Soğuk Algınlığı İlaçları, halk arasında nezle ya da bir diğer adıyla nazofarenjit, üst solunum yollarında meydana gelen viral bir enfeksiyondur. Soğuk algınlığı birçok farklı virüs türünden kaynaklandığı gibi yılın her mevsiminde görülebilen ve oldukça yaygın olan bir hastalık türüdür. Soğuk algınlığı, hapşırık ve öksürük ile havaya yayılmış olan virüsler ile bulaşır. Virüs vücuda bulaştıktan 2-3 saat sonra, kırıklık, burun akıntısı, hafif ateş, öksürük gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. İnsanlar arasında çok yaygın görülen bu hastalık 7 ila 10 gün içinde ayakta ilaç ve tedavi ile vücuttan atılır.
Soğuk Algınlığı için Kullanılan İlaçlar
Bütün hastalıklarda olduğu gibi soğuk algınlığı şikayetlerinde de mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Soğuk algınlığı ilacı kullanımında dikkat edilmesi gereken faktörlerden bir tanesi vücutta bu hastalığa sebebiyet veren virüsün tespiti ve bu doğrultuda ilaç kullanımı olacaktır. En çok kullanılan soğuk algınlığı ilaçları şunlardır;
- Nurofen Cold&Flu
- Theraflu Forte
- A-ferin Forte
- ColdAway Cold&Flu
- İbucold C
- TylolHot
- Benical Cold
- Katarin Forte
Soğuk Algınlığı İlaçlarının Çocuklarda Kullanımı
Soğuk algınlığı ilaçları; burun tıkanıklığı, ağrı ve ateş gibi semptomları hafiflettiği bilinmekle beraber hastalığın süresini kısaltmadığı gibi uzun süreli kullanılmaması gerekir. Uzmanlar tarafından yapılan incelemede yanlış kullanımları ise bazen ölümcül olabilen alerjilere, karaciğer, böbrek ve kalp-damar problemlerine, kan hücrelerimizde düşmelere ve kanı fazla sulandırarak kanamalara yol açabileceği saptanmıştır. Amerikan Gıda-İlaç Birliği tarafından 4 yaş altı çocuklarda öksürük şuruplarının ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımı yasaklanmıştır. 6 aydan küçük çocuklarda ise kullanılabilecek tek ateş düşürücü olarak “asetaminofen” önerilmektedir.
Soğuk Algınlığı İlaçlarına Dikkat!
Soğuk algınlığı ilaçlarının yan etkileri, diğer ilaç türlerine göre çok yaygın görülmemekle beraber azaltmak için tavsiye edilen kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir;
- Alkol ve uyku verici ilaç veya bitkisel takviyelerle kullanılmamalı.
- Mide ağrısı ve bulantı, kusması olanlar, kabızlık giderici ilaçları kullanmamalı.
- Tansiyon, depresyon, kalp, guatr, diyabet ilaçları alanlar, prostat sorunları olanlar, burun açıcı ilaçları kullanmamalı.
- Tansiyon sorunu olanlar, kanama problemi olanlar, karaciğer, böbrek hastası olanlar ağrı kesici kullanmamalı ya da doktor kontrolünde kullanmalı.