Sjögren sendromu bağışıklık sisteminin vücuda ait dokuları ve hücreleri yabancı madde olarak görmeye başlayıp saldırması sonucu meydana gelir. Otoimmün rahatsızlık olarak tanımlanan sjögren sendromu, vücuttaki hücrelere saldırarak sağlıklı dokuları tahrip eder. Nihayetinde tahrip olan dokuları, göz ve ağız kuruluğu gibi otoimmün hastalıkları ortaya çıkarır.
1933’te ilk kez tanımlanan Sjögren sendromu, Henrik Sjögren’in çalışmalarıyla tespit edilmiştir. Bağışıklık sistemi problemi Sjögren sendromu, vücutta göz ve ağız bölgesindeki gözyaşı ve tükürük üretmekten sorumlu bezlerin tahrip olması sonucu belirtilerini göstermeye başlar. Sjögren sendromu sebebiyle vücut nemini sağlayan bezlerle mikroptan koruyucu beyaz kan hücreleri çatışır. Böylece vücutta ağız ve gözde kurulukla sonuçlanacak şekilde tükürük ve gözyaşı üretilemeyecektir.
Sjögren Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Sjögren sendromunun nedenleri yaygın şekilde hormonlar, virüs kaynaklı enfeksiyonlar ve genetik faktörler olarak gösterilir.
Sjögren Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Sjögren sendromunun belirtileri genellikle vücut neminden sorumlu bezlerin dejenere olması sebebiyle kurulukla ilişkilidir. Buna göre sjögren sendromunun belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Ağız ve göz bölgesinde kuruluk gözlemlenir.
- Etkisi kurulukla sınırlı kalmayan sjögren sendromu, zamanla yetersiz tükürük salgısı sebebiyle diş eti problemleri, düş çürükleri ve mantar plakların meydana gelmesinde etkili olur.
- İdrar yolu ve mantar enfeksiyonlarıyla sonuçlanan vajinal kuruluğun temel sebeplerinden biride sjögren sendromudur.
- Viral enfeksiyonların bir diğer sonucu burun ve solunum kuruluğudur. Cilt kuruluğuna bağlı olarak meydana gelen sjögren sendromu, enfeksiyonel etkilerin akciğerlere kadar ulaşmasına sebep olur. Nitekim sjögren sendromu teşhisi konulan bireylerin semptomları arasında akciğer enfeksiyonları da görülür.
- Sjögren sendromunun semptomları başında gelen göz kuruluğunun sonuçları görme kaybına kadar uzanabilmektedir.
- Eklem ağrıları, halsizlik, soğuğa karşı hassasiyet, soğuk ortamda ciltte beyazlama benzeri semptomlarda sjögren sendromunun belirtileri arasında yer alır.
- Hafife alınmaması gereken sjögren sendromunun etkileri lenfma yani lenf bezi kanserine kadar ilerler.
Sjögren Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Sjögren sendromunun testi kişinin mustarip olduğu rahatsızlıklar sonrasında yaygın olarak görülen kuruluk belirtileri doğrusunda gerçekleştirilir. Buna göre sjögren sendromunun teşhis adımları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Sjögren sendromunun öncül semptomlarından ağız, göz sağlığı için kuruluk testi yapılır
- Lenf bezlerinden lenfoma ihtimaline karşı şişlik olup olmadığı kontrol edilir
- Eklem ve kaslarda enfeksiyonel bir durum olup olmadığı test edilir
- Akciğerlerinin sağlık durumunun tespit edilebilmesi için akciğer grafisi talep edilir
- Enfeksiyon boyutunun tespiti için kan tahlili istenir
- Böbrek fonksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonu değerlendirmesi için idrar testi talep edilir
- Göz kuruluğunun var olup olmadığını saptamak için Schimer testi, Slit-lamp incelemesi talep edilir.
- Kişiden ağız bölgesinde kuruluk incelemesi için dudak biyopsisi alınmaktadır.
- Sjögren sendromuna yakalanma ihtimali gebelik koşullarında mevzu bahis olduğunda süreç uzatılmadan uzman desteğine başvurulur. Özellikle tansiyon ve eklem rahatsızlığı olan anne adaylarında bebek ve annenin sağlığı için tanı test işlemleri derinleştirilebilmektedir
Sjögren Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sjögren sendromunun tedavisi sendromun vücut üzerindeki etkisi ve yayılma boyutu söz konusu olduğunda sabırla sürdürülmesi gereken uzun bir süreçten meydana gelir. Genellikle sjögren sendromunda hidroksiklorasin bazlı ilaçlar kullanılır. Vücuttaki eklem ve kas ağrılarında hafifletici olan bu ilaç haricinde ağız kuruluğu için ayrı ilaçlar verilir. Ağız ve diş sağlığı problemleri için pastil, gargara, diş macunu benzeri günlük olarak kullanılması gereken malzemelerin titizlikle takip edilmesi tavsiye edilir. Göz kuruluğu için damla, jel benzeri ilaçlar verilir. Sjögren sendromu, gözde daha ciddi sonuçlara sebep olması halinde ayrı bir tedavi süreci yürütülür.
Ayrıca Bakınız: İmpingement Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi, Testi