Heyet raporu, tam teşekküllü sağlık raporu ismiyle de bilinen ve bazı kuruluşlar tarafından kişilerden istenilen bir rapordur. Bu raporun alınabilmesi için birkaç belgeye ihtiyaç duyulur ve bu süreç de birden fazla doktorun muayenesinden geçilir. Bu rapor hakkında bilgi verdiğimize göre heyet raporu nedir? Sorusuna cevap verebiliriz.
Heyet Raporu Nedir?
Heyet raporu veren hastaneler arasından birisine gidip, burada birçok bölümdeki doktora muayene olunarak alınan rapora heyet raporu denir. Genellikle işe giriş öncesinde işveren tarafından istenildiği bilinir; ama yurt dışına çıkmak için veya spor dallarında faaliyet göstermek için de heyet raporu istenilir. Engelli raporu alma gibi durumlar içinde heyet raporu alınması gerekir. Heyet raporunun tam teşekküllü bir hastaneden alınması zorunludur. 6 veya 7 farklı bölüme gidilir ve burada ilgili bölümün doktoru tarafından muayene gerçekleştirilir. Heyet raporu için hangi bölümlere gidilir? Sorusuna cevap verecek olursak;
- Göz hastalıkları
- Nöroloji
- Dahiliye
- Ruh ve Sinir Hastalıkları
- Kulak Burun Boğaz
- Genel Cerrahi
Şeklinde cevaplandırılabilir. Rapor için bu bölümlere gidilir; ama heyet raporu nasıl alınır? Sorusu çok daha önemli bir sorudur.
Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Heyet raporu veren hastaneler tam teşekküllü hastanelerdir ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu hastanelerden birisinden öncelikle randevu alınması gerekir. Heyet raporu veren özel hastaneler de bulunmaktadır. Dilerseniz özel hastanelerden de bu raporu alabilirsiniz. Sonrasında heyetin toplandığı bölümde ki sekreterliğe gidip, dilekçe vermeniz gerekmektedir. Dilekçede hastaya ait kişisel bilgilerin yanı sıra, hastalığı hakkında ki bilgiler de yer almaktadır.
Sekreterlik tarafından verilen kağıtta, hangi bölümlere gidilmesi gerektiği yazacaktır. Tek tek bu bölümlere gidilerek doktorlara muayene olunması gereklidir. Sonrasında doktorların imzaları ile birlikte söz konusu kağıt, sekreterliğe tekrar verilir. Hastane kurulu çıkan raporu onaylayarak süreci sonlandırır. Bu işlem için hastanenin sizden bir ödeme alacağını da unutmamanız gereklidir. Heyet raporu nereden alınır? Sorusuna detaylı bir şekilde cevap verdiğimize göre, kaç gün içerisinde çıkacağı hakkında da bilgiyi sizlerle paylaşalım.
Heyet Raporu Kaç Günde Çıkar?
Heyet raporu kaç günde çıkar? Sorusu için resmi olarak 7 iş günü cevabını alacaksınız. Yalnız bu sürenin 3 veya 4 gün gibi bir süre de gerçekleşmesi olasıdır. Alınan heyet raporunu, geçerli olduğu süre boyunca, tüm kurum ve kuruluşlara iletebilirsiniz. Tam teşekküllü sağlık raporunun çıktığına dair bilgiyi E-devlet üzerinden de görebilirsiniz.
Heyet Raporu Hangi Hastaneler Verir?
Tam teşekküllü sağlık raporu için Devlet hastanelerini tercih edebilirsiniz. Devlet Hastaneleri heyet raporu veriyor mu? Sorusunu da böylece cevaplamış oluruz. Aynı zamanda özel hastanelerden de bu raporu almanızın mümkün olduğunu söylemiştik. Son olarak bazı üniversite hastanelerinden heyet raporu almanız da mümkündür.
Heyet raporu için randevu gerekir mi? Sorusu için gereklilik olduğunu da söyleyelim.
Heyet Raporu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Heyet raporu veren hastaneler sizden bazı belgeler isteyecektir. Heyet raporu için gerekli belgeler hastaneye gitmeden önce eksiksiz olmalıdır. Aksi takdir de rapor almanız mümkün olmayacaktır. İşte heyet raporu almak için gerekli evraklar;
- Öncelikle sağlık kurumuna dilekçe ile başvuruda bulunmanız gereklidir.
- Sonrasında 4 adet vesikalık fotoğraf talebinde bulunulur. Yalnız bu fotoğraf sayısı bazı durumlarda daha fazla olabilmektedir. Bu yüzden daha fazla vesikalık fotoğrafı yanınızda bulundurmanız tavsiye edilir.
- Nüfuz cüzdanı da istenilen belgeler arasında yer alır. Aynı zamanda nüfus cüzdanı fotokopisi de 1 adet sizden istenilir.
Heyet Raporu Ne İşe Yarar? Hangi Durumlarda Kullanılır?
Heyet raporu nasıl alınır? Sorusu kadar hangi durumlarda kullanılacağı da çok fazla sorulan sorulardandır. Yukarıda biraz bu konuya değinmiştik. Şimdi daha detaylı olarak ele alalım.
- Huzurevi Başvurusunda
Huzurevine yerleşmek için tam teşekküllü sağlık raporu istenilmektedir.
- Evlat Edinme
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evlat edinme sürecinde heyet raporu istemektedir.
- Silah Ruhsatı
Silah ruhsatı almak için hangi ilde yaşıyorsanız, o ildeki valiliğe başvurmanız gereklidir. Bu başvuru esnasında da sizden detaylı sağlık raporu sunmanız istenilir.
- Vasi Tayininde
Vasi tayininde veya evlilik birliği öncesinde de bu rapor gerekli kurumca istenecektir.
- İş Başvurularında
Heyet raporunun en çok alınma nedeni, hiç şüphesiz ki iş başvurularıdır.
- Yurt Dışına Çıkarken
Ülkelerin bir çoğunun, yurt dışından gelecek olanlardan bu raporu talep ettiği bilinmektedir.
- Av Tezkeresi İçin
Avcılık yapmak isteyenlerin de bu belgeye sahip olması gerekmektedir.
Heyete Kaç Doktor Girer?
Heyet raporu kaç imza gerekir? Sorusu ile bu sorunun aynı cevabı aynıdır. Nitekim 6 bölüme gidilir ve 6 doktorun imzası gerekmektedir. Bu doktorlar da heyet saatinde, heyette bulunurlar. Her bölüm için bir uzman doktorun bu heyette yer aldığını söyleyebiliriz. Bazı hastanelerde heyete 3 veya 4 uzman doktorun katıldığını da belirtelim. Tabi hastane başhekimi ve başhekim yardımcısının da en son imzayı attığını da belirtmemiz gerekiyor.
Heyet Raporu Fiyatları 2021
Heyet raporu fiyatları 2021 itibariyle değişiklik göstermektedir. Devlet hastanelerinde heyet raporu için 100 – 200 TL arasında bir ücret ödemeniz gerekebilir. Üniversite ve özel hastanelerde ise bu fiyat 100 ila 300 TL arasında değişiklik gösterir. Sağlık kurulu raporu kaç tl sorusunu cevaplandırdığımıza göre, randevu işlemlerinden de bahsedebiliriz.
Heyet Raporu Randevusu Nasıl Alınır?
Heyet raporu nasıl alınır? Sorusundan önce randevunun nasıl alınması gerektiği bilinmelidir. Heyet raporu randevusu için, MHRS sistemini kullanabileceğiniz gibi, E – devlet kapısını da kullanabilirsiniz. Alo 182 ile de sağlık kurulundan randevu almanız mümkündür.