Pct Nedir? Pct Yüksekliği Hangi Hastalığın Belirtisidir

Pct, laboratuvar ortamında yapılan ve kişilerdeki sağlık durumunun anlaşılması için tercih edilen hızlı bir test seçeneğidir. Hastalardaki kan içerisinde bulunan prokalsitonin miktarı ölçümü için pct testi uygulanabilmektedir. Özellikle sepsis teşhisi için kullanılan pct testi, diğer enfeksiyonel hastalıkların görülebilmesi açısından da kullanılabilmektedir. Kan zehirlenmesi olarak da tabir edilmekte olan sepsis hastalığı, teşhis edilemediği taktirde çoklu organ yetmezliğine yol açabilmektedir. Vücuttaki enfeksiyonların kana karışması ile ortaya çıkmakta olan sepsis yani kan zehirlenmesi hastalığı, pct testleri ile görülerek erken teşhis yapılabilmesi sağlanmaktadır. Vücutta doğal olarak salgılanmakta olan prokalsitonin, bu gibi enfeksiyon durumlarına bağlı olarak yükseliş gösterebilmekte ve ortaya Pct yüksekliği sonucu çıkmaktadır. Bunun aksine prokalsitonin salgısının azalması durumunda da vücutta Pct düşüklüğü gözlemlenebilmektedir. Ancak pct düşüklüğü, pct yüksekliği kadar ölümcül riskler barındırmamaktadır.

Pct Testi Değerleri

Doktorlar tarafından yapılması uygun görülen pct testleri, kişilerden alınan kan ile yapılmaktadır. Pct testi değerleri sonucunda, rakamsal bulgular elde edilerek, enfeksiyon riski olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Pct testi değerleri neticesinde, normal bir sağlıklı bireyde olması gereken pct değerinin 0 ile 0.5 olduğu gözlemlenmiştir. 0 ile 2 değerleri arasında çıkan test sonuçları ise olası bir enfeksiyon riskinin olduğunu göstermektedir. Pct testi değerleri açısından en büyük önem teşkil eden değerler 2 ile 10 arasında oluşan değerler olmaktadır. Bu bakımdan değerleri 2 ve 10 arasında çıkan hastalarda sepsis hastalığı riskinden söz etmek mümkün olabilmektedir. Ancak bu teşhisin konulabilmesi için yapılan diğer testleri de göz önüne almak gerekecektir.

BENZER YAZILAR  Klavunat Nedir? Ne İşe Yarar?

Pct Testi Neden Yapılır?

Doktorları tarafından pct testi yapılması istenen hastalar, pct testi neden yapılır sorusunu sorabilmektedirler. Pct testi, hastalıklarının teşhis edilebilmesi, ilaç dozunun ayarlanabilmesi, zatürre ya da menenjit hastalığının bulunup bulunmadığını anlamak amacı ile de yapılabilmektedir. Bunlara ek olarak çeşitli hastalık belirtileri gösteren hastalar için de uygun görüldüğü taktirde pct testi yapılabilmektedir. Özellikle de hayati risk taşıdığı düşünülen hastalık çeşitlerinde, erken teşhis koyulabilmesi açısından hızlı bir olanak sağlayan pct testleri doktorlar tarafından tercih edilmektedir.

Pct testlerine bağlı olarak kişilerin kanlarında bulunan prokalsitonin miktarı ölçülebilmektedir. Doktor tarafından gerekli durumlarda yapılması istenen Pct testleri, kişilerde bulunan enfeksiyon durumunu da gözler önüne serebilmektedir. Bir tür kan testi olarak da tanımlanabilecek olan Pct testleri, verdikleri sonuç değerleri ile hangi hastalığın oluşabileceğini anlamaya yardımcı olmaktadır. Prokalsitonin akciğerde ve bağırsaklarda üretilebilmektedir. Düşük prokalsitonin değerleri görülen kişiler, bu prokalsitoninleri daha çok akciğerlerinde üretmeye başlamaktadırlar. Düşük olmasının yanı sıra, pct yüksekliği daha çok risk teşkil edecektir. Birçok belirti ile pct yüksekliği anlaşılabildiği gibi, pct testleri ile de bu değerlerin yükselip yükselmediği anlaşılabilecektir. Doktorlar bu değerleri neticesinde pct yüksekliği hangi hastalığın belirtisidir konusunda fikir sahibi olabilmektedirler.

BENZER YAZILAR  Kemik Erimesi: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi Yöntemleri

Pct Hangi Durumlarda İstenir?

Hastaların ve daha çok yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan kişilerin enfeksiyon riski durumları pct testi yolu ile öğrenilebilmektedir. Bunun dışında bazı belirtiler ile rahatsızlık yaşayan kişilerde de gerekli durumlarda pct testi istenebilmektedir. Pct hangi durumlarda istenir sorusuna istinaden belirtilen durumlar şu şekildedir;

  • Kalp çarpıntısı yani taşikardi esnasında pct testi istenebilmektedir.
  • Yüksek ateş belirtisi olan kişilerden pct testi istenebilecektir.
  • Düşük kan basıncı tespit edilen kişilere pct testi uygulanmaktadır.
  • Hızlı ve de derin nefes alma sorunu yaşayan hastalara pct testi yapılmaktadır.
  • Mide bulantısı şikâyeti olan hastaları pct testi yapılabilmektedir.

Bu durumların dışında sepsis hastalığı tanısı koyabilmek için de pct testine ihtiyaç duyulabilmektedir. Hayati riskler teşkil eden sepsis hastalığı, pct değerlerine bakılarak anlaşılabilecektir.

Sepsis Teşhisi

Hastaların yanı sıra doktorların da dikkatle üzerinde durması gerektiği bir konu olan sepsis hastalığı, teşhis edilmesi bakımından oldukça önemlidir. Günümüzde pct testi ile kişilerin sepsis hastalığı geçirip geçirmediğini anlamak mümkün olabilmektedir. Sepsis teşhisi konulabilmesi adına yapılan Pct testleri, verdiği değerler neticesinde doktorlara birtakım bilgiler de aktarmaktadır. Sepsis hastalığı çok sayıda belirti ile kendini gösterebilmektedir. Bu hastalık belirtileri neticesinde, doktor gerekli görüyor ise Pct testi yapılarak sepsis teşhisi konulabilecektir. Pct testi için herhangi bir ön hazırlık yapılmasına gerek kalmamaktadır.

BENZER YAZILAR  Sürekli Ayak Karıncalanması Neden Olur? Nedenleri, Tedavisi
Yorum yapın

1