Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik dermatit nedir sorusuna cevap vermek ile yazımıza başlayalım. Seboreik dermatit özellikle kafa derisi ve vücut kıvrımları gibi yağ bezlerinin yoğun bir şekilde bulunduğu bölgelerde ortaya çıkan enflamasyon ile yani iltihaplı olarak seyreden bir deri hastalığıdır. Çocukluk dönemi ve yetişkinlik dönemi olmak üzere iki şekilde incelenen bu hastalık özellike kafa derisini etkiler ve kafa derisinde kızarıklık, pullanma ve kepek oluşumuna neden olur. Sıklıkla tutulan diğer bölgeler arasında göz kapakları, burun kenarları, kaşlar, göğüs ve kulak arkası bulunur.
Seboreik dermatit tedaviye dahi gerek kalmadan kendi kendine geçebilir ancak bazı durumlarda belirtilerin ortadan kalkması için birçok tedavi girişimi de gerekli olabilir. Bu durum ayrıca tekrarlayabileceği için hastanın tedaviden sonraki olası ataklara karşı hazırlıklı olması gerekir.
Bebeklerde Seboreik Dermatit
Bu hastalık bebekleri çok fazla rahatsız etmez ancak ebeveynler bu durumdan endişe ederler. Bebeklerde seboreik dermatit genelde başın tepe kısmında ve önlerde pullanmalara neden olur. Bebeklerde seboreik dermatit genellikle bebek 2 haftalıkken ortaya çıkar ve 4 ila 6 ay kadar sürebilir. Çocukların bez bölgesinde, boyundaki katlanma bölgesinde ve koltuk altlarında ortaya çıkar. Bebeklerde oluşan kızarıklıklar genellikle kaşıntı ve acıya neden olmaz ve hafif seyreder. Bu nedenle endişe etmenizi gerektirecek bir durum değildir. Bebeklerde beşik kapağı olarak da bilinen bebeklerde seboreik dermatit belirtileri şunlardır:
- Kafa derisinin tepesinde ve ön kısmında sarımsı bir kabuklanma
- Tüm kafa derisini kapsayacak şekilde kepek benzeri yağlı kabuklanma
- Kafa derisinde sedef hastalığı ve atopik dermatit de bulunabilir
- Bebek bezi bölgesinde ve vücudun diğer kısımlarında da ortaya çıkabilir
- Bebeklerde en fazla 1 yaşına kadar bu belirtiler kaybolur.
Seboreik Dermatit Nedenleri
Seboreik dermatit nedenleri henüz kesin olarak bilinmemektedir ancak durumun oluşumunda rol oynayan bazı etkenler belirlenmiştir. Malassezia isimli mantar türlerinin bu hastalığın oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir. Normalde deri florasında kişiye hiçbir zarar vermeyen ve patojenik olmayan bu mantar türünün metabolitleri enflamasyona neden olacak bir reaksiyon ortaya çıkmasına yol açar. Cilt bariyerinde ve işlevselliği ile ilgili farklılıklar nedeniyle bazı kişilerde bu sorun ortaya çıkabilir. Seboreik dermatit oluşmasına neden olabilecek risk faktörleri ise şunlardır:
- Nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar (Parkinson hastalığı ve depresyon gibi)
- Alkol
- Bazı ilaçlar
- Ailede sedef hastalığı geçmişi olması
- Uykusuzluk ve stresli olaylar yaşamak
- Ultraviyole A sedef hastalığı tedavisi
- Organ nakli veya başka hastalıklardan ötürü bağışıklık sisteminin zayıflamış olması (özellikle HIV virüsü aktif ise bu hastalığın gelişme riski yüksektir)
- Kalp krizi veya inme sonrası iyileşme dönemi
Seboreik Dermatit Belirtileri
Seboreik dermatit yetişkinlerde en çok yüzü ve kafa derisini tutar. Bu bölgelerde lezyonlar gelişebilir. Ayrıca yüzde özellikle burun kıvrımları ve kirpik çizgisi belirtilerin ortaya çıktığı bölgelerdir. Seboreik dermatit belirtileri şunlardır:
- Kafa derisinde, kaşlarda, sakallarda ve bıyıklarda pullanmalar
- Ciltte tutulum olan yerlerde kızarıklıklar
- Kaşıntı
- Burun kenarları, kaşlar, kulak arkası, koltuk altı, gözler, burun kenarları ve göğüs bölgesinde beyaz veya sarı kabuklanmalar
Seboreik Dermatit Doğal Tedavi Ve Çözümler
Reçeteli ilaçlar haricinde bazı yaşam tarzı değişiklikleri, önlemler ve doğal tedavi seçenekleri ile seboreik dermatit kontrol altına alınabilir ve belirtiler iyileştirilebilir. Seboreik dermatit doğal tedavi ve çözümler şunlardır:
- Cildinizi her zaman temiz tutun. Cildinizde ve saçınızda sabun kalmamasına özen gösterin; bunun için durulamanızı iyi yapın.
- Cildinizi mutlaka nemlendirin ve sert sabunlar kullanmayın.
- Saçınızdaki pullanmaları zeytinyağı gibi besleyici yağlarla yumuşatın. Yağ bakımını bir saat kadar beklettikten sonra tarakla saçlarınızı tarayın.
- Saç şekillendirici jöle ve sprey gibi ürünler kullanmayın.
- Alkol içeren cilt ve saç ürünlerini kesinlikle kullanmayın.
- Her zaman cildinizde alerjiye neden olmayacak ve terletmeyecek pamuklu giysiler giyinin.
- Bebeğinizde bu hastalık var ise, başını günde bir kez bebe şampuanı ile yıkayın. Daha sonra yumuşak kıllı bir fırça ile tarayın. Eğer beşik kapağı iyileşmez ise saç derisine mineral yağ gibi besleyici yağlar uygulayın.
- Eğer göz kapaklarınızda pullanmalar var ise geceleri bebe şampuanı ile yıkayın ve pamuklu çubukla silin. Ayrıca ılık kompres de fayda gösterebilir.
- Aloe vera jeli cildi yumuşatacı ve nemlendirici özellikleri ile cilt bakımında sıklıkla kullanılır. Seboreik dermatit belirtileri ile baş etmek için etkilenen bölgeye doğrudan aloe vera jeli sürebilirsiniz.
- Omega-3 yağ asitleri iltihabı azaltarak ciltte oluşan belirtilerin giderilmesine yardımcı olabilir.
- Hastalanan bölgeye şampuan içine katarak veya doğrudan çay ağacı yağı uygulayabilirsiniz. Bununla beraber bazı araştırmalar çay ağacı yağının ciltte alerjik reaksiyon oluşturma riski olduğunu göstermektedir.
- Salisilik asit artan sebum üretiminden dolayı oluşan pullanmaları giderebilir. Birçok kepek şampuanında bulunduğu için doktorunuz onayladığı takdirde salisilik asitten de faydalanabilirsiniz.
- Seboreik dermatit tedavisinde elma sirkesi de fayda gösterebilir. Elma sirkesi oluşan pullanmaları yumuşatarak çözülmelerini sağlar. Ayrıca elma sirkesi enflamasyonla savaşarak da fayda gösterir. Saçınıza elma sirkesi uygulamadan önce doktorunuzun uygun gördüğü bir şampuan ile saçlarınızı yıkayın. Daha sonra yarı yarıya suyla karıştırarak seyrekleştirdiğiniz elma sirkesini cildinizde birkaç dakika tuttuktan sonra güzelce durulayın.