Dişlerin Sararması Hangi Mineral Eksikliğinden Kaynaklanır?

Dişlerin sararması doğrudan iki farklı nedene bağlıdır. Bu nedenlerden ilki beslenme düzeni, antibiyotik kullanımı gibi çevresel etkiler iken diğeri ise genetik faktörler gibi doğumsal veya vitamin eksikleri gibi etkilerdir. Dişlerin sararması, diş kayıpları veya çürükler ise genellikle flor eksikliğinden ileri gelir.

Flor, insan vücudundaki kemik ve diş yapısı gelişimini destekleyen, kalsiyum odaklı, önemli bir mineraldir. Flor eksikliğinin neden olabileceği olumsuz durumlar arasında ise şunlar gösterilebilir: Diş çürükleri, diş sararmaları, düşme veya kayıplar. Öte yandan diş sararmaları için tavsiye edilen ek tedavi yöntemleri de bulunur.

Diş Neden Çabuk Sararır?

Dişlerin çabuk sararması öncelikli olarak kişinin ailesindeki diğer bireylerle orantılıdır. çünkü pigmentasyon ve ağız, diş yapısı genetik faktörlerin de etkisiyle aileden bireye aktarılır. Genetik faktörlerin yanı sıra diş sararmalarını tetikleyen diğer etkiler ise şunlardır:

  • Aşırı çay ve kahve tüketimi
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Diş temizliğinin yeterli ölçüde ve şekilde yapılmaması
  • Asidik içecek tüketimi
  • Antibiyotik kullanımı
  • Yaşlılık
  • Genetik faktörler
  • Sonradan gelişen bozukluklar
BENZER YAZILAR  Hamilelikte Göğüs Ucu Kararması Neden Olur?

Dişlerin Sararması Nasıl Önlenir?

dislerin-sararmasi-nasil-onlenir Pin

Diş sararmalarını önlemek adına uygulanabilecek ilk yöntem, düzenli ağız bakımı yapmaktır. Düzenli ağız bakımı ise günde en az iki kere diş fırçalayarak başlar. Bu fırçalamaların ise yine en az 2 dakika boyunca sürmesi gerekir. Fırça hareketlerinin ise yuvarlak ve hafif seyretmesi önemlidir.

Ayrıca diş ipi kullanımı da genel temizlik ve hijyen bakımından hayli büyük rol oynar. Diş sararmaları için kullanılabilecek diğer yöntemler arasında ise karbonat kullanımı veya özel ilaç ve ürün takviyeleri gösterilebilir.

Doğal Sarı Diş Nasıl Beyazlar?

Sarı diş beyazlatma işlemleri genellikle uzman diş hekimleri aracılığıyla devam eden uzun vadeli süreçlerdir. Hekimlerin hastalarının ağzı ve diş yapılarına en uygun yöntemi seçerek, tedaviye başlamaları gerekir. Örneğin; diş taşı temizliği veya kaplama gibi seçenekler her hastada farklı biçimde uygulanır. Doğal sarı dişlerin beyazlaması ise yüksek tonlarda ani sonuç vermeyebilir.

Diş sararmaları özelinde doğal dişlerin renk değiştirebilmelerini sağlamak için son öneri ise kişilerin karbonat ile macunu karıştırarak kullanmalarıdır. Ancak bu yöntemin uzun süre tekrar edilmesi ne yazık ki olumsuz sonuçlar doğurur. Kısaca karbonat kullanımı tek seferlik bir yöntemdir de diyebiliriz.

BENZER YAZILAR  Magnezyum Nedir? Faydaları Nelerdir? En İyi Magnezyum İlacı

Ayrıca Bakınız: Dirsek Kararması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Yorum yapın

1