Omad Diyeti: 5 Adımda En Kapsamlı Anlatım

Omad diyeti, ‘one meal a day’ ifadesinin baş harflerinin kısaltılmasıyla oluşmuş bir diyet yöntemidir. Bu yönteme göre, İngilizcesinde de belirtildiği üzere günde tek öğün yemek yemek üstünden gidilmektedir. Bu diyetin içeriğine göre, günün herhangi 1 saatini seçip, o zaman diliminde istediğiniz her şeyi yiyebiliyorsunuz.

Bununla birlikte, günde ortalama 8 saat uyunduğu düşünülürse, geri kalan 15 saat içinde bir şey yenilmiyor. O anlamda, bu diyeti uygulamak için ağırlıkla obez olmak, belli bir kilonun üstünde yağ fazlası bulundurmak şarttır. Yoksa vücudunuz bu şok etkisine dayanamayabilir. Fakat bir de gün içinde katı gıda olmaması koşuluyla, sıvı gıdanın istenildiği kadar tüketildiği de görülmektedir.

omad diyeti 2 1 Pin
omad diyeti

Omad Diyeti Nedir, Bu Diyette Neler Tüketilmemelidir?

Omad diyeti, günde tek öğüne indirgenmiş bir yöntem olup, ağırlıkla hızlı kilo vereceklerin tercih ettikleri bir diyettir. Kilo verme hususunda herhangi acelesi olanlar, bu diyeti sıklıkla tercih edebilmektedirler.

Omad diyeti ilginç bir şekilde, batı ülkelerinde Ramazan’la birlikte daha da rağbet görüyor. Kimi Avrupalı vatandaşlar, Müslüman olmadıkları halde, Ramazan ritüellerini gerçekleştirip, oruç tutarlarken; kimisi de kilo vermek bağlamında bu diyeti deniyor. Özellikle, Amerika’da salgın boyutuna ulaşmış obezite problemi bağlamında, Omad diyeti de başvurulan çareler arasında görülüyor.

Bu diyet tek öğünlük olduğu için, genellikle ya gündüz ya da öğle süreci tercih ediliyor. O anlamda, bu öğünde yenilmesi gereken besinlerin şunlar olduğu belirtiliyor:

  1. Hayvansal proteini bol olan gıdalar
  2. Bitkisel proteini bol olan gıdalar
  3. Yumurta
  4. Balık
  5. Avokado
  6. Patates
  7. Makarna
  8. Sebze
  9. Meyve
  10. Süt, Yoğurt

Omad diyetinde bilhassa yumurta önerilmektedir. Çünkü günde en 1-2 yumurta yemek insanlara tokluk hissi vermektedir. Bununla birlikte, sebzelerden havuç, tatlı patates, ıspanak, karnabahar önerilirken; meyvelerden elma, portakal, armut, ayva, muz, ananas önerilmektedir. Tavuk, mantar, peynir tüketimi de desteklenirken; esmer pirinç, bulgur pirinci, kinoa, chia, kuruyemiş gibi katkılar da tavsiye edilmektedir.

Omad diyetinde, ekmek tüketimine pek yer verilmez. Ama illa ki ekmek yenilecekse de, onun da oranının kaçırılmaması gerekmektedir. Çünkü insanlar panikle tek bir öğünde yemek tüketirlerken ya da konuyu işlerine geldiği gibi anladıklarında, diyetin bir ayağı eksik kalmaktadır. Bu diyet, ekmek, hamur işi, abur cubur, ‘fast food’ tüketimi üstüne kurulu değildir. Hamur işi sizi daha fazla acıktıracağı ve midenizi de şişireceği için, daha fazla acıkmanız mümkündür. Oysa her gün 1 saat bu öğünü düzenlediğinizde, bir süre sonra -yaklaşık, iki hafta içinde- midenizin de bu duruma uyum sağlayarak küçüldüğünü görebilirsiniz.

BENZER YAZILAR  Diyet Yaparken Bu Konuya Dikkat Edin!

Bu diyeti yaparken, beyaz pirinçten de özellikle uzak durmanız istenilmektedir. Beyaz pirinç sizi daha da acıktıracağı ve midenizi de şişireceği için tercih edilmez. Lakin illa ki canınız çekerse, öğün üçünde bol sebzeli bir halini az bir miktarda tüketebilirsiniz.

Margarin, salam, sucuk, sosis, hazır meyveli yoğurt gibi ürünlerden de uzaklaşmanız istenilmektedir. Bu diyette sıvı tüketimi serbesttir. Ama onda da çay, kahveden ziyade, gün içinde bol bol taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, ev yapımı çorba içebilirsiniz. Çikolatalarda ise, şeker hastalarının da tercih ettiği % 80-85 aralığında kakao içeren ürünleri tercih edebilirsiniz. Bol bol su tüketmek de size fayda sağlayacaktır.

omad diyeti Pin
omad diyeti

Omad Diyetinin Gerekleri Nelerdir?

Omad diyeti, vücudunuzdaki yağ yakımına odaklanmaktadır. Bu anlamda, siz daha az ya da tek öğün yedikçe, beyin aldığı komut neticesinde, bedeninizde biriken fazla yağları enerjiye dönüştürecektir. Bu dönüşüm de, kısa bir sürede büyük oranda kilo kaybetmenize yol açacaktır.

Burada dikkat etmeniz gereken şey, Omad’ın anoreksiya gibi bir hastalığa sebebiyet vermediğidir. Anoreksiya, psikolojik içerikli bir şeydir. Kişiler bu durumda hiçbir şey yemezler, kendi bedenlerine eziyet ederler. Bir süre sonra küçülen mide, artık gelen yiyecekleri de kabul etmez. Kişi sürekli kusar. O yüzden, anokreksiya çok tehlikeli bir durumdur. Oysa Omad diyeti günlük tek öğün hakkınızda sağlıklı beslenmeniz için, önerilen yiyecekleri tüketmenize teşvik eder. Bununla birlikte, gün içinde sıvı takviyesi almayı sürdürürsünüz.

Omad diyeti için kararlı olmanız, besinlerin içeriklerini, vitamin ve mineral katkılarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Bunun için doğru ve tıbbi makaleleri okuyabilir, alışveriş listenizi de ona göre düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, bir uzmandan, bir diyetisyenden yardım almanız da işinizi çok kolaylaştıracaktır. Omad diyetinde bir defter/günlük tutmanız da önerilmektedir. Zaten, ortalama bir ay sonra, bu sisteme alışacağınız için, artık kendinize göre bir yaşam biçimi de kurabilirsiniz.

Omad diyeti, genellikle kişiye özeldir; bilhassa, yalnız yaşayanlar yahut kendi hayatının merkezinde kararlar alanlar için geçerlidir. Nitekim, eşiniz, anneniz ya da babanız vd. gibi insanlar çevrenizdelerse, onlardan bağımsız bir alan açmanız, buzdolabınızı ona göre dizayn etmeniz zorlaşabilir. Yanınızda yemek yiyen insanları görmeniz, sizin de yenileni arzulamanıza sebebiyet verebilir. Zaman zaman asabileşmeler de görülebilir. Bu yönde, eğer aile hayatı yaşayan yahut kalabalık ortamların içinde vakit geçiren biriyseniz, 1 saatlik tek öğününüzü de özel ve iş hayatınızın şartlarıyla uyumlanacak şekilde düzenlemeniz sizin için kolaylık sağlayacaktır.

omad diyetiPin
omad diyeti

Omad Diyeti Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Omad diyeti, uygulanırken en çok dikkat edilecek konu, kişinin enerji alabileceği, onu gün içinde tok tutacak yiyecekleri tüketmesidir. Bunun yanında, gün içinde tüketilen sıvılar da bu takviyelere göre şekillenmelidir. Omad diyeti yapan insanlara günlük uykularını da düzenli şekilde almaları önerilir. Eğer, belli saatleri ve günleri içeren bir işiniz varsa, uyku düzeninize göre, 00.00-08.00 saatleri arasında ya da 23:00-07:00 saatleri arasında dinlenmeniz faydalı olacaktır.

BENZER YAZILAR  Bölgesel İncelme ve Sıkılaşma Mümkün Mü?

Omad diyetinde en çok dikkat edilecek diğer hususlar da, seçilen zaman dilimleridir. Genellikle, her gün kafaya esen 1 saat seçileceğine, belirli 1 saat seçilirse vücut bu rutine daha kolay uyumlanacaktır. Bir uzmanın belirttiği üzere, ‘aç kalmak da aslında bir tokluk çeşididir’; bizi tevekküle, şükretmeye, hayattan zevk almaya dair sağlıklı ve dengeli bir yaşama götürür.

Nitekim insanların doyumsuzlukları tüm beden ihtiyaçlarını (yeme, içme, cinsellik, uyku) aşırılaştırmasına yol açmaktadır. Böylelikle, zihni de bulanık olan, sinirlenen, katılaşan yahut dengesini yitiren insanlar da ortaya çıkmaktadır. Omad diyeti aynı zamanda sabrın, kanaatin, dirayetin, yetinmenin, arınmanın da sembolü olan bir felsefe içermektedir. Dengeli uyku, dengeli beslenme, dengeli cinsellik üçlüsüyle birlikte, hayatın hızına yetişemediğiniz noktada, size bir sığınma alanı da açmaktadır.

Omad diyetinde en tehlikeli zamanlar, sabahın ilk ışıklarıyla uyanılan saatlerdir. Bu saatler arasında kişi kendini hafiflemiş, mutlu yahut iş kapsamında koşturma içinde hissederse coşkuyla, tedirginlikle, rehavetle bir kahvaltı edebilir. Yahut işe koştururken, yolda kokusunu aldığı sıcak poğaçayı çayla midesine indirebilir. Bu çok tehlikelidir. O anlamda, sabah kalkıldığında mide asit salgılıyorsa, bir bardak yeşil çayla güne başlamak isabetlidir. Yeşil çay kişiyi kendine getirebilir. Ayrıca, greyfurt suyu, limon suyu, portakal suyu içilmesi de serbesttir. Lakin katı gıdalar tüketilmemelidir.

Omad diyetinde, en isabetli zaman herkes için standart olan ve genellikle öğle tatiline denk gelen 12.00-13.00 saatleri arasıdır. Bazen, bu saat 13.30’a sarksa da, siz belirlenen 1 saat içinde yiyebileceğini tüm ürünleri tüketebilirsiniz. Eğer, iş yerinizin yemekhanesi varsa, oradaki yemekleri tükettikten sonra, takviye gıda almayı sürdürebilirsiniz. Böylelikle, iş ortamında da adaptasyonunuz bozulmaz.

Yine, Omad diyetinde en tehlikeli saatler, akşamüstü eve gidildiği zamanlardır. Eğer, kalabalık bir ailede yaşıyorsanız, etraftaki abur cuburlar, annenizin ya da eşinizin yaptığı yemekler içinizi gıcıklayabilir. Siz yemek yapmak zorundaysanız, aile bireyleriyle sofraya oturmanız gerekebilir. Yalnız yaşıyorsanız, yalnızlık psikolojisi, evde ses olmayışı da, sıkıntıdan sizi yemeğe sevk edebilir yahut eve çağırdığınız her misafirle tükettiğiniz yiyecek, içecekler genel beslenme düzeninizi bozabilir. Bu anlamda, bu diyeti bir süre belli bir disiplin içinde yürütmeniz tavsiye edilir. Çevrenize kulak tıkamanız, düzenli bir hayata geçmek için fırsat yaratmanız ve sağlığınıza dikkat etmeniz, sizin yararınızadır.

BENZER YAZILAR  Keto Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? Özellikleri, Programı

Omad diyetinde dikkat edilecek başka bir husus da, alışveriş listenizi gözden geçirmenizdir. Günde bir öğün yerken neleri tüketeceğiniz, bunların oranının haftalara ve aylara göre hesaplanması da, sağlam bir matematik gerektirmektedir.

omad diyeti 5 1 Pin
omad diyeti

Omad Diyetini Kimler Yapabilir, Kimler Yapamaz?

Omad diyeti, gerçekten güçlü bünyelerin uygulayabileceği sıkı bir yöntemdir. O anlamda, bu diyeti aşağıdaki kişilerin yapması uygun düşebilir:

  1. Sporla sağlam bir bünyeye sahip olanlar
  2. Obezite sınırında yaşayanlar
  3. Dengeyi kaçırmayacağını düşünenler

Omad diyeti bir dayanıklılık testi gibidir. Kişilerin kararlı, inatçı, uyumlanabilir olmaları ve zorlukların üstesinden gelmeleri onlara büyük bir iç disiplin de sağlayacaktır. Omad diyeti, astım, kalp rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları gibi problemleri de önlemektedir. Fakat bu diyeti yapacakların dışında, yapmaması gerekenler de vardır. Onlar da aşağıda şu şekilde belirtilmişlerdir:

  1. Çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler
  2. Şeker hastaları
  3. Reflüsü ve mide rahatsızlıkları olanlar
  4. Psikolojik rahatsızlığa sahip olanlar; hatta, ilaç kullananlar
  5. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar
  6. Çeşitli ilaçlar kullananlar

Çeşitli ilaçlar kullananlar maddesindeki kısma değinecek olursak, hangi ilacın kullanıldığı, bunun vücuttaki etkileri veya yan etkileri bilinmediği için, o konuda bir doktora danışılması da önerilmektedir. Doktora Omad diyeti yapılacağı; fakat bunun ilaçlarla bir bağlantısının olup olmadığı sorulabilir. Bununla birlikte, sabırsız, sinirli, keskin duruşlu insanların da bu diyete başlarken, bir yardım almaları ve bir motivatöre, danışmana ya da diyetisyene gitmeleri de önerilmektedir. Nitekim Omad diyeti için her şekilde kararlı bir bünye de gereklidir.

omad diyeti Pin
omad diyeti

Omad Diyetinin Sonunda Ne Elde Edersiniz? 

Omad diyeti, içinde sade bir yaşam felsefesi de barındıran, modern dünyanın sıkıştırmalarından sıkılan, sürekli koşturma, tüketim, rol yapma üçgeni arasında çaresiz kalan herkes için denenebilir bir uygulamadır. Bu uygulamayı hayatınıza geçirdiğinizde, ne denli farkındalık elde ettiğinizi görebileceğiniz gibi, aynı zamanda yaşamınıza da istediğiniz sınırları koyabildiğinizi hissedeceksiniz.

Bununla birlikte, Omad diyetinin hem sinirlerinizi yatıştırdığını, hem bedeniniz gevşettiğini, hem cildinizi parlattığını, hem de sizi kalp damar mide, bağırsak rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklardan koruduğunu göreceksiniz. Kimi uzmanlara göre ‘anti aging’ etkisi de yaratan Omad diyetinin, insanlarda yaşlanmayı geciktirecek hücreleri de tetiklediği ifade edilmiştir. Sürdürülebilirliği yüksek olan bu diyette, doğru enerjiyi doğru yiyeceklerden aldığınızda, kafanızın da netleştiğini, gerginliklerinizin azaldığını, yaşama bağlılığınızın arttığını göreceksiniz. Tersine, sadeleşerek daralan bir hayatın, sizi fazlalıklardan (fazla insan, fazla yemek, fazla uyku, fazla seks) nasıl da kurtardığını görerek, aynaya daha farklı gözlerle bakacaksınız. Geleceğe doğru kaliteli bir yaşamla yürüme fırsatı elde edeceksiniz.

Kaynak: health / betterme.world

“Omad Diyeti: 5 Adımda En Kapsamlı Anlatım” üzerine 2 yorum

  1. Ramazan diyeti en sağlıklı diyet. Yemek düzenimi kolaylıkla bu sisteme uydurabildim. Spor yapmadan olmuyor ama bu pandemi döneminde spor nasıl yapalım

    Yanıtla
Yorum yapın

1