Fındık yağı, fındık ağacının meyvesi olan fındıktan çıkarılan yağdır. Fındık ağacının yapraklarının kenarları tırtıklı ve çiçekleri küçük, sarımsı kahverengidir ve ülkemizde en çok Doğu Karadeniz olmak üzere Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.
Fındık, eski ve köklü bir tarihe sahiptir ve çok eski zamanlardan beri insanlar için besin kaynağı olmuştur. Hatta isminin ortaya çıkma hikayesi ilginçtir. Antik Çağ’da ismi” Pont Exinus” olan Karadeniz’den pontik ismi türetilmiş o da fındık kelimesine dönüşmüştür.
Bu yağ hafif tatlıdır ve yine hafif bir aromaya sahiptir. En çok mutfaklarda pişirme yağı olarak kullanımı yaygındır. Hatta birçok kişinin mutfağında zeytin yağına alternatif olarak kullanılır.
Demir, çinko, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez, oleik asit (Omega 9), A, C, E ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bu bakımdan da fındık yağı faydaları gözle görülür şekilde etkilidir. Fındık yağı faydaları ve zararları aşağıdaki gibidir.
Fındık Yağı Faydaları
Cilt ve saç
Fındık yağı faydaları saç üzerinde etkili olduğu gibi cilt üzerinde de oldukça etkili olarak bilinir. Fındık yağı Karadeniz bölgesinde yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Özellikle bakım yağı olarak kadınlar tarafından tercih edilir ve yemeklere de katılır.
Anti-enflamatuvar yani iltihapla savaşan bir yağ olan fındık yağı faydaları cilt ve saç bakımı için idealdir. Kendi başına cilde sürülebilir veya cilt bakımı ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılabilir.
Bu yağı makyaj temizleyici olarak da kullanabilirsiniz. Fındık yağını makyaj temizleme yağı olarak kullanmak için pamuğa damlatarak makyajınızı temizlemeniz yeterlidir. Eğer cildiniz sivilceye müsait ise bu uygulamadan sonra cildinizi yıkamanız gerekebilir. Yıkama işleminden sonra uygun bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirebilirsiniz.
Fındıktan elde edilen bu yağ cilt tarafından kolayca emildiği için masaj yağı olarak da kullanılabilir. Masaj yağı hazırlarken fındık yağını tek başına da kullanabilirsiniz veya başka yağlarla karıştırarak da kullanabilirsiniz.
Fındık yağı faydaları saç bakımında da kendini gösterir ve saçları besleyip parlatır. Fındık yağı yıpranmış saçları besleyerek onarabilir. Ayrıca saçkıran tedavisinde etkili olması da mümkündür.
Kalp sağlığı
Fındık yağı faydaları kalp üzerinde de insanlar tarafından araştırılmaktadır. Fındıktan elde edilen bu yağ ayrıca damar sertleşmesini engeller ve içeriğindeki omega-3, omega-6 ve omega-9 ile genel olarak kalp sağlığı açısından faydalıdır.
Fındık yağının, diğer tüm yağlar gibi soğuk sıkım olmak şartıyla, kötü kolesterol de denilen LDL kolesterolü düşürdüğü görülmüştür.
2013 yılında yapılan bir araştırmada fındık yağının yüksek kolesterol hastaları üzerindeki etkileri incelendi. Araştırmaya katılan 21 hastanın bir kısmı fındık yağından zengin, bir kısmı fındık yağı içermeyen diyetle beslendi.
Araştırma neticesinde LDL kolesterol, C-reaktif protein (vücuttaki enflamasyonu gösteren bir kan değeri) değerlerinde azalma, iyi kolesterol denilen HDL kolesterol değerlerinde ise artma görüldü. Tüm kan lipit değerleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu gözler önüne seren bu araştırma da fındık yağının kalp sağlığı için faydalı olabileceğini desteklemektedir. Fındık yağı zararları konusuna, faydalarını saydığımıza göre geçebiliriz.
Fındık Yağının Zararları
Bu yağ iyi bir E vitamini kaynağıdır. Ancak E vitamini çok fazla alındığında yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle fındık yağının çok fazla kullanılması neticesinde yorgunluk riski vardır.
Fındık yağı ayrıca fındık gibi kuru yemişlere alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle fındık yağını kullanmadan önce alerjiniz olup olmadığını tespit etmeniz doğru olabilir.
Fındık yağına alerjiniz olup olmadığını anlamak için cildinizin küçük bir kısmına bu yağdan sürüp bu bölgeyi sarın. 24 saat bu şekilde bekleyin. 24 saat sonunda cildinizde herhangi bir rahatsızlık oluşmaz ise fındık yağına alerjiniz yoktur.
Bunun dışında fındık yağının zararları ve riskleri ile ilgili araştırmalar oldukça sınırlıdır.
Fındık Yağı Nasıl Kullanılır?
Bu yağ içilebileceği gibi doğrudan cilde lokal olarak da uygulanabilir. Bunun için fındık yağını tek başına da kullanabilirsiniz zeytinyağı gibi cilt için faydalı başka yağlarla da karıştırabilirsiniz.
Fındık yağını yemek ve hamur işlerinde kullanmak da oldukça yaygındır. Hatta genel olarak tercih edilen kullanım yöntemi budur ancak mutfakta genellikle soğuk sıkım kullanılmaz çünkü soğuk sıkım fındık yağı genelde kozmetik amaçlarla üretilir.
Kozmetik alanında ve bakım ürünlerinde kullanımı da oldukça yaygındır. Siz de evde hazırladığınız kremlere ve cilt bakım ürünlerine fındık yağı katabilirsiniz. Esasen fındık yağının yemekler dışındaki en yaygın kullanımı cilt ve saç bakım ürünleridir.
Bu yağ esansiyel yağları seyreltmek için taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir. Taşıyıcı yağlar, tek başına kullanıldığında oldukça sert olan esansiyel yağları hafifletmek ve yumuşatmak için kullanılırlar.
Tat olarak turunçgiller, böğürtlen, çikolata ve diğer tatlı yiyeceklerle uyumludur. Ayrıca yemeklerde zeytinyağı yerine fındık yağı da kullanılabilmektedir.