Makatta kaşıntı oldukça sık görülen ve çoğu kez ciddi bir hastalıktan kaynaklanmasa dahi oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Makatta kaşıntının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda açıklamaya çalıştık.
Makatta Kaşıntı Nedir?
Anüs kaşıntısı esasen neredeyse herkesin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Genellikle kendi başına bir hastalık olmaktan ziyade başka bir hastalığın belirtisi olarak değerlendirilen bu sorunda, makat çevresinde karşı konulması zor bir kaşıntı isteği bulunur. Bu sorunun birçok nedeni olabilir ancak hastalar makatta kaşıntı ile HPV enfeksiyonu, mantar enfeksiyonu, kanser ve egzama gibi hastalıklar arasında bağlantı kurarlar. Oysa ki makatta kaşıntı cilt problemlerinden hemoroid ve hatta hijyen eksikliğine kadar birçok sorundan kaynaklanıyor olabilir. Makatta kaşıntı neden olur sorusundan önce belirtilerinden bahsetmek gerekiyor.
Makatta Kaşıntı Belirtileri
Anüs kaşıntısı, adı üstünde makatta yoğun kaşıntı belirtisiyle ortaya çıkar. Ancak bu duruma başka belirtiler de eşlik edebilir. Kaşıntı olan bölgede yanma, kızarıklık, döküntüler ve yaralar da olabilir. Makatta kaşıntıya neden olan hastalığa bağlı olarak bu belirtiler kısa sürebilir veya uzun süre geçmeyebilir. Eğer bu belirtiler evde uyguladığınız tedavilere rağmen geçmiyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz.
Makatta Kaşıntı Neden Olur?
Makatta kaşıntıya neden olabilecek birçok sorun olmasına rağmen bazen bu sorunun nedeni tam olarak anlaşılamayabilir. Makatta kaşıntının nedenleri şunlardır:
- Bir çeşit egzama olan atopik dermatit
- Sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları
- Kronik ishal makat bölgesinde tahrişe neden olarak makatta kaşıntıya yol açabilir
- Kronik kabızlık da dışkılama esnasında makatta tahrişe neden olabilir ve uzun vadede kaşıntıya yol açabilir
- Makat bölgesini tahriş eden sabunlar veya bakım ürünleri
- Makatta kaşıntı HPV ve mantar gibi enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir
- Makatta kaşıntı olmasının en sık nedenlerinden biri de hemoroid rahatsızlığıdır
- Anal fissürler
- Tiroid hastalığı, diyabet ve bazı tümörler de anüs kaşıntısına neden olabilir.
Anüs Kaşıntısı Nasıl Geçer?
Makatta kaşıntı tedavisi kaşıntıya neden olan rahatsızlığa bağlı olarak değişir. Eğer kaşıntı ciddi bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa evde uygulayabileceğiniz tedavilerle bu sorunla baş edebilirsiniz. Bazen kaşıntı ilaçları ve antihistaminikler fayda gösterebilir. Kaşıntının çok rahatsız edici olması durumunda doktorunuz lokal anestezi etkisi yapan kremler reçete edebilir. Bu kremler kaşıntı olan bölgeyi geçici olarak rahatlatacaktır.
Makatta Kaşıntı Evde Nasıl Geçer?
Anüs kaşıntısı sorununa yönelik doğal tedavi ve evde çözüm önerileri bulunur. Bu yöntemlerle bu sorunla baş edebilir ve tekrarlamasını engelleyebilirsiniz. Anüs kaşıntısı sorununa karşı evde uygulayabileceğiniz çözüm önerileri ve bu sorunun tekrarlamaması için yapabileceklerinizden bahsedeceğiz. Makatta kaşıntı nasıl geçer evde diyorsanız şayet sizlere madde madde anlatalım.
- Dışkınızı yaptıktan sonra makat bölgesine sert davranmayın ve bu bölgeye sert sabunlar ve kimyasallar değdirmeyin.
- Bu bölgeye sürtmemeye özen gösterin. Sürtünme kuvveti zaten hassas olan pubik bölgenin zarar görmesine yol açar.
- Eğer kabız veya ishal olduysanız bu bölgeyi yumuşak bir bezle temizleyin. Sert bezlerle pubik bölge temizliği yapmak tahrişe neden olacaktır.
- Her zaman mutlaka pamuklu iş çamaşırı giyinin. Naylon çamaşırlar terlemeye neden olur. Ter ise enfeksiyona neden olan mikropların üremesi için uygun ortamı hazırlar.
- Vücudunuzu çok fazla sıkan ve genital bölgenin hava almasını engelleyen kıyafetler giyinmekten kaçının. Bu kıyafetler terlemenize neden olur ve tıpkı naylon iç çamaşırında olduğu gibi enfeksiyon riskiniz artar.
- Bu bölgeyi tahriş edecek deodorantlardan ve ıslak temizleme bezlerini kullanmaktan kaçının. Deodorantlı ve kokulu mendiller pubik bölgeyi tahriş eder ve uzun vadede hassaslaşmasına neden olur. Bu nedenle bu bölgeyi sadece ılık suyla yıkayın. ayrıca ılık su sonrası da mutlaka bu bölgeyi kurulayın ve ıslak kalmamasına özem gösterin.
- Çok fazla şekerli gıda, çikolata, alkol ve kola tüketmeyin. Bu gıdalar ishale neden olabilir. İshal ise makat bölgesinin tahriş olmasına ve kaşınmasına neden olur.
- Lif alımını arttırın. Lifli gıdalardan zengin bir diyetle beslenmek kabız olmanızı engeller.
- Dışkılama hissiniz geldiğinde dışkınızı tutmayın. Sürekli dışkınızı tuttuğunuz takdirde kabız olabilirsiniz. Kabız olmak ise dışkılama esnasında makatın ve anüs bölgesinin tahriş olmasına neden olur. Bu tahriş neticesinde ağrı, acı ve kaşıntı oluşması kaçınılmazdır.
- Bu bölgeyi korumak için vazelin sürebilirsiniz. Vazelin cildi nemlendirir ve adeta bir kalkan görevi görerek cildi tahrişten korur.
- Yoğurt ile bu bölgelerde mantar gelişme riski azalır. Vajinal bölge de dahil olmak üzere buraya yoğurt uygulayabilirsiniz. Yoğurt uygulamasına en azından bir ay boyunca her gün devam etmeniz gerekir.
- Düzenli olarak sarımsak tüketmek anal kaşıntıya neden olabilecek kıl kurtları ve diğer enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.
- Hindistan cevizi yağı hem antibakteriyel hem de antifungal özelliklere sahiptir. Bu bölgelere Hindistan cevizi yağı sürerek hem enfeksiyonları önleyebilir hem de kaşıntıya neden olan tahrişi ve hassasiyeti azaltabilirsiniz.