Hamile olduğunu yeni öğrenen çoğu anne adayının aklına ilk olarak ‘Acaba ne zamandır hamileyim?’ ya da ‘Doğum hangi tarihte olacak?’ gibi pek çok soru gelir. Hamilelik serüvenine adım atmış olan anne adaylarını, 40 haftalık yani 9 ay 10 günlük heyecanlı bir dönem bekler. Anne adayları, zaman ilerledikçe bebeğiyle buluşacağı o büyük kavuşma için gün sayar. Siz de hamileliğinizin ilk günlerindeyseniz, şu anda kaç haftalık hamile olduğunuzu ve doğumun ne zaman olacağını bir an önce öğrenmek isteyebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken gebelik hesaplama yöntemlerini bilmeniz ve uygulamanızdır. ‘Gebelik hesaplama nasıl yapılır? sorusuna cevap bulacağınız bu yazımızın yanı sıra ilkadimlarim.com’daki Türkiye’nin en gelişmiş ve detaylı gebelik hesaplama aracıyla, kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenebilirsiz. Gebelik Hesaplama linkine tıklayarak, gebelik hesaplama aracımızı kullanıp bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenme imkanı bulabilirsiniz.
Gebelik Hesaplama Nedir?
Gebelik hesaplama, anne adayının hamileliğin kaçıncı ay ya da haftasında olduğunu ve bebeğin tahmini doğum tarihini hesaplamaya denir. Gebelik hesaplaması ile bebeğin yaklaşık olarak hangi ayda ve tarihte dünyaya geleceği öğrenilebilir. Anne adayları gebelik hesaplaması yaparak pek çok açıdan fikir sahibi olma şansına kavuşur.
Hamilelik hesaplaması ile bebeğinizle buluşacağınız tarihe kadarki süreci takip edebilir, doğuma ve bebeğinize planlı bir şekilde hazırlanabilirsiniz. Sizin ve eşinizin dışında aile büyükleriniz ile dostlarınız da bebeğinizle buluşmak için bu önemli tarihi bilmek isteyeceklerdir. Bu nedenle gebelik hesaplaması yaparak doğumun gerçekleşeceği yaklaşık tarih hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Gebelik hesaplaması yaparak kaçıncı haftada ya da ayda olduğunuzu bilmeniz, hamileliğinizin takibi açısından önemlidir. Hamileliğinizin 40 haftalık sürecinde bazı önemli sağlık kilometre taşları vardır. Bunların takip edilebilmesi, olası müdahalelerin yapılması ve doğum öncesi testlerin uygulanması için hamileliğinizin kaçıncı haftasında ya da ayında olduğunuzun bilinmesi gerekir.
Doğum öncesi testlerin, belirli bir zaman diliminde yapılması zorunluluğu vardır. Siz de hamileliğinizi öğrendikten sonraki ilk aydan itibaren hem doktor kontrollerine başlayacak hem de bazı haftalarda bazı hamilelik testlerini yaptıracaksınız. Hamilelik sürecinde düzenli yapılan kontroller ve testler hem sizin hem de karnınızdaki bebeğinizin sağlığı hakkında önemli bilgiler verecektir.
Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bazı anne adayları, gebeliğinin kaçıncı ayında ya da haftasında olduğunu hesaplamakta zorlanabilir. Bunun temel sebebi, hangi zaman diliminin gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiğini tam olarak bilmemeleridir. Gebelik hesaplama nasıl yapılır? sorusuna doğru cevap verebilmek için, gebelik hesaplama yönteminde hangi tarihi başlangıç olarak baz almak gerektiğini bilmek bu nedenle önem taşır.
Hamilelik takviminin başlangıcı, anne adayının son adet tarihinin ilk günü ile başlar. Hamilelik hesaplaması yapılırken son adet tarihinin başlangıç günü baz alınır ve böylece kaç haftalık hamile olunduğu öğrenilebilir. Gebelik hesaplama yönteminde, ilişki tarihi ya da yumurtanın döllenme tarihi baz alınmaz. Hamileliğin, yani döllenmenin meydana geldiği zaman, son regl tarihinden ortalama 15 gün sonrasıdır. Hamilelik haftası hesaplanırken bu tarih değil, bundan önce görülen regl tarihi esas alınır. Bu yüzden gebeliğin başlangıç haftası, son görülen adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir. Bu tarih sayesinde gebeliğin hangi haftada ve ayda olduğu kesin olarak hesaplanabilir.
Bebeğin doğacağı tahmini tarihi öğrenmek için ise en yaygın olarak kullanılan yöntem, son adet döneminizin ilk gününden itibaren, hamileliği kapsayan süre olan, 40 hafta veya 280 gün saymaktır. Yani bebeğinizin yaklaşık doğumu, son adet döneminizin ilk gününden 40 hafta veya 280 gün sonrasıdır.
Bebeğin tahmini doğum tarihini öğrenme yollarından bir diğeri de Negele kuralıdır. Doktorların başvurdukları yöntemlerden biri olan Negele kuralına göre, son adet döneminin ilk gününden üç ay çıkarılır ve yedi gün eklenir. Örneğin son adet döneminiz 10 Nisan’da başlamışsa, üç ay geri saydığınızda 10 Ocak olur ve bu tarihe yedi gün eklersiniz; doğum tarihinizin yaklaşık olarak 17 Ocak tarihinde olduğunu öğrenebilirsiniz.
Son adet döneminizin ilk gününü unutsanız veya yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğinden emin olamasanız bile bazı yöntem ve belirtiler hamilelik hesaplamasına yardımcı olabilir. Doktorunuzun yapacağı ultrason kontrolü ile hem gebeliğiniz netleşir hem de kaçıncı haftada olduğunuzu öğrenebilirsiniz. Gebeliğin ilk üç ayındaki ultrason kontrolleri, tahmini bir doğum tarihi sağlamak veya son adet tarihinize göre belirlenen doğum tarihini doğrulamaya yardımcı olur.
Hamilelik sürecinde hem annelerin hem de babaların en çok üzerinde düşündüğü konulardan biri bebeklerine verecekleri isimdir. Siz de bebeğinizin ismine şimdiden karar vermek istiyorsanız ilkadimlarim.com olarak sizler için hazırladığımız Bebek İsimleri, Erkek Bebek İsimleri, Kız Bebek İsimleri sayfalarına tıklayıp, bebek isim listelerine göz gezdirebilirsiniz.
Gebelik Hesaplama Güvenilir mi?
Gebelik hesaplaması yapmak, sizin kadar sağlık uzmanlarının da hamileliğinizi izlemesine ve doğumu planlamasına yardımcı olur. Gebelik hesaplaması hamileliğin hangi zamanında olunduğunu öğrenmenin yanı sıra doğumun ne zaman olacağına dair yaklaşık bir tarih verir. Bu kesin olmayan, bebeğinizin doğması gereken tahmini bir tarihtir.Doğum tarihi hesaplandıktan sonra, muhtemelen bu tarihi çevreleyen dört haftalık bir süre içinde doğum yapabilirsiniz. Başka bir deyişle, gebelik hesaplaması ile belli olan doğum tarihinden önceki iki hafta ve sonraki iki hafta içinde bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz.
Peki gebelik hesaplama güvenilir midir? Gebelik hesaplama yöntemine göre belli olan tahmini doğum tarihi, her zaman kesin değildir. Hamileliğinizin ilerleyen dönemindeki bazı gelişmeler nedeniyle doğum yapacağınız tarih değişebilir. Hamileliğiniz ilerledikçe doktorunuz çeşitli nedenlerle bu tarihi değiştirebilir. Bu genelde olabilen ve hamilelik sürecinde sıkça rastlanan bir durumdur.
Gebelik hesaplama takvimi ile bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki her hamilelik süreci kendine özeldir. Doğumların yalnızca yaklaşık yüzde 5’i tahmin edilen tarihlerde gerçekleşir. Doğum süreciniz ve tarihinizle ilgili en doğru bilgi için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Gebelik hesaplaması yaparak kaçıncı ay ya da haftada olduğunuzu öğrendikten sonra sağlığınız ve bebeğinizin gelişim seyrinin doğru tespiti için bir hamilelik takvimi oluşturabilirsiniz. Hamilelik takvimi ile bu süre boyunca yapılan klasik testlerin zamanını kaçırmamış, testleri doğru zamanlarda yaptırmış olursunuz.
Hamilelikteki haftalık zaman dilimleri içinde anne adayında olduğu gibi bebekte de fiziksel değişimler olur. Bebek, spermin yumurtalıklara tutunduğu andan itibaren her ay yeni özellikler kazanır. Birkaç mm’den 50 cm’ye varan boyu ile büyük bir fiziksel gelişim gösterir. 9 aylık dönemde bebeğinizin yaşadığı tüm değişimleri, aşama aşama takip ederek bu mucizeyi gözlemleyebilme fırsatına sahip olabilirsiniz. Bu dönemdeki tüm gelişmeleri Hafta Hafta Hamilelik Süreci başlıklı yazımızdan takip edebilirsiniz.
Hamilelik hesaplaması ile ilgili tüm bu bilgiler kafanızı karıştırmış olabilir. Hamile olduğunuz haftaya göre kaç aylık hamile olduğunuzu ve hangi trimesterde bulunduğunuzu netleştirmek ister misiniz? O halde hamilelik hafta, ay ve trimester tablosunu incelemek için Ay Ay Hamilelik yazısını da okuyabilirsiniz. Hamilelik sürecinin yanı sıra doğum, beslenme, emzirme, gelişim, uyku gibi pek çok konudaki daha fazla anne bebek bilgileri için tıklayınız.