Kolostomi Nedir? 4 Kolostomi Çeşidi

Kolostomi nedir? Merakı alt bağırsak problemlerinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Alt bağırsaklarında yara ve buna benzer problem görülen kişilere kolostomi ameliyatı yapılır. Ameliyat sonrasında dışkı açılan başka bir kanaldan dışarı atılır. Dilerseniz, Kolostomi durumları hakkında bilmeniz gereken detaylara geçelim;

kolostomi nedirPin
kolostomi nedir

Kolostomi Nedir? Tanımı

Kolostomi, kalın bağırsağın uç kısmını karın duvar bölümünden dışarıya çıkaran ameliyata verilen isimdir. Sindirim sisteminin atılacak olan maddenin dışarıya çıkarılması için kalın bağırsağın dış uç bölümünden bir kolostomi yapılmaktadır. Bu işlemler yapıldıktan sonra atıklar, karın bölgesinde yapılan ‘’Stoma’’ bölümünden atılmaktadır.

Stoma yerleşimi yapılırken bağırsağın zarar görmüş bölümünden uzak bir yer seçilmektedir. Bu yerlim sayesinde dışkı, perianal bölgedeki yaradan uzaklaştırılmaktadır. Çeşitli durumlara göre stoma farklı alanlara yerleştirilebilmektedir.

BENZER YAZILAR  Öksürürken İdrar Kaçırma Neden Olur?

Kolostomi Ne İşe Yarar?

Kolostomi ile dışkı normal yollardan farklı bir şekilde vücuttan çıkarılır. Bağırsak problemlerinden dolayı dışkı çıkarmakta problem yaşayan kişilere yapılır. Bağırsaklar daha önceki gibi çalışacaktır fakat 2 işlevi değişecektir. Bu işlevler;

  • Bağırsağın kolon ve rektumun bağlantısı kesilir.
  • Artık, anüs bölgesi dışkının çıktığı yer değildir. Bazı durumlarda küçük de olsa çıkışlar yaşanabilir. Bu tedavilerde normaldir.

Kolostomi Çeşitleri

Kolostomi çeşitleri, yerleşim alanlarına göre değişkenlik göstermektedir. Yerleşim alanları, hastanın kalın bağırsağındaki yarasına uzak bir bölgeden seçilir. Hastaya yerleştirilen stoma kalıcı veya geçici olabilir. Yerleşim için seçilen 4 bölge ayrıntıları ile aşağıda verilmiştir;

1) Çıkan Kolostomi

Çıkan kolon olarak adlandırılan bu bölümde sağınızdaki dikey kısım kullanılmaktadır. Kolostomi türleri arasında en az tercih edilen yöntemdir. Dışkı katı olarak çıkamaz, yarı sıvı veya sıvı olarak çıkmaktadır. Cildi fazlaca tahriş etmektedir.

2) Transvers Kolostomi

Transvers olarak adlandırılan (Yatay bölüm) kolon, çoğu zaman bir kıvrım şeklinde yapılır. Geçici kolostomi türleri arasında yer alan Transvers, sıvı ya da yarı biçimlenmiş dışkılar için sıkça kullanılmaktadır. Karnın üstünden bir yol açılarak uygulanmaktadır.

BENZER YAZILAR  Kadınlarda Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

3) İnen Kolostomi

Sol kısımdaki dikey bölümde yer alan inen kolon, en yaygın olarak türdür. Bu türde çıkan dışkı yarı katı veya katı haldedir. Bunun sebebi ise transvers kolonunda dışkının suyunun çekilmesidir.

4) Sigmoid Kolostomi

Sol bölümün alt tarafında yer alan ve rektumun girişine denk gelen sigmoid kolostomide dışkı katı bir şekilde çıkar. Önceki bağırsak bölümlerinde sıvı emilip, katı kısım bu bölüme kalmaktadır. Kalıcı kolostomi olarak kullanılabilmektedir.

kolostomi nedirPin
Kolostomi nedir

Kolostomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Kolostomi tedavisi‘’Büyük önem ve risk’’ taşıyan bir ameliyattır. Diğer ameliyatlarda olduğu gibi aşırı kanamaya ve anesteziye karşı alerji reaksiyonu verme riski vardır. Potansiyel olarak aşağıdaki zararlar yaşanabilmektedir.

  • Enfeksiyon
  • Fıtık
  • İç kanama
  • Yara dokusu problemleri
  • Kolostomi kanaması veya yaralar
  • Çevresindeki organlara zarar verme

Ameliyattan Önceki Süreç Nasıl İşler?

  • Ameliyat yapılmadan önce kan örneği istenmektedir.
  • Daha sonra tıbbi geçmiş kontrol edilir ve fizik muayenesi yapılmaktadır.
  • Daha önce geçirdiğiniz operasyonlar ve kullandığınız ilaçlar listelenir ve kontrol edilmektedir.
  • 12 saat boyunca hiçbir şey yiyip içmemeniz istenmektedir.
BENZER YAZILAR  Bacakta Damar Çatlaması Nedenleri ve Tedavisi

Kolostomi ameliyatı sonrasında ise ameliyatın durumuna paralel olarak talimatlar verilecektir. Bu talimatlara uymanız dahilinde iyileşme süreciniz daha hızlı olacaktır.

Kolostomi Hangi Durumlarda Yapılır?

Alt bağırsakta yaşanan problemler sonucunda yapılan bir işlemdir. Dışkının bağırsaktan geçememesi ile ortaya çıkan problemler kolostomi yöntemi ile düzeltilebilir. Dışkı, bir süre bağırsaktan uzaklaştırılır ve problemler düzeltilmeye çalışılır.

kolostomi nedirPin
kolostomi nedir
Kalıcı Kolostomi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kalıcı kolostomi; Crohn hastalığı, tıkanıklık, kolon polipleri, kanser ve kanser dokularının olması durumunda yapılabilir. Bu durumda makatın dışkıyı kontrol eden kaslarında ciddi anlamda bozulmalar görülür. Bu durumda gerekli bir çözüm yöntemi olarak kullanılır.

Kolostomi Diyeti Nedir?

Kolostomi diyeti, lif ve sıvı alımını arttırmaya yönelik bir listeden oluşur. Bu diyet yapılırken aşağıdaki maddelendirmelere uyulur;

  • Yüksek lif içerikli besinler tercih edilir.
  • Beş öğün sebze ve meyve yenir.
  • Tam tahıllar, mısır gevrekleri ve ekmek tüketimi arttırılır.
  • Bir gün içerisinde 6 bardak ile 8 bardak arasında su tüketilmelidir.

Not: Erkeklerin 38 gram, kadınların ise 25 gram life ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlara göre besin ölçülerinizi ayarlayabilirsiniz.

Kaynak: wikipedia / nhs

Yorum yapın

1