Ketojenik diyet günümüzde çok fazla konuşulan diyet çeşidi olup, yeni başlayanlar için ketojenik diyeti kurallarını yazımızda bulabilirsiniz. Ketojenik diyet özellikle son yıllarda adını duyduğumuz ve yapanların memnun kaldıkları diyet çeşitlerindendir. Birçok diyet çeşidini uygulayarak vücudumuzda ki değişiklikleri gözlemleyip kendimize en iyi hangisinin geldiğini gözlemleyebiliriz. Sağlık durumunuz el verdiği sürece ketojenik diyeti uygulayarak kendi içinizdeki değişiklikleri gözlemleyebilirsiniz.
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet diğer bir deyiş ile keto diyeti vücuttaki yağ yakımını hızlandırmaya yönelik bir diyettir. Düşük karbonhidrat alımını uygun gören bu diyet çeşidinde vücuda aldığınız karbonhidratlar sınırlı olduğundan vücutta yağ yakım oranı oldukça fazla olmaktadır. Ketojenik diyet uzun vadede uygulandığından hem vücut yapınız için hem de sağlığınız için oldukça olumlu etkileri bulunuyor. Ancak yeni başlayanlar için ketojenik diyeti biraz olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Ketojenik diyetler vücudu ketozist moduna sokmak için tasarlanmış diyetlerdir. Hem kilo vermeyi hem de fiziksel yapınızın sağlıklı bir şekilde görünmesini sağlar. Vücudun bu forma ulaşabilmesi için gerekli olan keton seviyesini ayarlar. Bu nedenle adı ketojenik diyet olarak belirlenmiştir. Ketojenik diyet uygulamaya başladığınızda öncelikli olarak diyet ayrıntılarını dikkatli bir şekilde araştırmalısınız. Diyetin amacı sağlıklı bir şekilde kalıcı olarak kilo vermek olduğundan uzak durmanız gereken yiyecek ve içecekler bulunuyor. Bunları dikkatli bir şekilde belirleyerek ve bunu bir yaşam biçimi haline getirerek bu yola çıkmalısınız.
Ketojenik Diyeti Kimler Uygulamamalıdır?
Ketojenik diyet aslında birçok kişi için elverişli bir beslenme şekli sunmaktadır. Ancak buna rağmen belirli yiyeceklerden uzak durmanız gerektiği için bazı problemleri olan kişilerin uzak durmasında faydası bulunuyor.
Peki, kimler bu diyeti uygulayamaz? Bu sorunun cevabını şu şekilde belirtebiliriz;
- İnsülin ya da sürekli ilaç kullanımı gerektiren diyabet hastaları
- Yüksek tansiyonu olan kişiler
- Yüksek kan basıncı bulunan ve bunun için tedavi gören kişiler
- Emziren kişiler
Saydığımız bu kişilerin bir uzman kontrolü yaptırarak beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri hem kendi sağlıkları için hem de uzun vadede beyin ve fiziksel yapıları için daha yararlı olacaktır.
Diyet
Ketojenik Diyette Neler Yiyebiliriz?
Ketojenik beslenmede yararlı karbonhidratların vücuda girmesinde bir sakınca bulunmuyor. Örneğin buğday, mercimek, tahıl grupları bu besin ögelerini yararlı karbonhidrat olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca yumurta, peynir, sebze ve meyve grupları gibi besin grupları da günlük almanız gereken besin grupları arasındadır.
Bu besin gruplarını yeterli seviyede yediğiniz takdirde vücudunuz gerekli olan yağ miktarını yakacak ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz gerçekleşecektir. Önemli olan karbonhidratı vücudunuza yararlı besin gruplarından almanızdır. Bu şekilde karbonhidrat alımı yaptığınızda vücudunuz bunun ayrımını yapar ve uzun vadede kalıcı bir şekilde kilo vermeniz gerçekleşir.
Ketojenik Diyette Yememeniz Gereken Besin Grupları Nelerdir?
Yüksek miktarda nişasta ve şeker içeren besin gruplarından bu dönemde uzak durmalısınız. Muz, patates, pirinç, makarna, mısır, bezelye, havuç, üzüm gibi besinler yüksek miktarda şeker içerdiğinden bu ürünleri vücudunuza soktuğunuzda kana çok fazla insülin salgılanır ve sürekli açlık hissi olur. Bu sayede sürekli yemek yeme ihtiyacı hissedersiniz. Bu da sağlıklı kilo vermenin önünde büyük bir engeldir.
Ayrıca pakete girmiş ve işlenmiş olan besin gruplarından da uzak durmalısınız. Özellikle şarküteri ürünleri bu sürede tüketmemeniz gerekiyor. Hazır salam, sucuk, sosis bu gibi ürünlerde yüksek miktarda nişasta ve şeker bulunuyor. Kendi evinizde yapmadığınız sürece market ürünlerini evinize sokmamanız gerekiyor.
Ketojenik Diyeti Sırasında Neler İçebilirsiniz?
Ketojenik diyette yeterli miktarda sıvı alımı oldukça önemlidir. Suyu her gün en az 3 litre içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Kahve ve çayı da şekersiz ve ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz. Bunların haricinde ketojenik diyette yeşil yapraklı sebzeler ile detoks içecekleri yapabilirsiniz. Bunları da öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Bu şekilde yeşil yapraklı yiyeceklerden içecek hazırlamanız hem daha zinde olmanızı sağlar hem de gün içerisinde sizi tok tutarak zararlı besinlere yönelmenizi engeller.
Ketojenik Diyette Vücudumuzdaki Değişiklikler Nelerdir?
Ketojenik diyet uzun vadede uygulandığında kan basıncındaki ani yükselmeleri ortadan kaldırmaktadır Gün içerisinde yaşadığımız ani tatlı krizleri aslında yanlış beslenmemizin bir sonucudur. Vücudu zararlı gıdalar ile doldurduğumuz için vücutta sürekli yeme alışkanlığı olur ve bu durumun sonunda da kilo alımı kaçınılmaz hale gelir. Aynı zamanda ketojenik diyet yine uzun vadede daha zinde bir görüntünüzün olmasını sağlar.
Hem fiziksel hem de beyin yapınızda olumlu gelişmeler sağlayarak odaklanma sürecinizi kısaltır. Genellikle diyet dönemlerinde kişilerde konsantrasyon sorunları oluşabilmektedir. Bu da tamamen yanlış beslenme ile alakalıdır. Keto diyetinde keto salgısının doğru bir şekilde beyine salgılanması amaç olduğundan vücudun halsiz düşmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Yani siz kendinizi enerjik hissederek kilo verme sürecinizi başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz. Önemli olan diyetinize odaklanıp yemeniz ve yememeniz gereken şeyleri belirlemenizdir.
Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?
Ketojenik diyetin vücuda birçok artısı bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Midenizin rahatlamasını sağlar
- Kan basıncınızı dengeler
- Vücudunuzda sivilce problemlerine çözüm olur
- Tatlı krizlerinizi azaltır
- Uzun vadede kilo kontrolü sağlar
Bu gibi artılar ketojenik diyetin en belirgin faydaları arasındadır. Uzun vadede daha enerjik bir hale dönüşmenize zemin hazırlayan bu diyeti bir yaşam felsefesi haline getirebilirseniz olumlu etkilerini görebilirsiniz.
Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kendi vücudunuzu dikkatli bir şekilde tanıyarak sizin en fazla neye ihtiyacınızın olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Bu nedenle vücuda yeterli miktarda besinleri almanız gerekiyor. Özellikle şeker alımında çok dikkatli olmanız gerekiyor. Şekeri doğal yöntemlerden alsanız bile kısıtlı bir şekilde almanız size fayda sağlayacaktır. Bu nedenle diyette özellikle nişasta ve şeker alımını sınırlandırmalısınız.