Kolesterol Nedir? Kolesterol Nasıl Düşer?

Son dönemlerde sağlıklı beslenme alanında çoğunlukla tartışma konusu olan kolesterol, şimdilerde birçok bireyin sorun yaşadığı kalp ve damar rahatsızlığının oluşmasında etkilidir. Vücudumuzda sentezlenmesinin dışında hayvansal kaynaklı olan besinler ile beraber vücuda alınır. Kolesterolün kandaki düzeyinin yüksek ilerlemesi pek çok kronik rahatsızlığa yol açar. Bu sebeple özellikle de kolesterol yüksekliği olan bireyler olmak üzere sağlığını önemseyen herkesin kolesterolünü dengede tutması çok önemlidir.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, vücutta pek çok hücre içindeki yapıların birleşiminde ve hücrede rol alan, vücut fonksiyonlarında ve hormonlar da önemli bir yere sahip yapı taşıdır. Kolesterol, vücudun bütün hücrelerin içerisinde bulunan ve yapısı dolayısıyla yağa benzeyen madde şeklinde tanımlanır. Kolesterol bireylerin kanında yer alan aynı zamanda başta karaciğerde ve tüm hücreler tarafından üretilen yağ türüdür.

kolesterol nedir Pin
kolesterol nedir? kolesterol nasıl düşer? 5

Kolesterolün kanda yüksek düzeyde bulunması kan birikintilerinin gelişmesine hem de damarda sertleşmeye sebep olabilmektedir. Yüksek kolesterolün genetik sebeplerden kaynaklandığı biliniyor fakat daha çok sağlıksız bir yaşam tarzı seçimlerinin neticesinde ortaya çıkar. Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz, sağlıklı yapılan bir diyet ve gerekli görülen durumlarda ilaç desteği almak yüksek kolesterolün seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.

BENZER YAZILAR  Zaditen Şurup Ne İşe Yarar?

Kolesterolün İşlevleri Nelerdir?

Sağlıklı bir hayat için kolesterol seviyesinin olması gereken düzeyde tutulması önemlidir. Kolesterolün işlevleri arasında sinir dokularını ve alyuvarları güçlendirmek, vücudu derinin altında bulunan mikroplara karşı korumak yer alır.

Kolesterolü Düşürmeye Yarayan Öneriler Nelerdir?

Kolesterol düzeyini düşürmek ve vücudumuzda bulunması lazım olan kolesterolün seviyesini yakalayabilmek zor değildir. Kolesterolün bitkisel çözümü var mıdır ve kolesterol nedir tarzında sorular birçok kişinin aklına takılan sorulardır. Yüksek kolesterolün oluşturduğu rahatsızlığın tedavisinde dikkat edilmesi gereken ilk adım sağlıklı yaşam olmalı ve bunun içinde yapılması gereken ideal kiloyu korumaktır.

sarimsak Pin
sarımsak

Yüksek veya orta yoğunluklu egzersiz uygulaması ya da haftada 30 dakikalık en az üç gün yürüyüş yapmak iyi kolesterolün artışına neden olacaktır. Nişastalı ve karbonhidratlı gıdalar, kolesterol riskini aynı zamanda kolesterole bağlı oluşan kalp rahatsızlıkları tehlikesinin artmasına sebep olur. Kolesterolü düşürmek için sarımsak güzel bir alternatiftir çünkü sarımsak enfeksiyonlarla mücadelenin yanı sıra kötü kolesterol ile mücadele eden besin olarak görünüyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda sarımsağın sağlık problemlerini dengede tuttuğu belirtilmiştir ve kolesterolün tedavisinde güzel bir bitkisel çözüm olduğu görülmüştür. Sarımsak çok eski dönemlerden itibaren oldukça yaygın bir şekilde kullanılan şifalı bitkiler arasında yer alır ve besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir. Yapılan araştırmalara göre günde tüketilen bir tane sarımsak dişinin kolesterolün düzeyinde ciddi ölçüde düşme meydana geldiği gözlemlenmiştir.

BENZER YAZILAR  İyot Damlası Nasıl Kullanılır?
kolesterol.jpg1 Pin
kolesterol nedir? kolesterol nasıl düşer? 6

Yüksek Kolesterol Belirtileri

Yüksek kolesterolün bir belirtisi bulunmamaktadır ve bu sebeple uzun seneler boyunca herhangi bir şekilde fark edilmeden ilerleyişini sürdürebilecek tıbbi bir sorundur. Fakat ileriki dönemlerde koroner arterler etkilendiği taktirde göğüs ağrısı veya başka koroner arter rahatsızlıklarının belirtileri gözlemlenebilir. Test sonuçlarında kolesterol seviyesi yüksek düzeyde çıktığı takdirde veya istenilen aralıkta bulunmuyorsa risk grubunda yer alır ve sık sık kan testi yaptırmalıdır.

Risk grubunda yer alan bireyler;

  • Kişi sigara kullanıyorsa
  • Yüksek tansiyon ve diyabet rahatsızlığı varsa
  • Ailede kalp hastalığı bulunuyorsa

Bireyde yüksek kolesterol probleminin olup olmadığını anlayabilmek için yapılması gereken tek yol kan testidir. Hekimler tarafından normal koşullarda kalp rahatsızlığı için risk kapsamında olmayan genç yetişkinler ve çocukların bir defa test edilmesi önerilmektedir. Yine kalp rahatsızlığı için risk durumu olmayan yetişkin bireyler için testin çoğunlukla beş yılda bir defa tekrar edilmesi önerilmektedir.

Source: Wikipedia / Netdoktor / Cholesterinspiegel

Yorum yapın

1