Nerede yaşarsak yaşayalım, salgın hepimizi etkiliyor. Çocuklar da ciddi şekilde etkilendi. Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) salgını, sağlıklı yemek temini, toplum kaynaklarına yönlendirme ve çocuklar ve aileler için sosyal bağlantılar gibi bu hizmetlerin önemini vurguladı. COVID-19 salgınının dayattığı barınma ve ani hizmet kaybı, çocuklar üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Koronavirüs ciddiye alınması gereken önemli bir konudur. Bu nedenle özellikle çocuk bakıcısı koronavirüs önlemleri konusunda dikkatli olmalıdır. Bu şekilde koronavirüsten korunmak daha kolay bir hale gelecektir. Maske, mesafe, hijyen üçlüsüne mutlaka önem vermek gerekir.
Koronavirüste çocuklara dikkat!
- Sosyal mesafe (fiziksel mesafe olarak da adlandırılır) ve ellerini iyi ve sık sık yıkamak,
- 2 yaşın üzerindeki yetişkinler ve çocuklar için, halka açık yerlerde maske kullanmak.
- 2 yaşın altındaki çocuklar maske takamadıkları için, etraflarındaki insanlar taktıklarında enfeksiyondan korunurlar. 2 yaşından küçük bebekler ve küçük çocuklar maske takmamalıdır çünkü: Hava yolları daha küçüktür, bu yüzden bir maskeden nefes almak onlar için daha zordur.
- Küçük çocuğunuzu büyük kalabalıklardan kaçınarak ve ev dışındayken diğer insanlardan güvenli bir mesafe tutarak koruyabilirsiniz.
- Çocuklarınızı ve kendinizi hasta olan insanlardan uzak tutun.
- Ellerinizi iyice ve sık sık yıkayın ve evinizdeki diğer kişilere de aynısını yapmayı öğretin. Dışarıdan evine döndüğünde çocuğunuza dokunmadan, emzirmeden, bir şişe veya yiyecek hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayınız.
- İnsanların çok dokunduğu yüzeyleri ve nesneleri (kapı kolları, tezgâhlar ve cep telefonları gibi) temizleyin.
- Koronavirüste çocuklara dikkat etmeleri gereken, ellerini yıkamadan gözlerine, burnuna ve ağzınıza dokunmamasını öğretin.
- Hastaysanız evde maske takın. Belirtileriniz durana kadar çocuğunuzla teması sınırlandırmaya çalışın.
- Çocuğunuzu bir ana kucağında dışarı çıkarırsanız, görüş alanınızdayken taşıyıcının üzerine bir battaniye yerleştirebilirsiniz. Battaniyenin bebeğe değmediğinden emin olun. Eve vardığınızda taşıyıcıyı veya puseti silin.
- Çocuğunuzun aşılarını güncel tutmak, çocuğunuzu sağlıklı tutmanın önemli bir yoludur. Sağlık uzmanınızın aşıları nasıl yaptığını ve düzenli kontroller yaptığını sorun. Bazıları tele-sağlık yoluyla iyi ziyaretler gerçekleştirirken, diğerleri yüz yüze bir ziyareti erteleyebilir. Karmaşık tıbbi sorunları olan yeni doğanlar veya çocuklar için, hemen yüz yüze bir ziyaret planlamak isteyebilirler.
- Çocuğunuzun sağlık açısından acil bir durumu varsa hemen 112’yi arayın. Belirtiler arasında çocuğunuzun maviye dönmesi, nefes almaması, çok uykulu olması veya uyanmasının zor olması veya bilinçsiz olması, boğaz ağrısı, tıkanıklık veya burun akıntısı gibi soğuk algınlığı belirtileri, titreme, kas ağrısı, baş ağrısı, tat veya koku kaybı, mide bulantısı ya da kusma, ishal, yorgunluk, bazı çocuklar, virüs bulaştıktan birkaç hafta sonra, vücutta iltihaplanmanın neden olduğu semptomlar yaşayabiliyor.
- Ev de tedavi edilebilir ve ya doktor, çocuğunuzun hemen bakıma ihtiyacı olduğunu düşünürse, nereye gideceğiniz konusunda size rehberlik edecektir.
- Çocuğunuzun daha fazla tıbbi yardıma ihtiyaç duyabileceğine dair işaretlere dikkat edin. Çocuğunuz aşağıdaki durumlarda Acil Servis’e gidin
- Doktorunuzla konuşana kadar ailenizi evde tutun. Doktor çocuğunuzun semptomlarının COVID-19 olabileceğini düşünürse, test yapılana veya semptomlar geçene kadar evdeki herkes evde kalmalıdır.
- Evdeki diğer insanları ve evcil hayvanları mümkün olduğunca çocuğunuzdan uzak tutun.
- Başkalarının maruz kalmaması için bir kişinin sadece hasta çocuğa bakmasını sağlamaya çalışın.
- Mümkünse, hasta çocuğunuzun diğerlerinden farklı bir banyo kullanmasını sağlayın. Bu mümkün değilse, banyoyu sık sık silin.
Pek çok ülkede, kurumlarda ve şirketlerde birçok yetişkin evden çalıştı ve çocuklar okuldaki derslerini çevrimiçi olarak takip ederken, yalnızca temel işletmeler normal şekilde işliyordu.
Birlikte, bu salgının çocuklar için – özellikle de en savunmasız olanlar – kalıcı bir krize dönüşmesini önleyebilir ve her çocuk için daha adil bir dünyayı yeniden hayal edebiliriz.