Dumping sendromu midenin hızlı bir şekilde boşalmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Sendromun meydana gelme şekli mide bulantısı, ishal ya da yemek yeme sonrası oluşur. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde mideye giren yiyecekler kontrolsüz ve son derece hızlı bir şekilde ince bağırsak kısmına geçiş yapar. Bu açıdan dumping sendromu bir sindirim sistemi hastalığı olarak kabul edilir. Bu sendrom pek çok durumda düzeyde basit karbonhidratlar alındığında ve gastrik bypass cerrahisi geçiren hastalarda kendini gösterir. Aynı şekilde özofagus ameliyatı geçiren kişilerde de ortaya çıkma ihtimali bulunur.
Dumping Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Dumping sendromunun nedenleri genel anlamda cerrahi işlemler sonrası mideyi gıda girmesi şeklinde cereyan eder. Özellikle obezite ile ilgili yapılan cerrahi işlemler sonrası dumping sendromunun kendini gösterdiği çok sayıda vaka kayıtlara geçmiştir. Bu kişilerde midedeki geniş rezeksiyon ameliyatları sonrası midenin alındığı operasyonlarda dumping sendromu ortaya çıkabilir. Mide ve ince bağırsağın ayrıldığı bölgeye yapılan cerrahi işlemler de sendromun kendini gösterdiği diğer şartları doğurur.
Cerrahi operasyon sonra mideye gıda girmesi sonucu oluşan dumping sendromu birkaç başlık altında incelenir. Sendromun ortaya çıktığı durumlar şu aşağıda verilen şekilde listelenir:
- Erken Dumping Sendromu: Cerrahi işlemler sonrası gıda alımından sonra belirtilerin 10 ile 30 dakika arasında bir sürede ortaya çıktığı sendromlardır. Tespit edilen dumping sendromların yüzde 75’ini oluşturur. Bu sendrom çeşidinde mideden ince bağırsağa geçen gıdalar hazımsızlık, ishal gibi belirtilerin görülmesine neden olur. Aynı zamanda bağırsakta salgılanan maddelerin çarpıntı ve düşük tansiyon gibi sorunlar doğurduğu gözlemlenir.
- Geç Dumping Sendromu: Cerrahi işlemler sonrası gıda alımından sonra belirtilerin 1 ile 3 saat arasında bir sürede ortaya çıktığı sendromlardır. Tespit edilen dumping sendromların yüzde 25’ini oluşturur. Bu sendrom çeşidinde ince bağırsağa aktarılan gıdalar kanda şekerin artışına neden olur. Vücut buna karşılık hızlı bir şekilde insülin salgılar. Böylece sendromu yaşayan hastalarda kan şekeri düşüklüğü görülür.
Dumping Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Dumping sendromunun belirtileri yemek yedikten belirli bir süre sonra kendini gösterir. Bu süre erken dumping sendromu için 10 ile 30 dakika arasındadır. Geç dumping sendromu görülen kişilerde 1 ile 3 saat arasında yayılan bir sürede ortaya çıkar. Belirtilerin ortaya çıkmasına etki eden etkenler arasında sofra şekeri diye bilinen sakaroz ve meyve şekeri diye bilinen früktoz tüketimi bulunur. Dumping sendromunun genel anlamda belirtileri şu şekilde listelenir:
- Yemekten sonra karnın şişmesi
- Doyma hissi
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karında oluşan kramplar
- İshal
- Vücutta kızarıklığı
- Baş dönmesi durumu
- Halsizlik
- Kalbin hızlı atması
- Terleme
- Yorgunluk
- Zihinde bulanma ve karmaşa hissi
- Konsantrasyonu kaybetme
- Bayılma
- Titreme
Dumping Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Dumping sendromunun testi 4 çeşitten oluşmaktadır:
- Mide Boşalma Testi: Bu testte midenin yemek yendikten sonra 1 ile 4 saat arasında ne kadar boş olduğu ölçülür. Testten önce hastanın radyoaktif maddeler içeren bir öğün yemesi gerekir.
- Radyolojik Testler: Hastaya baryum verildikten sonra sindirim sisteminin izlenmesi ile gerçekleşir. Bu sayede bağırsakların tıkanıklık durumu gözlemlenir.
- Gastroskopi: Endoskop aracılığıyla yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının incelendiği yöntemdir.
- Glikoz Tolerans Testi: Hastanın 8 saat boyunca gıda tüketmemesi sonrası kan alınması şeklinde gerçekleşir. İşlem sonrası hastanın glikoz ilaveli sıvı içmesi sağlanır. 3 saatlik bir dilim içinde hastadan her yarım saatte bir kan alınır.
Dumping Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dumping sendromunun tedavisi hastanın durumuna göre farklı şekillerde gerçekleşir. Genel olarak diyet değişikliği uygulanarak dumping sendromunun tedavisi yapılır. Glisemik indeksi düşük olan gıdaların önerildiği bu diyetlerde az ve sık bir şekilde tüketim gerçekleştirilir. Sendromu ağır geçen kişiler için duruma bağlı olarak cerrahi işlem ya da ilaç tedavisi yöntemlerinden birine geçilir.
Ayrıca Bakınız: Capgras Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi