hekimi ameliyatı saatine göre sizlere söyleyecektir. Kısırlaştırma ameliyatının erkek saatlerde yapılması oldukça iyi olacaktır. Çünkü kediniz acıkacağı için streslenecektir.
Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler Nelerdir?
Kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinin eski haline dönebilmesi için yirmi dört saat bir sürenin geçmesi gerekmektedir. İlk yirmi dört saat boyunca sakin kalmanız oldukça önemlidir. Kedinin sıcak, sessiz ve karanlık bir alanda kalması kedinizi rahatlatacaktır. Evde başka bir evcil hayvanınız var ise kedinizden uzak tutmanız oldukça önemlidir.
Anestezi etkisi geçtikten sonra kedinize az miktarda su ve mama verebilirsiniz. Kısırlaştırma operasyonundan hemen sonra beslenme programını değiştirmemelisiniz. Bir hafta kadar aynı beslenme programı ile devam edilmelidir. Kedinin geçirdiği ameliyattan dolayı oluşabilecek herhangi bir komplikasyon oluşumunu engellemek için oldukça önemlidir. İyileşme zamanında kedi kumu yerine parçaladığınız kağıt parçalarını kullanabilirsiniz.
Böylelikle kedinizin dışkısının ya da çişinin kedinizin dikişlerine temas etmesini önlemiş olursunuz. Ev içerisinde başka kediniz var ise kum kabını ayırmanız da iyi olacaktır. Böylece kedinizin idrar takibini de rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Bu ameliyattan sonra ilk yirmi dört saat idrarda kan görülmesi beklenilse de sonrasında kan görülmesi durumunda veterinere danışılması gerekilmektedir.
Kedi kısırlaştırma operasyonundan sonra kedinin çok fazla hareket etmemesi ve de çok fazla süre hareketsiz kalmasına izin verilmemelidir. Kediniz ile zaman geçirmeli ve onunla ilgilenmeniz bu süreç içerisinde oldukça önemlidir. Kedinin dikişlerinin tamamen iyileşmeden kedinizin zıplamasına, merdiven çıkmasına, atlamasına izin vermemelisiniz.
Kedinizin dikişlerinin takip edilmesi oldukça önemlidir. Yara bölümü tamamen iyileşene kadar dikişlerin takip edilmesi gerekmektedir. Hatta bazı durumlarda yakalıkta takılabilmektedir. Veteriner hekiminizin verdiği bilgiler doğrultusunda kedinizin dikişlerine pansuman yapmanız dikişlerin hızlı ve sorunsuz bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu ameliyattan sonra veteriner hekiminizin uygun gördüğü zamandan sonra kontrole gidilmesi gerekmektedir. Veteriner hekimi gerekli olan kontrolleri yapacaktır.
Kedinizin operasyon bölgesinde kızarıklık, iltihaplanma, şişlik gibi oluşumlar olduğunda veteriner hekiminize başvurmanız oldukça önemlidir. Veteriner hekiminin verdiği öneriler doğrultusunda önlem alınması gerekilmektedir.
Kısırlaştırma Ameliyatı Yan Etkileri
Kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerin hormonlarında dengesizlikler, metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu kedinizin kilo almasına neden olmaktadır. Ayrıca kısırlaştırılmamış olan bir kedi ile kısırlaştırılmış olan kedilerde yağ birikimi daha fazla, kas kütlesi ise daha düşüktür. Üriner sorunlar kısırlaştırma operasyonu sonrası görülebilmektedir. İdrar kesesi taşları oluşma riski azaltan üriner sağlığı için uygun mamaların verilmesi oldukça önemlidir.
Kedi Kısırlaştırma Ücreti Ne Kadardır?
Kısırlaştırma ameliyatı kararı veren kedi sahipleri kısırlaştırma fiyatını konusunda bilgi sahibi olmak istemektedir. Türkiye veteriner hekimleri birliğinin açıkladığı rakamlara göre 600 ile 700 TL arasındadır. Belgeleri olmayan ve uygunsuz koşullarda düşük ücretlerle ameliyat yapan yerlerde birçok kedi hayatını kaybetmektedir. Veterinerinizin belgelerinin ve uygun koşulları sağladığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Türkiye veterinerler hekimi birliğinin resmi sitesinde bilgilendirmeleri ve açıklamaları takip edebilirsiniz.