Satvik Beslenme Nedir? Avantajları, Faydaları

Satvik beslenme, 5000 yıl kadar önce Hindistan kökenli Ayurveda kültüründen doğmuş bir beslenme yaklaşımıdır. Ayurveda, uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrını, ruh ve bedenin dengede olduğu bir beslenme sistemiyle açıklar. Bu yazımızda, saf doğanın sunduğu yüksek titreşimli gıdalarla beslenmeyi teşvik eden Satvik beslenme hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.

Satvik Beslenme Nedir?

Satvik beslenme, insanın ruhsal ve bedensel dengesini hedefleyen bir beslenme şeklidir. ‘Satvik’ kelimesi, ‘ruhsal’ anlamına gelir ve beslenmenin insanın ruhsal hali üzerindeki etkisini vurgular. Satvik beslenme, doğanın saf bir şekilde sunduğu, yüksek titreşimli gıdalarla beslenmeyi teşvik eder. Hayvansal ve asidik gıdaların düşük titreşimlere sahip olduğuna inanılırken, doğadan alınan meyve ve sebzeler yüksek titreşimlere sahiptir.

Satvik Beslenmenin Avantajları

Satvik beslenme, bir kişinin besin seçimlerinin saf olması durumunda zihinsel berraklık, keskin zeka ve kuvvetli hafıza gibi avantajlar sağlayabileceğini ileri sürer. Doğal ve hayvansal proteinden arındırılmış bir beslenme, kişinin enerji seviyesini ve genel gücünü artırmada etkili olabilir. Beden, doğru besinlerle beslendiğinde daha iyi oksijenlenir, bu da kişinin daha iyi düşünme yeteneği ve manevi gelişimini destekler.

BENZER YAZILAR  Propolis Nedir? Ne İşe Yarar?

Satvik Beslenme ve Lezzet

Satvik besinler, lezzetli, enerji ve sağlık dolu, saf ve temiz gıdalardır. Satvik beslenme, hem doyurucu hem de sağlıklı besinler içerir, bu nedenle tatsız tuzsuz besinlerle beslenme zorunluluğu yoktur.

Satvik Beslenmede Nelere Yer Verilir?

satvik beslenmede nelere yer verilir Pin
satvik beslenme nedir? avantajları, faydaları 3

Satvik beslenme, doğanın sunduğu saf gıdaların tüketimini önerir. Bu besinler arasında karabuğday, buğday, mısır, arpa, pirinç, yulaf, kinoa gibi tahıllar; keten tohumu, chia, susam, çörek otu, haşhaş tohumu gibi tohumlar; ceviz, kaju gibi kuruyemişler; mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller; mevsiminde tüketilen taze meyve ve sebzeler; ve tüm baharatlar bulunur.

Satvik Beslenmede Kaçınılması Gerekenler

Satvik beslenme, genellikle yumurta, et, mantar gibi hayvansal ürünlerin yanı sıra soğan, sarımsak ve konserve gıdaların tüketimini önermez. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar, asidik içecekler de bu beslenme şeklinde tercih edilmez. Ancak doğal ve organik süt ürünlerinin tüketimi, doğaya ve hayvanlara zarar verilmediği sürece kabul edilebilir.

Satvik Beslenme ve Lakto-Vejeteryanlık

Satvik beslenme özünde bir lakto-vejeteryan beslenme şeklidir. Yani hayvansal ürünlerden genellikle kaçınılırken, süt ve süt ürünleri tüketimi kabul edilebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken, tüketilen süt ürünlerinin doğal ve organik olmasıdır.

BENZER YAZILAR  B Kan Grubu Beslenme Listesi

Satvik Beslenme ve Enerji Seviyeleri

Bu beslenme tarzının takipçilerine göre, Satvik beslenme kişinin enerji seviyelerini artıran ve aynı zamanda doyurucu olan besinleri tüketmeyi teşvik eder. Bu, bedenin uygun olmayan ‘çöp’ besinlerle uğraşmak zorunda kalmaması ve daha iyi oksijenlenmesi sonucunda daha iyi düşünme kapasitesi ve genel bir enerji artışı sağlar.

Satvik Beslenme ve Ruh Sağlığı

Satvik beslenme, ruh sağlığı ve manevi gelişimi desteklemeyi hedefler. Bu beslenme şekli, düşük titreşimli gıdalar yerine yüksek titreşimli gıdaların tüketimini teşvik ederek, kişinin genel ruh hali üzerinde pozitif bir etkiye sahip olabilir.

Satvik beslenme, beden ve ruh sağlığına odaklanan, doğal ve enerji dolu gıdaların tüketimini teşvik eden bir beslenme yaklaşımıdır. Her ne kadar bu beslenme tarzı belirli gıdalardan kaçınmayı önerse de, bunun yerine tüketilebilecek zengin ve lezzetli bir gıda yelpazesi sunar. Satvik beslenme, sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürmek isteyenler için iyi bir seçenek olabilir.

Ayrıca Bakınız: Çocuklarda Kasık Fıtığı: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yorum yapın