Dolorex nedir? Etkin maddesi diklofenak potasyum olan dolorex yaygın olarak kullanılan bir ağrı kesicidir. Regl döneminde hissedilen ağrılarda, ameliyat sonrası ağrılarda, kas ve iskelet sistemi ağrılarında, enfeksiyona bağlı kulak-burun-boğaz ağrılarında ve migrende son derece etkilidir. Dolorex ne ilacı diye merak edenler için öncelikle ağrı kesici ve aynı zamanda da ateş düşürücüdür diyebiliriz. Her ilaçta önemli olduğu gibi dolereks tablet doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Dolorex yan etkileri ve ne işe yarar sorularına cevap verelim.
Dolorex Ne İşe Yarar?
Yuvarlak, kırmızı ve düzgün drajeler şeklinde olan dolorex 50mg bir haptır. Dolorex draje 18 yaş altında migren için kesinlikle kullanılmamalıdır. İçeriğinde yardımcı malzeme olarak 17.0 mg sodyum nişasta ve 67.1 mg glikolat şeker bulunan dolorex hap, kısa süreli tedavilerde ağrı kesici olarak endikendir.
Dolorex baş ağrısına iyi gelir mi?
Migren ataklarında kullanılan dolorex, ilk migren ağrıları başladığında 50 mg olarak alınır. İkinci bir dolorex migren hapının kullanılması için en az 2 saatin geçmesi gerekir. Migren profilaksisinde Dolorex baş ağrısı için kullanılan en yaygın ilaçlardandır. Baş ağrısından muzdarip olanlar için mucizevi bir ilaçtır.
Dolorex diş ağrısına iyi gelir mi?
İltihaba ve ağrıya neden olan hormon seviyesini düşürme etkisi olan dolorex ağrı kesici, diş ağrılarına iyi gelmektedir. dolorex diş ağrısı tedavisinde kullanılsa da uzun süre kullanımı önerilmediğinden, diş ağrısının gerçek sebebi araştırılmalıdır.
Dolorex gebelikte kullanımı
Hamileler her zaman doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır. Dolorex hamileler kullanabilir mi buna doktor karar vermeli, son derece hassas olan hamilelik döneminde kullanılan ilaçlara dikkat edilmelidir. Hamilelikte dolorex kullanımı sadece doktor tavsiyesi ile olmaktadır. Doğumdan sonra ise dolorex emziren anne kullanabilir mi sorusu akla gelir. Hamilelik kadar emzirme döneminde de alınan ilaçların süte geçme riski dikkate alınmalı ve yine doktor tavsiye ederse dolorex kullanılmalıdır.
Dolorex regl ağrısına iyi gelir mi?
Adet döneminde kimi bayanlarda oldukça rahatsız edici olan regl ağrıları görülür. Bu dönemde önerilen ağrı kesicilerin başında dolorex gelmektedir. İlk adet belirtisinde 50 mg olarak alınan dolorex, regl ağrılarından kurtulmak için günde 200 mg’dan fazla alınmamalıdır. Ağrı kesici ve kas gevşetici olan dolorex’in dolorex âdet kanamasını keser mi sorusuna cevabı hayırdır. Dolorex’in âdet kanamasını kesmez hatta hormon içeren bir ilaç olmadığından dolorex adet keser mi sorusuna kesinlikle hayır denilmektedir. Kullanmadan önce mutlaka dolorex prospektüs okunmalı, yan etkilerinden diğer dikkat edilmesi gereken konulara kadar bilgi sahibi olunmalıdır.
Dolorex Ne İçin Kullanılır?
- Travma sonrası oluşan ağrı, enflamasyon burkulmaya bağlı şişlikte
- Ameliyat sonrası ortaya çıkan ağrılarda, ortopedik veya dişle ilgili cerrahi işlem sonrası meydana gelen şişliklerde
- Ağrılı ya da enflamasyonlu genital rahatsızlıklarda
- Migren ataklarında
- Kas iskelet sisteminin ağrılı sendromlarında
- Romatizmal ağrılarda
- Kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarında yardımcı tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ateşli durumlarda kullanılmadan önce ateşe neden olan rahatsızlık uzmanlar tarafından tespit edilmelidir.
Ağrı kesici olarak kullanılan dolorex mide ağrısı için ya da diğer ağrılarda kullanılırken mide ve bağırsakları koruyan mukoza dostu özelliği ile mideye herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.
Dolorex Yan Etkileri
Yaygın olarak görülen Dolorex yan etkileri; bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, göz kararması, deri döküntüsü, hazımsızlık, karın ağrısı, gaz ve iştahsızlık gibi belirtilerdir. Bunun yanında arın ağrısı, nefes almada güçlük çekme, yüz, dudaklar, dil ve boğazda, şişlik kurdeşen, gibi etkiler ortaya çıkarsa hemen doktora bilgi verilmelidir.
Dolorex kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
-Etken maddesi diklofenak potasyuma alerjisi olanların kullanması önerilmez. Dolorex alerji yapar mı? Etken maddeye alerjisi olmayan birine alerji yapmamaktadır.
-Uzun süreli değil, ağrının kontrol altında tutulduğu en düşük dozajda ve en kısa süreli kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımda kalp krizi ve felç riskini arttırabilir. Kullanım esnasında herhangi bir göğüs ağrısı, nefes alamama, konuşma ve görme bozukluğu, kalp ritim bozukluğu gibi ciddi durumlar görülürse acilen doktora başvurulmalıdır.
-Açık kalp ameliyatı öncesinde kesinlikle kullanılmaz. Kardiyovasküler hastalık riski taşıyanların da kullanmaması gerekmektedir.
-Kanlı öksürük, kanlı ve katranımsı dışkı, kahve telvesi şeklinde kusma görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır.
-Daha önce mide kanaması, kalp krizi, felç astım, yüksek tansiyon, pıhtılaşma sorunu gibi rahatsızlıklar geçirenler ilacı kullanmaya başlamadan önce konu ile ilgili doktoru bilgilendirmelidir.
-Hali hazırda karaciğer veya böbrek yetmezliği olanlar, mide ülseri bulunanlar, mide ve bağırsak kanaması geçirenler, ibuprofen, diklofenak, asetilsalisilik asit veya aspirine alerjisi olanlar dolorex kullanmamalıdır. Çünkü dolorex mevcut rahatsızlığın alevlenmesine neden olabilir.
-Zayıf bünyeli ve yaşlıların mide ve bağırsak kanama riski daha yüksek olduğundan dikkatli kullanması gerekmektedir.
–Dolorex yan etkileri artmaması için dolorex ve alkol birlikte kullanılmamalıdır.
-14 yaşından küçüklerin kullanması yasaktır. -Olası Baş dönmesi, göz kararması, sersemlik gibi etkilere karşı aktivite isteyen araç kullanımında dikkatli olunmalıdır.
-Zaman-zaman kansızlık yaptığı gözlemlenen dolorex, uzun süreli kullanımlarda sık-sık kan sayımı gerektirir.
-Gebelik ve emzirme döneminde anne ve bebek sağlığını tehdit eden unsurlara karşı faydasının daha baskın olduğuna uzman tarafından karar verildiği durumlarda kullanılmalıdır.
-Gebelikte ilk 3 ay ve son ayda kullanılması yasaktır