Maya mantarı (Kandidiyazis Albicans) hastalığı, maya mantarlarının sebep olduğu bir enfeksiyon türüdür. Bu mantarlar vücudun her bölgesine yerleşim sağlayabilir. Maya mantarı hastalığına sebep olan Kandida Albicans ise sindirim sisteminde yerleşen ve burada yaşayan mikroorganizma türüdür. Bu mikroorganizma türü, diğer mantarlar gibi nemli ve sıcak bölgelerde çoğaldığı ve yaşadığı için aynı zamanda vajinal enfeksiyonlara da sebebiyet veren mantar tipidir.
Maya Mantarı (Kandidiyazis Albicans) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Maya Mantarı (Kandidiyazis Albicans) hastalığı semptomları, bulaşıcılık oranı yüksek olan ve bu sebeple oldukça yaygın olarak görülen maya mantarı sebebiyle meydana gelir. Bu hastalığın en yaygın belirtisi kaşıntı ve kızarıklıktır. Kaşıntı ve kızarıklık beraberinde beyaz kokulu akıntı, çok daha şiddetli kaşınma, vajinadan gelen kötü koku, idrar yaparken yanma ve cinsel birliktelik sırasında ağrı hissedilmesi de sıklıkla görülen belirtiler arasındadır. Maya mantarı hastalığı belirtileri, erkeklerde genellikle görülmez. Maya mantarı, herhangi bir belirti göstermeksizin erkek vücudunda yaşamına devam edebilir. Menopoz döneminde olan kadınlar bakımından ise maya mantarı (Kandidiyazis Albicans) hastalığının görülme sıklığı çok daha azdır.
Maya Mantarı (Kandidiyazis Albicans) Hastalığının Zararları Nelerdir?
Maya mantarı (Kandidiyazis Albicans) hastalığının sakıncaları, maya mantarının bazen uzun süre kendini belli etmemesi sebebiyle meydana gelir. Maya mantarı (Kandidiyazis Albicans) hastalığı, bağışıklığı düşürür ve bunun yanı sıra pek çok hastalık türünü tetikleyebilir. Bu hastalığın zararları şu şekildedir:
- Maya mantarı, kadınlar bakımından kısırlığa sebep olabilir.
- Maya mantarı, kadınlarda düşük yapılmasına sebep olabilir.
- Hamile kişilerin maya mantarı hastalığına yakalanması, bu hastalığın bebekte de görülmesine neden olabilir.
- Maya mantarı, kadınlar bakımından düşük yapma riskini artırır.
Maya Mantarı (Kandidiyazis Albicans) Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Maya mantarı hastalığının tedavisi, ilaç temelli tedavi yöntemlerinden biridir. Bu hastalığa yakalanmış kişilere teşhis konduktan sonra ilaç tedavisine başlanması durumunda hastanın dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu hususlara dikkat edilmesi tedavi sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır.
- Pamuklu iç çamaşırı giymek
- Vajinayı nemli tutmamak
- Vajinanın hijyenini sağlamak
- Cinsel birliktelik yaşamamak
Ayrıca Bakınız: Kan Değerleri Nasıl Olmalıdır?