E Vitaminin Cilde Faydaları Nelerdir? Nasıl Uygulanır

Nemlendirme odaklı bir cilt bakım rutinini için olmazsa olmaz kabul edilen içerikler arasında E vitamini büyük bir öneme sahiptir. Besleyici serumlar, göz kremleri, nemlendirici bakım kremleri ve hatta nem desteği sağlayan cilt temizleyici ürünlerde dikkat çeken E vitaminin, doğru kullanımı ile etkileyici bir nem dengesi sağlamak mümkündür. Cilt için değerli bileşenler üzerinde 25 yılı aşkın süredir araştırmalar yapan SkinCeuticals, sunduğu E vitaminli özel formüller ile cildin nem dengesinin optimumda sağlanmasına yardımcı oluyor. Yararlı bir cilt bakım bileşeni olarak cilt bakım ürünlerine dahil edilen nemlendirici, antioksidan ve koruyucu faydalar sunan E vitaminin cilde faydaları ve nasıl kullanılması gerektiği bilgisi, etkili bir cilt bakım rutini oluşturmak açısından büyük bir önem taşıyor.

E Vitamini Nedir?

Cilt için E vitamini kullanmak oldukça yaygın bir tercih olsa da bilinçli bir kullanım deneyimi elde edebilmek için E vitaminin faydaları hakkında daha detaylı bilgi sahip olmak adına bu bileşeni yakından tanımak gerekiyor.

Antinflamatuar özelliğe sahip olan E vitamini, yağda çözünebilen vitaminler arasında yer alıyor. E vitamini faydaları arasında bağışıklık sistemini, hücre fonksiyonunu ve cilt sağlığını desteklemek gibi çok değerli faydalar bulunuyor. E vitamini vücut tarafından üretilemediği için dışardan alınması zorunlu vitaminler arasında yer alıyor. E vitamininin insanlar tarafından metabolize edilebilen formu olan alfa tokoferol, sentetik olarak laboratuvar ortamında üretilebileceği gibi besinlerde doğal olarak da bulunabiliyor. E vitamini avokado, bal kabağı, buğday tohumu yağı, somon balığı, fındık, brokoli, ıspanak gibi besinler içerisinde de yer alıyor.

E Vitamini Cilde Faydaları Nelerdir?

E vitamini cilde faydaları oldukça dikkat çeken bir bileşen olmasına rağmen yaygın olarak nem koruma ve nemlendirici etkisi dışındaki etkilerinin çok fazla ön plana çıkmadığını söylemek mümkün. Bu nedenle “E vitamini ne işe yarar?” sorusunun çok sayıda cevabı olduğunun altını çizmek önemli. Cilt bakımında cildin ideal nem dengesini uzun süreli koruyabilmesi pek çok deformasyonun önüne geçmek açısından büyük bir öneme sahip olsa da cilt için E vitamini kullanımın faydaları bununla sınırlı kalmıyor.

BENZER YAZILAR  Sudocrem Nedir? Ne İşe Yarar?

Nemlendirici Etki: Yapılan araştırmalar sonucunda E vitamini içeren cilt bakım rutinlerinde düzenli kullanımının cildi nemlendirme açısından çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. E vitamini kullanımı ile cilt hidrasyonu arasında değerli bir bağlantı olmamakla birlikte, hidrasyonu sağlanmış cildin bu durumu koruyabilmesi açısından E vitaminin etkisi olduğu unutulmamalıdır.

UV Hasarına Karşı Koruma: Güneş ışınları cilt üzerinde en fazla deformasyona neden olan çevresel faktörlerin başında geliyor. UV ışınlarına bağlı ortaya çıkan cilt hasarı için E vitamini kullanımın önemi oldukça büyük. E vitaminin güneş koruyucu ürünlerde yer alması cilt için faydalı olsa da E vitaminin tek başına etkili bir koruyucu olmadığının unutulmaması gerekiyor.

Yaşlanma Karşıtı Etki: Güneş ışınlarının cilt üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. E vitaminin cilde faydaları arasında yer alan UV hasarına karşı koruyucu etki aynı zamanda yaşlanma etkilerinin azalmasına da yardımcı oluyor. UV ışınları ciltteki E vitamini seviyesinin azalmasına ve cildin daha savunmasız kalmasına neden olur. Topikal E vitamini uygulamaları cildin E vitamini seviyesinin yükselmesini sağlayarak cildi korur ve yaşlanmaya karşı daha güçlü olmasına yardımcı olur.

E Vitamini Nasıl Uygulanır?

E vitamini almanın iki yaygın yöntemi vardır. E vitamini takviye olarak oral yolla alınabilir. Ağızdan gıda ya da takviye yolu ile E vitamini alındığı zaman, E vitamini yağ bezleri tarafından üretilen salgılar olarak bilinen sebum tarafından cilde aktarılır. Yapılan araştırmalara göre yağlı cilde sahip olan kişilerin dermis ve epidermislerindeki E vitamini konsantrasyonu diğer cilt tiplerine sahip kişilerden daha fazladır. E vitaminin bir diğer kullanım yöntemi de topikal uygulamalardır.

BENZER YAZILAR  Çörekotu Sabununun Faydaları Nelerdir?

E vitamini cilde topikal olarak uygulanabilir. Yaşlanma karşıtı etkiye sahip kremler, serumlar, güneş kremleri ve hatta makyaj malzemelerinde E vitamini kullanımı oldukça yaygındır. E vitamini cilt tarafından oldukça kolay bir şekilde emilir. Düzenli olarak E vitamini içeren cilt bakım ürünleri kullanımı sonucunda ciltteki E vitamini konsantrasyonu artırılır. “E vitamini cilde nasıl uygulanır?” sorusunun yanıtı ise E vitamini içeren ürüne göre farklılık göstermektedir.

Serum uygulamaları cilde belirli aralıklarla parmak uçları ile masaj yapılarak gerçekleştirilir. Cilt temizleyici ürünler uygun bir pamuk ya da temizleme pedi aracılığı ile cilde sürülebileceği gibi jel ve köpük formundaki temizleyiciler hafif nemli ve/veya ıslak cilde uygulandıktan sonra masaj ile köpürtülürler. Göz bölgesi kremlerinin ambalajlarına entegre olan roll on’lar ile ya da parmak ucu masajı ile uygulanması önerilir.

E Vitamini Yüze Sürülür mü?

E vitamini cilde faydaları ile oldukça gündeme gelen bir bileşen olsa da yüz bölgesinin hassasiyeti ve ihtiyaçları söz konusu olduğu zaman “E vitamini yüze sürülür mü?” sorusu gündeme gelir. Bu sorunun cevabı “doğru formülasyonlarla birlikte kullanıldığı takdirde E vitamini yüze faydaları olan ve güvenle kullanılabilen bir bileşendir.” şeklinde verilebilir. Cilt için E vitamini kullanımında yüz bölgesinin ayrılmasına gerek yoktur. Uzun yıllar boyunca cilt bakım ürünlerinde yenilikçi geliştirmeler yapan SkinCeuticals tarafından formüle edilen SkinCeuticals C E Ferulic Serum içeriğinde bulunan E vitamini, C vitamini ve Ferulik Asit ile cilt üzerinde değerli etkileri klinik olarak kanıtlanmış ürünler arasında yer alır. E vitamininin cilde faydaları C vitamini ile birlikte kullanıldığı zaman çok daha etkilidir. Bu etki farklılığı klinik araştırmalar ile kanıtlanmıştır. SkinCeuticals C E Ferulic Serum formülasyonunda C ve E vitaminlerinin birlikte kullanılması da ürünün etkisinin çok daha yüksek seviyede olmasına yardımcı oluyor.

BENZER YAZILAR  Lazer Epilasyon Hangi Bölgelere Yapılabilir?

E Vitamini Yüze Faydaları

Yüz için E vitamini içerikli ürünler kullanmanın farklı faydaları vardır. Yaşlanma etkilerini ve kırışıkları azaltma, hiperpigmentasyon görünümü hafifletme, nemi koruma E vitamini yüze faydaları listesinde ön plana çıkıyor.

Yaşlanma Etkilerinin ve Kırışıkların Azalması: E vitamini kan dolaşımına etki eder. Topikal kullanımda cilt sıkılığını artırmaya yardımcı olur. Yapılan literatür çalışmalarında E vitamini ve antioksidanlar açısından zengin diğer doğal bileşenlerin kırışıkları geciktirme etkisi olduğu görülmüştür.

Hiperpigmentasyon: Ciltte başta hormonlar olmak üzere çeşitli nedenlerle tetiklenen melanin üretimi sonucunda lekelenmeler meydana gelebilir. E vitamini içerikli ürünler cilt lekeleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Özellikle de SkinCeuticals C E Ferulic Serum gibi E vitaminin C vitamini ile eşleştiği ürünlerin hiperpigmentasyon tedavisinde çok daha etkili olduğu bilinmektedir.

Nemi Koruma: E vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve cildin derinliklerine nüfus edebilecek yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesindeki yüzdeki lipitleri koruyabilir. Cilt bariyerinin yatışmasını ve iyileşmesini sağlar. Cilt bariyerinde herhangi bir çatlak varsa, E vitamini kullanımı çatlağı iyileştirir ve cildin nemini korumasını sağlar.

E Vitamini İçeren Besinler

E vitaminin faydaları söz konusu olduğu zaman vücudun eksik olan E vitaminini almasını sağlamak oldukça önemlidir. Gıda, takviye ya da topikal uygulama olarak alınabilen E vitamini bazı besinlerde daha yoğun miktarda bulunur. Ayçiçeği tohumu ve yağı, fındık, ıspanak, brokoli kivi, mango, badem, tatlı kırmızı biber, kivi E vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer alır. E vitamini vücut tarafından üretilemediği için eksikliği durumunda dışardan alınması gerekir. Hücreleri oksidatif stresten koruyan güçlü bir antioksidan olan E vitamini, vücut için en önemli vitaminler arasında yer alır. E vitamini eksikliği söz konusu olduğunda vücut enfeksiyona yatkın hale gelir, görme sorunları ve kas güçsüzlüğü ortaya çıkabilir.

Yorum yapın

1