Solunum fonksiyon testi değerleri; akciğerlerin çalışma performansının ölçümünü yapan ve SFT olarak da bilinen solunum fonksiyon testinin sonuçlarını ifade eder. Yapılan test sonucu elde edilen solunum fonksiyon testi değerleri sayesinde pek çok hastalık önceden teşhis edilir ve tedavisine başlanır. Normal ve sağlıklı olarak kabul edilen solunum fonksiyon testi değeri %70 ya da %80 aralığında seyreder.
Solunum Fonksiyon Testi Nasıl Yapılır?
Solunum fonksiyon testi, aşamalı olarak gerçekleştirilen bir testtir. Solunum fonksiyon testinin aşamaları şu şekildedir:
- Burun, hava almayacak şekilde kapatılır.
- Ağzın boyutlarına uygun olarak seçilmiş olan tek kullanımlık cihaz ağza sokulur.
- Önce normal solunum yapılır.
- Nefes aldıktan sonra hızlı ve kuvvetli bir şekilde nefes verilir.
- Nefes verme işlemi 6 saniye boyunca devam eder.
- Nefes verildikten sonra derin bir nefes daha alınır.
- Test tamamlanır.
Bu aşamalar izlenerek toplam 3 farklı test yapılır. Bunun sebebi ise en doğru sonucu veren testin tespit edilmesi, testler arasında farkın olmamasının sağlanması ve bu sebeple tanının yanlış koyulmasının önüne geçilmesidir. Testin yapılması esnasında hasta ve doktor arasında iletişimin devam etmesi gerekir.
Solunum Fonksiyon Testi Kimlere Yapılır?
Solunum fonksiyon testi yapılacak kişiler, genel olarak solunum yoluna ilişkin şikayetlere sahip kişilerdir. Solunum yolu fonksiyon testinin yapılacağı ve solunum fonksiyon testi değerleri incelenecek kişiler şu şekildedir:
- Nefes darlığı çeken kişiler
- Akciğer ameliyatı olacak kişiler
- X ray ışınları ile radyolojik olarak incelenen akciğerlerinde anormal bulgulara rastlanan kişiler
- Kalp ameliyatı olacak olan kişiler
- Akciğeri etkileyen işlerde çalışan kişiler
- Akciğer hastası olup iltihap giderici özellikte ilaç kullanan kişiler
- Solunumunda hırıltı şikayeti olan kişiler
- Uzun yıllardır sigara kullanan kişiler
Solunum Fonksiyon Testi Ne Zaman Yapılır?
Solunum fonksiyon testinin yapılma zamanı, 5 ya da 6 yaşından itibaren tayin edilebilir. Astım hastası olma şüphesi ile doktora başvurulduğunda, astım tedavisine başlandıktan sonra kontrol amaçlı olarak muayeneye gidildiğinde ve astım tedavisinin hastada yanıt bulup bulmadığının kontrolünün sağlanması için kontrole gidildiğinde yapılan solunum fonksiyon testi ile solunum fonksiyon değerleri incelenir.
Ayrıca Bakınız: Roaccutane Yan Etkileri Nelerdir?