Reiter sendromu Reaktif artrit olarak da bilinir. Yaygın olarak erkeklerde görülen Reiter sendromu, iltihabın eklemlerde oluşmasıyla meydana gelen bir tür enfeksiyon rahatsızlığıdır. Hastalığı tetikleyen temel etmenler cinsel yolla iltihabın karşı tarafa bulaşması ve bakteriyel enfeksiyonların bağırsakta oluşmasıdır.
Reiter Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Reiter sendromunun nedenleri temelde iki çerçevede değerlendirilse de sendromun oluşmasını ve ilerlemesini tetikleyen etmenler ikiden fazladır. Buna göre Reiter sendromunun sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Sendromu kritik hale getiren sebep sağlıklı dokuların ve organların işleyişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla bozulmasıdır
- Tek bir Reiter sendromundan bahsetmek mümkün değildir. Bir başka deyişle Reiter sendromunun birden fazla türü bulunur. Bu durum ise kişinin bulunduğu çevre şartları, sosyal koşular ve coğrafyadan kaynaklanır.
- Reiter sendromu yaygın olarak bakteriyel enfeksiyonların idrar kanallarında ve bağırsaklarda oluşmasıyla meydana gelir.
- Reiter sendromuna sebep olan bakterinin bağışıklık sistemlerine geçişini kolaylaştıran etmenlerin başında cinsel ilişki gelir. Retier, bir nevi bakterinin kişiden kişiye yayılımına sebep olan salgın rahatsızlığıdır.
- Bakterilerin bağışıklık sistemine ulaşarak kişilerin bünyelerinin zayıflamasına sebep olan Reiter sendromunun bir diğer bulaşma kanalı beslenmedir. Gıda zehirlenmesinde ortaya çıkan Salmonelle ve Shigella bakterileri kişinin sağlığında gözle görülür bozukluğa sebep olur. Bu bakterilerin yaygın olarak Reiter sendromunu tetiklediği bilinir.
- Reiter sendromunu ortaya çıkaran bir diğer etmen ise genetik faktörlerdir.
Reiter Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Reiter sendromunun belirtileri vücudun birden fazla bölgesinde çeşitli rahatsızlıklarla kendini gösterir. Buna göre Reiter sendromu belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Reiter sendromu vücudun farklı yerlerinde enflamasyonun meydana gelmesiyle oluşur.
- Sendrom yaygın olarak birden fazla kez tekrarlayabilmektedir. Ancak bir atakla sınırlı kalan örnekleri de bulunur.
- Kronik hale gelebilen Reiter sendromu vakalarıyla da karşılaşılabilmektedir. Bu durumlarda sendrom, kişinin periferik veya omurga eklemlerinde meydana gelmektedir.
- Reiter sendromu görülen kişilerin ayakları, dizi veya bileklerinde ağrı ve şişme gözlenmektedir.
- Sürekli ateş ve kilo kaybı halinde Reiter sendromunu gösteren diğer semptomların geçerliliği konusu ele alınmalıdır
- Reiter sendromunun sebep olduğu ağrı ve şişliklerinin yaygın olarak görüldüğü bölgeler; topuk, sırt, bel, kaburgalardır.
- Sendrom deride döküntü, idrar kanallarında iltihap, gözlerin kızarıp, şişmesi gibi semptomlar gösterebilmektedir.
- Sendromun semptomları arasında ağız aftları, ülserasyon, ayak tabanı pullanmaları, deri nodülleri, ayak deri tabanında sertleşme yer alır.
- Reiter sendromu belirtileri 1 ila 24 hafta kadar sürebilmektedir.
Reiter Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Reiter sendromunun testi kişinin enfeksiyon şikayeti ya da son 4 hafta içerisinde enfeksiyon geçmişinin olduğu koşullarda geçerlidir. Enfeksiyon rahatsızlığına ilaveten kişinin kas- iskelet sisteminde de yaşam kalitesini bozacak düzeyde ağrının olması halinde Reiter sendromu testi yapılır.
Tüm bu koşullar karşısında kişinin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonel rahatsızlığı klamidya ve HLA-B27 geni tespiti için genital akıntı ve idrar testi talep edilir. Diğer bakteriyel enfeksiyon rahatsızlık sebepleri dolayısıyla yapılacak Salmonella serolojik testi için; idrar kültürü, gaita kültürü istenmektedir.
Reiter Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Reiter sendromunun tedavisi belli adımlarla sürdürülmekte ve her adımda duruma özel tekniklerle müdahale gerektirebilmektedir. Reaktif tedavisinde kas iskelet sistemi rahatsızlıkları için öncül olarak kortizon içermeyen ilaç grubunda bulunan diklofenak, naproksen benzeri ilaçlar verilir.
Reiter sendromu tedavisinde direnç gösteren hasta grubundakilere ise DMARD’lar yani hastalığın ilerlemesini durduracak ilaçlar verilir. TNF inhibitörleri de direnç gösteren hastalara iltihap ve kas tutulmalarını baskılamak için kullanılır.
Yapılan kültür testleri sonucu pozitif olanlara enfeksiyonu azaltacak antibiyotik tedavileri verilirken negatif çıkanlara durumlarına göre spesifik tedavi uygulanabilmektedir.
Reiter sendromunun cinsel yolla bulaştığı tespit edilen hastaların partnerleri için de tedavi gerekli olabilmektedir. Reiter sendromunu ağır olarak atlatan kişilere ise glukokortikoid yani kortizollu tedavi uygulanabilmektedir.
Reiter sendromundan mustarip kişilerin diz eklemlerinde görülebilen ödem veya kist durumları halinde ise artroskopik sinovektomi yani iltihabın boşaltılması için cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Kısacası Reiter sendromunun tedavi sürecinde hastadan beklenen destekler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Kas, omurga veya eklem tutulmaları şikayetinde rahatsızlık duyulan bölgenin aşırı kullanımından kaçınılmalıdır
- Tamamen hareketsizliği engellemek için statik egzersizler olarak da bilinen izometrik egzersizler önerilerek eklemler hareket ettirilmeden kasların aktif olması sağlanır
- Verilen antibiyotik ilaçları benzeri diğer tedavi tavsiyelerinin titizlikle uygulanarak enfeksiyon baskılanmaya çalışılır.
Ayrıca Bakınız: Priformis Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi